Op 10 mei was het voor veel Vlamingen weer hèt moment om hun moeder in het zonnetje te zetten. De reclameblokken werden gedomineerd door de mooiste en duurste moederdagcadeau’s. Voor een aantal vrouwen is dit een pijnlijke dag. De Morgen publiceerde over hen een dossier afgelopen weekend: de OK-vrouwen.

De term OK-vrouw is vrij nieuw en werd in het leven geroepen omdat vrouwen die ongewenst kinderloos waren geen ‘label’ hadden. Of toch wel?

Ongewenst Kinderloos

Liesbeth Imbo getuigde erover, hoe ze wel labels kreeg toebedeeld die eigenlijk niet strookten met de waarheid. Bij de kapper reageerde een moeder met ‘Oh de carrièrevrouw’, toen ze negatief antwoordde op de vraag of ze kinderen had.

Het fenomeen van vrouwen die ongewenst kinderloos zijn, is vrij groot in Vlaanderen. Uit een onderzoek bleek dat een op tien vrouwen tussen 35 en 45 zich tot deze groep rekent. De redenen zullen vrij uiteenlopend zijn. Als het nu gaat over een onvruchtbare man, onvruchtbare vrouw of een lesbisch koppel, het gevoel zal vrijwel universeel zijn: er is een kinderwens, maar Moeder Natuur heeft anders beslist.

Onze samenleving is echter genadeloos voor vrouwen die geen kinderen hebben, of dat nu een keuze was of door een speling van de natuur ontstaan is. Je wordt niet vol voor vrouw aanzien als je geen kinderen hebt. Zodra je de leeftijd van dertig nadert, worden de vragen te pas en te onpas op je afgevuurd: “Wanneer beginnen jullie aan kinderen?”

Echter, geen kinderloos koppel wordt gespaard van de ongepaste opmerking dat je ‘het niet kan weten, omdat je geen kinderen hebt.’

Volwaardig mens

We lijken steeds minder als volwaardig mens te worden aanschouwd zolang we geen kinderen hebben. Dit in een samenleving die vrije keuzes promoot en een wereld die dreigt ten onder te gaan aan overbevolking.

Het is nochtans geen onlogische redenering. Voortplanting lijkt het voornaamste doel van alle levende wezens op deze wereld. Dat er dus mensen zijn die gewild of ongewild geen kinderen op de wereld zetten, dat leidt tot grote verwarring bij velen.

Niet op z’n minst bij die koppels die wel kinderen willen, maar door een speling van de natuur er geen kunnen krijgen. De wonde die daardoor geslagen wordt, is al diep genoeg. Er hoeven zeker geen oordelen bij die nergens op slaan en daarbij mensen kwetsen.

Vrouwen en mannen zouden zich niet moeten bewijzen door hun mogelijkheid om kinderen te krijgen. Wie geen kinderen heeft, is evenwel een volwaardig mens. Ook al heeft de natuur de voorplanting bij ons geïmplementeerd als groter goed. We zijn boven de natuur gegroeid wanneer het gaat over de zwakkeren in onze samenleving, ziektes en ouderdom. We zouden dit evenwel moeten kunnen wanneer het gaat over kinderen. Want laten we wel wezen, kinderloze mannen en vrouwen zien vaak graag kinderen en zijn dus de tantes en ooms die voor de kroost van anderen kunnen en willen zorgen. En deze mensen kunnen we ook goed gebruiken.

Hoe kijken jullie aan tegen kinderen?

17 Replies to “Geen kinderen”

 1. Plus, er zijn veel mensen die toevallig net geen juiste partner tegenkwamen, waar de kinderen dus ook op die manier ongewenst uitbleven.

  Was ik niet ziek geweest, ik was er al jaren geleden aan begonnen. Nu hopen we er nog aan te kunnen beginnen, ooit, als we groen licht krijgen van de dokter… Wanneer is de vraag. En of…, is ook de vraag. Ik vind het zelf een heel pijnlijke kwestie dit.

  Liefs!

  1. Klopt, ongewenst kinderloos omdat je geen partner hebt.

   Jouw situatie is ook een die steeds meer voorkomt: mensen die ziek zijn en voorlopig de boot afhouden omdat het opvoeden van kinderen er nu eenmaal niet inzit… Ik kan me de oordelen ook al beginnen inbeelden.

 2. Och dit is een heel bekend verhaal. Sinds mijn 10de zeg ik al dat ik geen kinderen wil. Ik ben nu 27, en zeg nooit nooit. Misschien over een aantal jaren. Maar het is erg vervelend telkens te moeten uitleggen dat ik ze niet wil. Alsof het zo erg is dat ik het niet wil.. Laat iedereen gewoon lekker zijn eigen ding doen.

  1. Ja, ik kan me inbeelden dat mensen het niet begrijpen, vooral ook omdat je wel in een pedagogische setting werkt. Maar dat bedoel ik dan ook met: dit zijn ook de mensen die we nodig hebben. Je houdt wel van kinderen, maar hebt meer behoefte om kinderen van anderen mee te helpen opvoeden dan dat je kroost van eigen vlees en bloed op de wereld wilt zetten. Geloof me, jou hebben we heel hard nodig! 😉

 3. Geen kinderen wegens geen tikkende klok…
  Maar ik vind (de meeste) kinderen wel geweldig!
  De commentaren die we vaak krijgen omdat we geen kinderen hebben zijn idd iets minder geweldig…
  Egoïsme en van die dingen…Maar wat is egoïsme!?

