De eerste keer dat ik met geweldloze communicatie in aanraking kwam, was in mijn lerarenopleiding, al wist ik dat toen nog niet. Tijdens de achtwekentraining Mindfulness die ik volgde, kwam geweldloze communicatie nog eens op mijn pad. Het kwam me behoorlijk bekend voor. Ik besloot om me er eens verder in te verdiepen.

geweldloze communicatie

Marshall Rosenberg vindt dat mensen – vaak onbedoeld – gewelddadiger communiceren dat ze eigenlijk zouden willen. Dit leidt tot situaties waarin boosheid en frustratie de overhand krijgen. Voor we het weten gaan we met elkaar op de vuist, waarbij we ons achteraf afvragen wat we nu eigenlijk verkeerd hebben gedaan. Geweldloze communicatie is het antwoord van Rosenberg hierop. Hij ontwikkelde een communicatiemodel waarbij we in de eerste plaats zouden moeten uitgaan van de behoefte die achter alle communicatie schuilt.

Rosenberg toetste dit communicatiemodel in de praktijk en deed er onderzoek naar. Dit is duidelijk merkbaar in het boek waar hij met praktijkvoorbeelden duidt welke kant hij op wil. Na elk hoofdstuk zijn er oefeningen voorzien. In de kantlijn zijn kernteksten te vinden. Deze lay-out geeft het boek meer het uitzicht van een lesboek, maar het is zeer goed leesbaar voor elke andere geïnteresseerde. De oefeningen zijn zelfs een meerwaarde om de theorie van Rosenberg beter te begrijpen.

In mijn ogen heeft Rosenberg een heel hulpzame handleiding geschreven die je op weg helpt om een duidelijke en eerlijke communicatie op poten te zetten. Soms doen de dialogen die Rosenberg in zijn boek beschrijft echter heel gekunsteld aan, omdat mensen nu eenmaal gewoon zijn om op een heel andere manier te communiceren.

Persoonlijk vind ik het model zeker bruikbaar, voor zowel opvoeders, ouders, als iedereen die graag op een minder agressieve manier wil communiceren. Naast de kennis van het communicatiemodel, die je zeker vindt in het boek ‘Geweldloze Communicatie’, heb je echter ook een heel open houding nodig voor dit communicatiemodel. Ik vind het namelijk nog niet zo eenvoudig om het toe te passen in eender welke situatie.

Geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg werd uitgegeven voor Lemniscaat, telt 224 pagina’s en is te koop in de boekhandel voor 25,00 euro.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.