Gezond leven in een samenleving waar een snelle hap de trend is, suikers en vetten voor het grijpen liggen en producenten niet zo met onze gezondheid in zitten is niet eenvoudig. Het vergt een beetje gezond verstand en discipline. Vandaag weer een stukje met mijn food diary en een heleboel inspiratie in de wekelijkse ‘Food and Health’.

Food Diary

Het ontbijt:

Food and Health ontbijt

In het weekend werd er minder gezond ontbeten dan in de week. De volgende ontbijtjes stonden op het menu:

 • Volkoren cornflakes met chocoladeschilfers, een banaan, koffie en vers geperst fruitsap;
 • Pannenkoeken, vers geperst fruitsap en koffie;
 • Boterham met choco en vers geperst fruitsap;
 • Cornflakes en vers geperst fruitsap;
 • Havermoutpap met cocosmelk, kaneel en cacaopoeder.

Lunch:

Lunch Food and Health

Op vrije dagen eten wij onze warme maaltijden altijd op de middag. Omwille van het werk eten we onze hoofdmaaltijd eigenlijk ’s avonds. Tenzij ik weer restjes meeneem naar het werk!

 • Vegetarische spaghetti, gemaakt van de restjes groenten van vorige week;
 • Zondag gingen we uit eten en nam ik penne vier kazen en tartuffo di nero als toetje
 • Maandag werd de rest van de vegetarische spaghetti als lunch genomen;
 • Dinsdag probeerde ik de linzensalade van Iris uit;
 • Woensdag nam ik de rest van de Vegan Shepard Pie mee;
 • Donderdag at ik thuis brood met een spinazie-kaas-rondo en soep;
 • Vrijdag warmde ik de Chana Massala terug op om het restje op te eten.

PhotoGrid_1423302747220

 • Snel een broodje in de auto – heel slecht, ik weet het – en dan een uitgebreide cake and wine met heerlijke lekkernijen;
 • Uiensoep;
 • Pizza, opnieuw werden er restjes verwerkt;
 • Vegan Shepard Pie
 • Aardappelen met appelmoes en een spinazie-kaas-rondo (mijn Lief kookte dit voor me!);
 • Chana Massala;
 • Steakhouse frietjes met deluxe groentenburgertjes en pepersaus.

Tussendoor at ik ook nog

tussendoortjes food and health

Receptje van de week: uiensoep met geuze

Bij koude winterdagen hoort uiensoep waarop een broodje met kruidenboter of gesmolten kaas drijft. Voor het broodje ging ik deze week niet, maar absoluut wel voor de uiensoep. Simpel en ongelofelijk lekker!

Wat heb je nodig?

Voor vier personen:

 • 1 kg uien;
 • 1 middelgrote ui;
 • 3 middelgrote aardappelen;
 • 20 cl geuze;
 • 1 blokje groentenbouillon;
 • 1 eetl. boter;
 • peper

Aan de slag!

 • Hak de kilo uien fijn. Snipper de middelgrote ui fijn (hou deze apart);
 • Snij de drie middelgrote aardappelen in grove stukken.
 1. Breng 1 liter water aan de kook met het bouillonblokje. Voeg de kilo grofgehakte uien en de grove stukken aardappel toe. Giet de geuze langzaam bij de bouillon.
 2. Breng opnieuw aan de kook en laat 20 minuten sudderen. Mix de soep. Voeg naar smaak peper toe.
 3. Bak de fijngesnipperde ui in een eetlepel boter. Zorg ervoor dat ze goed glazig zijn. Doe de gebakken ui bij de fijngemixte soep.

food and health uiensoep

Serveren

Met uiensoep kan je van alles doen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om ze gewoon op te eten. Maar je kan ook korstjes toevoegen of een lookbroodje toevoegen. Ook met het bijhorende lookbroodje kan je eindeloos variëren door er bijvoorbeeld kaas op te doen en het even in de oven te steken.

Eet smakelijk!

De sportieve toer op

Maandag was er weer een les Tai Chi waar we een aantal oefeningen rond balans deden, de korte vorm nog eens herhaalden en oefeningen rond balans uitvoerden.

Woensdag werd ik echter belemmerd in mijn bewegingen doordat ik met een blokkade in mijn rug zat. Het schoot in mijn rug toen ik die ochtend mijn rugzak op de grond zette en verergerde enkel gedurende de dag. Uiteindelijk ging ik huiswaarts van het werk om het verdict van de dokter aan te horen: een blokkade in mijn rug en vier dagen platte rust. De nodige beweging af en toe was aan te raden, maar ik moest rustig aan doen. Geen zwemmen, geen wandelingen met Luna, geen training met Luna op zondag… Tegenvaller!

5 Replies to “Food and Health #4”

  1. Het plat liggen is voorbij, maar ik voel het wel nog goed als ik wat doe. Daarnet een wandeling van een uur of twee gedaan. Dat voel ik toch wel weer. Maar tja, ik heb ook geen zin om plat te blijven liggen. Morgen ook weer werken, dus… Heel erg grenzen respecteren nu hè 🙂

  1. Het gaat met de nodige ontstekingsremmers en spierverslappers. Ik ben gisteren wel naar Tai Chi geweest om toch een beetje in beweging te blijven. We gaan zien wat het morgen geeft i.v.m. het zwemmen!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.