Waar augustus super goede leesmaand was, was september een pak rustiger. Het huishouden en mijn werk namen weer mijn volledige aandacht in. Toch kon ik weer van een aantal pareltjes genieten. Ik overloop even met jullie de boeken die ik de afgelopen maand gelezen heb.

Compassievol leven – Frits Koster en Erik Van Den Brink

compassievol leven

Dit boek werd aan mijn uitgeleend door mijn mindfulnesstrainster toen ik vermeldde dat ik op zoek was naar interessante lectuur over meditatie en mindfulness. Compassie is een onderwerp dat mij nauw aan het hart ligt. Toen ze dit boek voorstelde, was ik meteen geïnteresseerd en ze was ook zo lief om het me te lenen.

In aanleg beschikt ieder mens over compassie of mededogen. Maar niet altijd heeft dit vermogen voldoende de kans gekregen om tot ontwikkeling te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan gedaan worden.

Compassievol leven is een oefenboek. Het eerste, algemene deel geeft een theoretische uitleg. Het tweede, uitgebreidere deel bevat een trainingsprogramma in acht stappen. Het programma is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van compassie en is geïnspireerd op het werk van onder anderen Paul Gilbert, Christopher Germer en Kristin Neff. Met behulp van de compassietraining verrijk en verdiep je je leven met meer mildheid en aandacht, naar jezelf en naar anderen toe.

In het boek wordt eigenlijk de volledige compassietraining, zoals die door veel instituten wordt aangeboden, uitgelegd. De oefeningen staan allemaal in het boek. Daarnaast krijg je ook nog een heleboel achtergrondinformatie over het onderwerp. Dit is een van de betere werken die ik rond het onderwerp gelezen heb. Het is ook nog eens ontzettend bruikbaar. Een aanrader voor wie dieper wil ingaan op ‘mindfulness’ en compassie.

Oorlogskind – Camilla Läckberg

oorlogskind

Saskia van ‘I live for my dreams‘ is een liefhebber van thrillers. Op haar blog zag ik regelmatig schrijfster Camilla Läckberg voorbij komen. Dat triggerde mij om in mijn zoektocht naar een spannend boek eens voor deze schrijfster te kiezen. Ik ben zelf altijd geboeid geweest door de wereldoorlogen, dus dit was de perfecte combinatie.

Oorlogskind is de vijfde thriller over politieagent Patrik Hedström en Erica Falck. Dit keer draait het verhaal om Erica’s moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard? Met die vraag blijft Erica worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van onderscheidingen. Maar Frankel gedraagt zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden.

Twee maanden later is hij dood, vermoord. Erica is geschokt. Als ze de dagboeken van haar moeder leest, wordt onthuld waarom haar moeder nooit een band met haar dochters kon opbouwen en waarom ze veranderde van een lieve, zachtaardige vrouw in een kille, afstandelijke moeder.

Hoewel die een vijfde boek is over de politieagent Patrick en zijn vrouw Erica heb ik geen moment in dit boek het gevoel gehad dat ik iets gemist had. Het boek is dus perfect los van de andere te lezen. Overigens moet ik Saskia wel gelijk geven want Camilla is een vlotte schrijfster die je weet vast te houden van begin tot einde. Ik had zelf niet door wie de moord heeft gepleegd, mijn vermoeden klopte niet geheel. Toch weet Camilla ervoor te zorgen dat je niet verveeld raakt door ‘het niet weten’. Schitterende thriller van een straffe schrijfster!

Drakenhoeder – Robin Hobb

drakenhoeder

Voor de Grannies Leeslijst moet ik een boek lezen over draken. Als fantasy liefhebber was het dus niet zo moeilijk om in zo’n boek te duiken. Robin Hobb is een vrij bekende schrijver binnen het genre, maar ik had nog nooit iets van haar gelezen. Tijd om daar aan te beginnen dus!

Thymara is een meisje van de Wilde Regenlanden dat, hoewel net zestien jaar, de huwbare leeftijd ver voorbij is. Erger nog, in fysiek opzicht wordt zij getekend door de vloek die op de Wilde Regenlanden rust. In familiesfeer heeft Thymara het ook niet gemakkelijk. Haar moeder beschouwt haar als een last. Gelukkig houdt haar vader zielsveel van haar. Samen oogsten ze het voedsel en de handelswaar die zich in de boomtoppen van de wildernis bevinden. Hoog in de bomen, want de grond is het terrein van de draken.

Een bron van zorg is dat met die draken sinds kort iets mis is. Door het veelvuldig en soms vroegtijdig uitkomen van hun cocons, die vanwege hun toverhout zeer gewild zijn, telt de jongste generatie draken tal van misvormingen. Zo missen sommige de intelligentie en het scherpe instinct dat hun ras eigen is. Het vermoeden bestaat dat de jonge draken in toenemende mate gevaar zullen opleveren voor de menselijke bevolking.

Om ongelukken te voorkomen besluit de Hoge Raad van de Wilde Regenlanden om de draken naar de meer geschikte jachtgronden stroomopwaarts te verplaatsen. Thymara meldt zich vrijwillig aan en kijkt uit naar de lange tocht, niet wetend dat de Raad hoopt niet alleen van de draken verlost te worden, maar tegelijk van de lelijkste en minst gewenste menselijke bewoners. Onder wie Thymara…

Hoewel de schrijfstijl van Robin Hobb ervoor zorgde dat ik niet zo snel las als ik gewend ben, wist ze mij wel enorm te boeien. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal van de draken vertelt. Elk personage heeft zo wel zijn eigen reden om bij de draken te willen zijn. Hun beweegredenen omkaderen de trektocht en maken het verhaal boeiend. Het tweede boek ligt hier alvast klaar om erin te beginnen!

Pijn – Zeruya Shalev

pijn

Pijn is een roman die ik nooit zelf zou hebben meegenomen. Ik moest het boek lezen voor de leesclub komende woensdag. Ik vond het ook een behoorlijk moeilijk boek om te lezen, omdat de schrijfster haar zinnen niet altijd afsplitst met punten. Ze gebruikt heel veel komma’s waardoor het een vrij verwarrend verhaal was om te lezen.

Iris raakte tien jaar geleden zwaargewond bij een terreuraanslag in een bus. Voor haar betekende dat tien jaar met pijn leven, ook al heeft ze haar oude leven intussen weer opgepakt. Ze werkt als directrice in een school. Haar man en kinderen dragen haar op handen. Maar dan komt ze haar oude jeugdliefde Eitan tegen en op slag staat haar wereld op zijn kop. De wond die hij haar bezorgde toen hij haar verliet, is namelijk veel groter en pijnlijker dan de wond die de aanslag bij haar heeft achtergelaten. Tot haar eigen verbazing roept haar jeugdliefde nog steeds sterke gevoelens bij haar op en ze zet haar huwelijk op het spel voor die liefde. Maar kan zij ook oude wonden helen?

Wat heb jij gelezen afgelopen maand?

One Reply to “4 boeken die je zeker moet lezen”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.