Wanneer we het gezellig willen maken in huis, of willen ontspannen na een lange werkdag, steken we steevast geurkaarsen aan. Niet alleen brengt het licht van een kaarsje een heerlijke sfeer in huis, we kiezen ook altijd voor geuren die we associëren met gezelligheid, warmte en vooral ontspanning.

Ook wanneer ik ga mediteren, kies ik voor wierrook die de stemming oproept waar ik naar zoek. Want dat is de kracht van geuren. Ze kunnen je emoties en gedrag beïnvloeden.

Geuren beïnvloeden je emoties en gedrag

Al van jongs af aan worden we geconfronteerd met geuren. De reukzin is, samen met smaak, het eerste zintuig dat na je geboorte volledig ontwikkeld is. Pasgeboren baby’s hebben een sterke reukzin en kunnen na een paar dagen al de geur van hun moeder herkennen.

Zodra je op deze wereld komt, wordt je dus geconfronteerd met geuren. En die worden allemaal opgeslagen in ons emotionele geheugen, het limbisch stelsel dat een deel van de hersenen uitmaakt. De reukzin is namelijk rechtstreeks verbonden met dit emotionele geheugen. Niet alleen de geuren worden opgeslagen, ook de emoties die ze op dat moment oproepen.

geuren herinneringen

Wanneer je later dan een geur ruikt, gaan je hersenen meteen aan de slag en zoeken een referentiepunt. Heb je dit al eerder geroken en welke informatie kunnen ze je geven? Op die manier roepen ze bij een bepaalde geur ook een emotie op. Zo kan je vol liefde terugdenken aan apertieftijd bij oma wanneer je selderijzout ruikt. Of voel je je meteen geborgen bij de geur van je moeders pannenkoeken.

Menselijk gedrag wordt voornamelijk gedreven door emotie (en niet door denken, zoals we graag geloven). Wanneer geuren dus emoties oproepen, kunnen ze ook het menselijk gedrag sturen. En daar speelt geurmarketing graag op in. Je wist vast dat een huis sneller verkocht wordt als het er naar koffie en appeltaart ruikt. Maar wist je ook dat dure auto’s beter verkopen als ze naar leer ruiken? Of dat tweedehandswinkels waar het naar een bloemenveld ruikt een betere omzet draaien dan tweedehandswinkels waar men dit niet doet? Zo beïnvloedbaar is ons gedrag door middel van geuren.

Geluk in een potje

Deze kennis kunnen we natuurlijk ook in ons voordeel gebruiken. Je kan even denken aan alle geuren en welke emoties ze bij jou oproepen, of je kan even onderstaand standaard lijstje bekijken en zien of dit voor jou klopt.

✨ Jasmijn, lavendel, kamille en vanille zouden een ontspannend effect hebben op je lichaam.

✨ Van lotus, pepermunt en rode roos zou je alvast een stuk vrolijker worden.

✨ Eucalyptus, mandarijn en muskus sporen je aan tot actie.

✨ Wie citroen ruikt, zou meer zin krijgen om te gaan poetsen.

✨ Kaneel en den worden het meest in verband gebracht met gezelligheid, maar ook met regenachtige dagen.

geen zin bezinnen

Kort gezegd: geurkaarsen, wierrook en etherische oliën kunnen je gemoed beïnvloeden. Steeds meer vindt men daar wetenschappelijk bewijs voor. Een goede reden om je favoriete geur in huis te halen dus!

Give-away

Of je kan meedoen met de give-away op facebook morgen. Omdat de facebookpagina vorige week 150 likes haalde, geef ik daar een luxe geurkaars weg.

Ga dus naar facebook, like de pagina en waag je kans voor dit kleine gelukje in een potje!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.