Het zit erop! NaNoWriMo is voorbij. Met de komst van december mag ik mijn vrije tijd weer opeisen zoals ik dat zelf wil. Het was een opgave om in een maand tijd 50.000 woorden te schrijven. Een gemiddelde van 1.667 woorden per dag leek me eigenlijk niet zoveel. Ik schrijf tenslotte bijna dagelijks een stukje van rond de 800 woorden hier, op Galabria. Toch bleek de realiteit een heel stuk anders te zijn. Wat heb ik geleerd van een maand schrijven?

Schrijven is werken, vaak hard werken

Bloggen is leuk, een echte hobby. Toch was het me al opgevallen dat het vaak hard werken is om een leuk stuk neer te zetten. Een grote les die ik heb geleerd van een maand schrijven: schrijven is gewoon hard werken van tijd tot tijd, hoe graag je het ook doet.

Er waren dagen waarbij ik helemaal niet wist wat ik wilde schrijven. Waar mijn verhaal nu eigenlijk heen ging, zag ik voor geen meter duidelijk voor me. Dus werd het op die dagen ploeteren, het perfectionisme totaal negeren en maar doorgaan!

Discipline is the key!

Een boek schrijven vraagt tijd, ontzettend veel tijd. Als je daarnaast ook nog werkt, een huishouden hebt en graag ook een stukje leest dan heb je niet de mogelijkheid om je een dag in een kamer op te sluiten. Elke dag een paar uur schrijven, levert je de tijd op die je nodig hebt.

Daarom is discipline zo belangrijk, heb ik geleerd van een maand schrijven. Je maakt er tijd voor vrij, je creëert de ruimte die je niet lijkt te hebben. Wie werkelijk ergens wil komen met zijn schrijfwerk, zal die discipline heus wel vinden. Maar het vergt natuurlijk wel wat wilskracht om elke dag weer achter je computer of schrift te gaan zitten en eraan te beginnen! Zeker als je niet weet of het ook het gewenste resultaat zal opleveren.

schrijven blog

Je kan meer dan je denkt!

Nu ben ik verbaasd hoe ver ik eigenlijk geraakt ben. Ik heb dus geleerd van een maand schrijven dat ik veel meer in mijn mars heb dan ik eigenlijk in eerste instantie geloof.

Voor veel schrijvers die net beginnen, is dit een les die ik zeker wil meegeven. Hoe vaak twijfelen we niet aan onszelf, omdat we niet de doelen lijken te bereiken die we willen bereiken. Ik maak me er zelf ook altijd schuldig aan.

Geloof in jezelf, je kan echt meer dan je denkt!

Een slechte eerste versie is beter dan geen versie

Ergens midden in NaNoWriMo wilde ik terug keren naar het begin van mijn manuscript om overal wijzigingen aan te brengen. Ik was de draad van het verhaal een beetje kwijt, wist niet goed meer hoe het in elkaar zat en ik wilde opnieuw beginnen.

geleerd van een maand schrijven

Zo kom je er natuurlijk nooit, want er is altijd wel een reden om na te lezen en te herschrijven. Een eerste versie is beter dan geen versie, want met die eerste versie heb je wel degelijk het begin gemaakt van een goed boek. Daarna komt het redigeren, schrappen en herschrijven.

Schrijven is leuker met een glaasje cava

Voor mij was het een glaasje cava, voor iemand anders is het misschien de favoriete smaak Tony’s of een zak chips. Schrijven is hard werken en vraagt om inspanning. Die inspanning mag dragelijk gemaakt worden met een van de geneugten des levens.

Ik heb wel geleerd na een maand schrijven dat iets lekkers de reis aangenamer maakt. Het beurt je op om tijdens een schrijfproces je favoriete drankje of snack te proeven. Het geeft je weer de moed om verder te gaan.

Mensen hebben instant geluk nodig (lees: een instant beloning voor goed gedrag). Gun jezelf die beloning dan ook. En ga desnoods na je schrijfsessie een rondje lopen om een frisse neus te halen.

schrijven Nanowrimo

Wees vooral lief voor jezelf!

Bij elke schrijver is hij aanwezig: die vreselijke criticus. Terwijl je de eerste woorden op papier zet, komt hij aan met allerlei vreselijke commentaar. Je kiest de verkeerde woorden, formuleert de zinnen niet gevoelig genoeg, je verhaal lijkt echt nergens naar en ga zo maar door. De innerlijke criticus is de grootste vijand van ieder mens, maar vooral van een schrijver. Je moet hem uiteindelijk alleen bevechten.

Lieve schrijvers met een droom, wees in eerste instantie lief voor jezelf. Als je een avond hard hebt gewerkt aan je manuscript, geef jezelf dan een schouderklopje. Slaap eens uit op zondagochtend. Vergeet niet om ook die andere dingen te doen waar je van houdt! Want jij bent het echt wel waard!

Het belangrijkste wat ik heb geleerd van een maand schrijven

Geef de moed nooit op! Er zullen dagen zijn dat je in een hoekje wilt kruipen om je te verstoppen voor de hele wereld. Je zal het schaamrood op je wangen krijgen als mensen vragen hoe het gaat met je boek. Momenten waarop het huilen je nader staat dan het lachen, zal je ook zeker kennen. Maar het zijn de dieptepunten die de hoogtepunten de moeite waard maken. Blijf dat voor ogen houden!

4 Replies to “NaNoWriMo | Wat ik heb geleerd van een maand schrijven”

  1. Schrijven van een echt boek is veel lastiger dan gewoon even een blogje schrijven, kan ook erg intensief zijn als je het echt ergens over wilt hebben met meer diepgang, maar tegelijk kun je op blog ook gewoon over je dagen vertellen en los gaan 😉

    Anyway, ik heb meerdere drafts staan maar of ik daar ooit aan verder ga is de vraag, en dat heb ik gewoon zelf gedaan. Wel is mij voorspeld dat ik ooit zeker 3 boeken zal uitgeven? Ik zie dat nog niet gebeuren, hahahaha

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.