Vanaf Samhain gaan we een rustige periode van bezinning in. Een periode waarin het even geen tijd is om grootse plannen te maken of vooruit te kijken, maar om terug te blikken. De grootse plannen van het afgelopen jaar worden onder de loep genomen. We bekijken de resultaten en vragen ons af wat we er verder mee gaan doen. Het is ook een moment voor evaluatie, voor je persoonlijke groei, werkdoelen of je goede voornemens. De komende periode zullen er ook in de werksfeer weer veel evaluatie- en/of functioneringsgesprekken worden ingepland.

Waar ik in de zomer geen zin had om buiten te komen, wil ik nu vooral bezig zijn, dingen ondernemen en vooruit kijken. Er groeien dus plannen in mijn hoofd, dingen die ik wil gaan aanpakken, persoonlijke projecten waar ik mee aan de slag wil. Hoewel het een tijd is om te bezinnen, heb ik daar niet veel zin in. Af en toe schrijf ik een stukje in mijn dagboek om terug te kijken. Maar de plannen zitten nog steeds in mijn hoofd en ik heb zin om ermee aan de slag te gaan. Ik kijk uit naar een moment waarop dat voor mij zou passen. Liever schrijf ik nieuwe doelen en acties neer dan dat ik me bezig houdt met het oude.

Mijn periode van bezinnen heeft eigenlijk al plaats gevonden. Dit jaar was ik sneller ‘klaar’ met de dingen die ik wilde ondernemen dan ik voor mogelijk had gehouden. Dat heeft niet meteen te maken met het feit dat ik zoveel sneller gegroeid ben, maar vooral met de dingen die plaats vonden in mijn persoonlijke leven.

wandeling

Het moment dat ik wist dat ik zwanger was en dus moeder zou worden, heb ik echt een ‘innerlijke evaluatie’ gehad. Het voelde alsof ik een periode van vrijheid en onbezonnenheid moest afsluiten. Een periode waar ik vooral aan mezelf en mijn eigen groei moest denken, zou voorbij gaan. Natuurlijk hou je wel rekening met anderen, maar het is een fase in je leven waarbij je eigenlijk toch meer met jezelf bezig bent. En die periode ging ik afsluiten.

Daar heb ik niets actief of bewust mee gedaan. Dat gebeurde gewoon. Mensen rondom mij zullen best wel gemerkt hebben dat ik meer naar binnen was gekeerd. Ik had minder behoefte aan gezellige avonden buiten, maar liep liever in mijn eentje door het bos. Nood aan diepzinnige gesprekken met anderen had ik niet, die voerde ik liever met mezelf of mijn Lief. In mijn dagboek is het in die periode stil. Wie terugblikt naar de zomermaanden zal zich misschien ook herinneren dat het op mijn blog stiller was dan anders. Ik had moeite met schrijven, iets wat mij normaal bij zo’n bezinningsperiode wel helpt. Maar ik ben er op een andere manier door gekomen. En nu heb ik weer zin om actief te zijn, zitten er weer plannen in mijn hoofd.

Ik laat ze niet zomaar zitten. Dat heeft toch geen enkele zin. Ook het bezinnen ga ik niet forceren, dat heb ik reeds gedaan. Ik ga aan de slag met die plannen en volg gewoon mijn hart en mijn ziel. Want ik geloof dat mijn spiritualiteit daar werkelijk om draait!

2 Replies to “Geen zin om te bezinnen”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.