Geheel onverwacht kan een geur, een gevoel, een beeld me terug brengen naar een moment in het verleden. Badend in het zonlicht bevind ik me, zonder waarschuwing, weer op een terrasje in Duitsland met het zicht op de immense bossen van het Zwarte Woud. Groene velden of meren nemen me mee naar het mooie Ierland waar ik met mijn Lief pootje baadde in de koele wateren van Gendalough Lake. Of door de warmte van een kaars zit ik plots in mijn zetel met een boek in ons oude huurhuisje waar we gezellige tijden beleefden. En soms doet een gesprek met terug verlangen naar het onbezorgde studentenleven.

Wanneer me dit overkomt, vult mijn hart zich met een groot gemis. Want van deze tijden, hoe mooi ze ook waren, kwam ooit een eind. Een einde dat ik zelf gekozen heb of dat me overkwam. In elk geval zijn ze nu niet meer aanwezig. Ze maken wel nog deel uit van mijn hart, maar niet meer van mijn leven. Met een vleugje nostalgie, denk ik terug.

Over wat voorbij is, moet je niet treuren, heb ik geleerd. Eleonor Roosevelt zei het anders: “Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That’s why they call it the present”. Het is waar dat een mens niet gelukkiger wordt van het verlangen naar dingen die zijn geweest. Uiteindelijk leven we vandaag en moeten we genieten van elk moment dat ons gegeven is. Zonder daarbij terug te willen keren naar datgene wat geweest is, of vooruit te willen naar datgene wat nog komen moet.
Maar op regenachtige dagen die vragen om warme chocolademelk en dekentjes is het heerlijk om terug te kijken. Niet met pijn in het hart over datgene wat voorbij is. Wel met vreugde en dankbaarheid, omdat ik dit heb mogen meemaken. De vriendschappen, de liefdes, de prachtige plaatsen en de mooie herinneringen mogen we blijven koesteren. Ze hebben ons vreugde geschonken en kunnen dat nog steeds doen.

Met een vleugje nostalgie en een beker chocolademelk kijk ik hoe de regendruppels over de ramen glijden. Ondertussen tel ik de zegeningen uit het verleden. Een mooi moment mag zich opnieuw en opnieuw afspelen in mijn hoofd om mijn ziel weer te verwarmen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.