Lezeres Morgaine raadde mij al verschillende keren de boeken van Louise Hay aan. Een paar keer heb ik in de bibliotheek met een van haar boeken in mijn handen gestaan, toch nam ik nooit een van haar boeken mee. Ik vermoed dat ik er nog niet klaar voor was. Kort na de verhuis besloot ik er dan toch maar eentje mee te nemen. De keuze viel op ‘Gebruik je innerlijke kracht’, waarbij vooral het feit dat het topic innerlijke kracht in de titel aan bod kwam mij aansprak. Vandaag vertel ik jullie hoe dit boek mij bevallen is.

Over Louise Hay

Louise Hay is een Amerikaans schrijfster die vooral bekend staat om haar boeken op het gebied van ‘positief denken’. Ze kan beschouwd worden als een van de grondleggers van de zelfhulpbeweging, aangezien haar eerste boek ‘You can heal yourself’ reeds in 1976 werd gepubliceerd. Lang voordat zelfhulp een trend werd en zelfs het idee dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn ‘fashionable’ was.

Louises ideeën over de kracht van positief denken ontstonden als gevolg van haar eigen zoektocht naar een gelukkiger leven. Haar kindertijd was gekenmerkt door armoede en onstabiliteit. In haar tienerjaren werd ze geconfronteerd met misbruik. Ze liep weg van huis en begon een carrière als model in New York. Pas toen haar huwelijk naar veertien jaar strandde, begonnen de veranderingen in het leven van Louis zelf.

Louise startte haar levenswerk toen ze in New York bijeenkomsten van the Church of Religious Science begon te volgen. Later gaf ze zelf ook trainingen bij deze organisatie. Toen haar leven overhoop werd gegooid door de ontdekking van een tumor ging ze pas echt aan de slag. Ze bundelde haar bevindingen van zowel haar healingswerk voor haarzelf als de ervaringen van haar cliënten wat resulteerde in haar eerste boek ‘You can heal yourself’, ook wel bekend als het kleine blauwe boekje.

Over ‘Gebruik je innerlijke kracht’

Oorspronkelijk gepubliceerd onder de titel ‘The power is within you’, is dit boek het vervolg op de populaire bestseller van Louise Hay, ‘You can heal yourself’. In dit boek verdiept Louise haar filosofie van jezelf liefhebben door dieper in te gaan op het aspect van je innerlijke kracht. Ze geeft tips om in het dagelijks leven naar je innerlijke stem te luisteren, je innerlijke kind lief te hebben, je ware gevoelens te uiten en jezelf te vergeven.

Aangezien ik op het moment dat ik het boek las net rond het thema ‘zelfcompassie’ werkte, was dit een mooie aanvulling op de reeds gelezen boeken. Hoewel dit boek geschreven is voor de term zelfcompassie ingang vond in onze contreien, werkt Louise heel sterk met dit systeem. Het grote verschil voor mij was dat Louise met affirmaties werkt, hoewel een aantal van deze affirmaties weg hebben van meditatie en visualisatie.

Achteraan in het boek staan ook een aantal affirmaties uitgewerkt die je zelf kan doen. Je kan de teksten gewoon lezen en er over bezinnen, maar ze ook laten voorlezen of ze zelf inspreken en ernaar luisteren. De affirmaties op het einde van het boek zijn betrekkelijk lang en in mijn ogen niet meteen geschikt voor het spiegelwerk waar ze het in het boek ook over heeft.

Wat heel prettig is aan Louise is dat zij vertrekt vanuit het principe dat ze haar ervaringen deelt. Ze geeft zelf aan in het begin van het boek dat zij geen waarheden zal vertellen en je enkel uit het boek moet halen wat voor jou interessant en/of belangrijk is. Ze pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben, maar neemt de lezer mee in haar gedachtegang en filosofie. Regelmatig vertelt ze hoe haar filosofie en methoden invloed hebben gehad op haar leven en op het leven van anderen. Dat maakt dat het boek ook praktisch interessant is om te lezen en niet puur een theorie presenteert.

Ik heb dit boek graag gelezen en volgde haar advies ter harte op: dat wat ik interessant vond, heb ik meegenomen. De rest ben ik weer vergeten. En eigenlijk was twee derde van het boek meer dan de moeite waard om te onthouden!

Gebruik je innerlijke kracht van Louise Hay is uitgegeven bij De Zaak, telt 207 pagina’s en is te koop voor €19,95 o.a. bij bol.com.

9 Replies to “Gebruik je innerlijke kracht | Louise Hay”

 1. Hier een Louise Hay fan! Ik vind haar boeken prachtig en ze hebben mij zoveel geleerd. You can heal your life lees ik regelmatig opnieuw, en ook de filmversie daarvan is echt een aanrader. Dat vind ik ook zo fijn, wat je interessant vindt neem je mee en de rest kun je lekker weer vergeten!

 2. Ik heb geloof ik wel eens wat van haar gelezen. Maar ik heb in het verleden zoveel van dit soort boeken gelezen, dat een boek heel wat in pacht moet hebben om eruit te springen. Wat je zegt: de beste tips eruit halen en de rest vergeet je dan 🙂

 3. Ik vind het leuk om te lezen dat je het advies hebt opgevolgd, het fijne van een bibliotheek is, is dat het je nog niets kost en je eerst kunt kijken, ik snap dat je eerst twijfelde en de reden dat ik haar als eerste op mijn weg heb leren kennen, is omdat een oude vriendin het thuis had liggen. “Heel je lichaam” en ja met een chronische ziekte waarin je van alles kunt hebben, dan ben je natuurlijk heel erg nieuwsgierig of het van toepassing kan zijn en of je er iets aan hebt.

  Volgens mij had ik ook al aan gegeven juist om wat wij zijn, dat die affirmaties ook tot mantra’s en chants omgebogen kunnen worden, dat is wat er ook in staat, dat je nog beter je eigen affirmatie kunt schrijven, in weer andere boeken dan 😉

  Het gekke was, toen ik op ging zoeken waar ik veel last van had, dat bijna alles klopte, spot on, het begrip, precies wat je zegt, de impact of iets bij jou klopt, is dan heel erg groot. En wat niet klopt, kun je zo weer naast je neer leggen. Vooral Heel je lichaam is een soort van Bijbel voor mij geworden en de andere boeken eventueel, zijn een reminder geworden om te weten waar mijn eigen geest toe in staat is als ik maar wil en er tijd aan besteed 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De Liebster Award #2My Profile

  1. Ik geloof dat mijn bibliotheek ‘heel je lichaam’ ook wel heeft liggen en ik denk dat ik dat boek ook maar moet lezen na dit boek. Er zit wel iets in de boeken van Louise, een zekere kracht die mij aanspreekt. Ik hou het in mijn achterhoofd!

   1. Het komt zoals het komt, heb zelf natuurlijk ook zoveel andere boeken dan weer gelezen, laatste was weer Deepak Chopra volgens mij, maar ook niet alles spreekt mij aan van hem, blijkt dat hij zelfs romans heeft geschreven, haha ik begreep er niets van 😉

    En zo nog meer, wat ik nog wel weet waar het over gaat, maar vergeten ben auteur en titel op te schrijven. Ik ga binnenkort weer eens bomen in de bibliotheek hier 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.