Wie mijn blog al iets langer leest, wist het al, ik ben een heks. Daarnaast ben ik ook ingewijd in een traditie binnen de wicca. Daarbij komt niet alleen een verantwoordelijkheid, maar ook een eed van geheimhouding.

Wicca is een ervaringsreligie en een mysterietraditie. Dat betekent dat ervaring centraal staat. Je gelooft niet zomaar wat, maar vormt die theorieën en ideeën vanuit de ervaringen die je hebt. Een mysterie is een onbegrijpbaar en onverklaarbaar iets. Bepaalde ervaringen hebben zo’n impact dat ze onverklaarbaar en onbegrijpbaar blijken. Er is geen verklaring voor te vinden. Binnen wicca wordt dit aanvaard en doen we niet persé de moeite om alles te gaan verklaren en analyseren. Het vormt een deel van wie en wat we zijn.

Maar mysteriën kan je ook creëren. Door niets te vertellen over de gebeurtenissen en de ervaringen. Door te zwijgen over de gebeurtenissen en de ervaringen zorg je ervoor dat wanneer iemand de eerste keer toetreed tot de cirkel de ervaring intenser en specialer wordt. De rituelen binnen de wicca worden daarom zoveel mogelijk in mysterie gehuld. Wie niet is ingewijd, zal niets te weten komen over wat er in de cirkel gebeurd op wat vage omschrijvingen na.

images97JRAKKR

Voor sommige zaken zijn niet-ingewijden ook nog niet klaar. Heel vaak krijg ik daar kritiek over te horen. Alsof ingewijden meer waard zouden zijn dan niet-ingewijden. Alsof mensen zelf niet kunnen beslissen of ze ergens klaar voor zijn. Hoe kan een hogepriester(es) die je maar een keer per maand ziet nou weten of je er klaar voor bent? En uiteindelijk zullen mensen die macht alleen maar misbruiken. Al deze zaken vallen voor mij niet te weerleggen met rationele elementen en dat maakt het soms zo moeilijk om die kritiek te horen. Ingewijden zijn niet beter dan niet-ingewijden; ze hebben alleen meer kennis en vooral ervaring. Dat is net als een student geneeskunde niet zomaar een operatie laten uitvoeren. Is die student minderwaardig? Natuurlijk niet, maar je vertrouwt hem niet zomaar een operatie toe tot hij er klaar voor is. Mensen kunnen over emotionele dingen vaak wel zelf beslissen dat ze er klaar voor zijn, maar hoeveel meisjes zijn niet in een seksuele relatie gestapt waar ze naderhand niet klaar voor bleken? Hoeveel jongens hebben dit niet gedaan? En wie is niet ooit aan een cursus begonnen die niet lukte, waarna een herstart jaren later wel succesvol bleek? Een hogepriester(es) is niet een persoon die je maar een keer in de maand ziet. Je werkt zelden met iemand zo innig samen als met hem/haar. Ik denk dat alleen hartsvriend(inn)en of levenspartners die band kunnen overtreffen. En als het overmachtsmisbruik gaat, dan ben je duidelijk niet bij een goede coven terecht gekomen.

Voor mij blijft geheimhouding ook een belangrijk element omwille van het mysterie dat errond blijft hangen. Natuurlijk kan je al een pak wijzer worden als je even googled of een boek in de bibliotheek ontleent. Talloze heksen en wiccans schreven hun ervaringen neer of lieten de rituelen van de wicca publiceren. En toch, toch blijft wicca in mysterieën gehuld en vragen mensen zich af wat er achter dat gordijn te vinden is.

Het is natuurlijk niet altijd makkelijk. Hoe vaak ben ik niet van een viering terug gekomen om dan uit te schreeuwen hoe geweldig fijn het wel niet was (en zeggen dat iets leuk was mag natuurlijk wel!) Hoeveel keren ben ik niet in de verleiding gekomen om ervaringen uit de cirkel hier neer te tikken en meer te vertellen dan eigenlijk binnen de grenzen van mijn eed valt? Maar ondanks de vele verleidingen blijf ik vasthouden aan wat ik beloofd heb. Niet alleen omdat iemand mij daartoe verplicht, maar vooral omdat ik geloof dat het nodig is. Meer valt daar niet over uit te leggen, aangezien het gaat over een gevoel en hoe leg je dat in vredesnaam uit?

5 Replies to “Geheimhouding”

  1. Met aandacht gelezen. Ik ben bestuurslid van de vereniging voor parapsychologie Zaanstreek. In die functie heb ik eens een lezing georganiseerd over Wicca. De spreekster kwam, samen met haar man, uit Enkhuizen. Het werd geen groot succes. De mevrouw las zaken op vanachter de computer en haar beelden bleven daarbij achter. Later bij het stellen van de vragen, kregen wij eigenlijk nergens antwoord op. Ook niet op de meest algemeen gestelde. Alles viel onder geheimhouding en zo werden we eigenlijk niet veel wijzer over het onderwerp.
    Heel jammer.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.