  1. Ik vind dat een dubbel verhaal, van dat egoïsme. Is het dan egoïstisch om niet nog een mondje op deze wereld te plaatsen? Of is het egoïstisch om een levend wezen op de wereld te zetten alleen omdat jij het wilt hebben?
   Sommige mensen nemen heel ondoordacht bepaalde woorden in hun mond!

 4. Ik wil ontzettend graag kinderen.
  Vorig jaar waren we bezig … ik was overtijd, en op de avond dat mijn man vermist was (en in de kelder van zijn werk bezig was met een TS) en ik erachter kwam dat hij, en dus we, enorme schulden hebben, werd ik ongesteld. In eerste instantie was er de opluchting: ik wist in ieder geval dat ik niet alleen verder hoefde met óók nog een kindje. Aan de andere kant de pijn: als hij niet terug was gekomen had ik nooit de moeder van zijn kinderen kunnen worden.

  Dat laatste is nu ook nog spannend. Gezien de schulden en psychisch leed is het nu eigenlijk niet verstandig om aan kinderen te denken, maar ik ben wel al 30. Het zal nog wel een tijdje duren voor we uit de ellende zijn, en lukt het dan nog wel? Daarbij was gisteren ook even moeilijk. Want wat als ik die spanning niet had gehad, was ik dan over twee maanden moeder geworden? Dan hadden we in ieder geval door kunnen gaan, als het biologisch niet gaat opties kunnen overwegen. Het voelt alsof ik mijn kansen al kwijt ben, terwijl ik heel graag wil …

  1. Heftig verhaal hoor Jantine! Ik begrijp ook dat je alles goed overweegt, vanwege de financiële problemen. Uiteindelijk wil je je kind wel alles kunnen geven wat het nodig heeft… Dikke knuffel!

   1. Dank je 🙂
    En ja, je stuk raakte me even flink. Maar vooral ook omdat ik besefte: dit was voor mij de eerste moederdag waar ik een beetje moeite mee had, en hiervoor realiseerde ik me gewoon nooit dat het niet ‘gewoon een commerciëel gebeuren’ was in dat oogpunt …

 5. Ik vind dat heel vrouw als je een kinderwens hebt en die kan niet vervuld worden. Zelf ben ik 26 en heb momenteel eigenlijk absoluut geen kinderwens. Mijn zussen hebben beide hun eerste kindje. En ik knuffel kei graag met mijn neefjes en ik zie ze heel graag, maar er gaat niets van kriebelen bij mij. Wat veel mensen precies abnormaal vinden. Precies dat omdat je eens een baby vast houdt dat je dan meteen rammelende eierstokken ervan moet krijgen.

  Wat ik precies hard merk is dat vanaf dat mensen aan kinderen beginnen, dat ze precies ineens niet meer kunnen begrijpen dat iemand ook gelukkig kan zijn zonder actief naar het ouderschap toe te leven. En ik ben nu nog maar 26, ik wil niet weten wat dat gaat geven als ik rond de 30 ben en dan nog steeds zeg dat ik geen kinderwens heb..

  1. Oh ja, je bent heel abnormaal als je niet meteen begint te zwijmelen bij baby’s en er ook een wilt nemen.
   Dat mensen plots de andere kant niet meer begrijpen als ze wel kinderen hebben, dat merk ik ook. Ik ben momenteel 28 en gelukkig blijft de vraag steeds meer uit, maar er zijn wel regelmatig opmerkingen als ‘straks is het jouw beurt’ of ‘wacht maar als je straks kinderen hebt’. De vraag of je wel kinderen wil, doet er blijkbaar niet toe.

 6. Ik ben ook bewust kinderloos, ik zie geen enkele reden om wel kinderen te hebben. Een vriendin van mij zei ooit, voor de onvoorwaardelijke liefde die je krijgt. Wel, ik vind ook dat onvoorwaardelijke liefde krijg van mijn hondjes en wat je niet kent, kun je ook niet missen.
  Soms vind ik het wel erg dat mensen geen kinderen kunnen krijgen en ik misschien wel vruchtbaar ben en er dan geen wil… misschien zijn het allemaal reacties van de natuur om de overbevolking tegen te gaan.

  En ik heb ook niks tegen kinderen of mensen die wel kinderen willen.

  1. Als je voor de liefde kinderen neemt, dan kan je er volgens mij maar beter geen nemen. In mijn ogen zijn dat de verkeerde redenen.
   Dat jij kiest voor geen kinderen en andere mensen er geen kunnen krijgen, is inderdaad hard. Zo is het leven jammer genoeg. Ik denk niet dat jij je daar schuldig over hoort te voelen.

 7. Men vindt het nu al raar dat ik zeg dat ik helemaal niet weet of ik wel kinderen wil, zeker omdat ik pedagogiek wil studeren. Ik word een beetje moe van die verwachtingen van de maatschappij, als iemand geen kinderen heeft, heeft iemand geen kinderen. Klaar. Je weet helemaal niet of dit pijnlijk is voor iemand of dat het juist een bewuste keuze is, bemoei je nergens mee

  1. Herkenbaar, dat had ik ook toen ik lerarenopleiding deed. Nu weet ik het nog steeds niet, maar de druk is behoorlijk hoog. Zo’n beslissingen zijn inderdaad eigenlijk aan de mensen zelf om te maken.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.