Toen ik bijna drie jaar geleden een auto-ongeval had waarbij mijn Corsa onherroepelijk het leven liet, maakten ik en mijn Lief de beslissing om geen tweede auto meer te nemen. We vonden het vrij duur, vooral naar verzekering en belasting toe. Aan de pomp moest er regelmatig ook een behoorlijk bedrag neergeteld worden en we waren het er over eens dat het vrij vervuilend was. Ik was in staat om met de trein en de fiets naar mijn werk te gaan, dus verkoos ik dat. In het begin was het wennen, maar ik werkte onder een flexibel urensysteem en ik genoot van de mogelijkheid om boeken te lezen op de trein. Een paar kilometer met de fiets per dag was geen obstakel, maar zelfs heerlijk.

Ondertussen heb ik een andere job die niet met het openbaar vervoer bereikbaar is. Elke dag overbrug ik de zes kilometer die mijn huis van mijn werk scheiden met de fiets. Ik begon hiermee in september, toen het nog fijn zomerweer was. Al koelde het vrij snel af, de temperatuur bleef toch steken rond de tien graden en de fietstocht ’s morgens en ’s avonds was eigenlijk iedere keer weer een fijn begin en einde van een volle werkdag.

Sinds een week is de winter ons land binnen getreden. Met het stormweer vorige week bracht mijn Lief mij met de auto naar het werk, maar dat was een intermezzo van een dag of twee. Ik verplaats mij nog steeds iedere ochtend en avond met de fiets!

Met de fiets door het winterweer is een ontdekkingsreis!

Eigenlijk is het om te beginnen een heel fijne route die ik neem. Ik fiets eerst wel een stukje op een vrij druk punt in het stadje waar ik woon, maar daarna volg ik even de route langs de spoorweg voor ik een jaagpad opkan. Het jaagpad beslaat iets meer dan de helft van de weg die ik moet fietsen. Dit pad loopt langs het kanaal dat de stad Roeselare met de Leie verbindt.

Hoewel er vrij veel industrie langs dit kanaal gelegen is, is het leven langs en in het water toch heel rijk. Eenden, meeuwen, meerkoeten en zelfs een blauwe reiger doen zich te goed aan de vis die zich in het kanaal bevindt. Vis zwemt er zeker, want de hobbyvissers zijn met mooi weer ook in grote getale langs dit kanaal te vinden en hun vangst is goed!

In de bomen langs de het jaagpad vertoeven merels, mussen en meesjes ook graag. Vooral de merels laten zich, zodra het lichter is, graag horen. Dit alles is natuurlijk ook onderhevig aan het winterweer en ik geniet er elke dag weer van om de subtiele veranderingen waar te nemen. De vogels vertellen mij ’s morgens vaak welk weer het zal worden. Hoe de reiger langs het kanaal naar het water zit te staren, inspireert mij elke dag weer. Hij zit op ongeveer een halve meter van het jaagpad en houdt mij in de gaten wanneer ik voorbij rijd met de fiets. In stilte groet ik hem.

Waar ik in de prille herfstmaanden regelmatig door fietsers werd ingehaald of tegemoet gereden, is het nu vrij stil op het jaagpad. Een tweetal fietsers houden het net al mij vol om door dit winterweer hun dagelijkse fietstocht af te leggen. Op mijn eigen tempo ontdek ik iedere dag weer de schone wonderen die Moeder Aarde ons schenkt.

fiets ochtend

Goed voorbereid wordt het een plezier

Het eerste wat ik aangekocht heb toen ik besloot om de zes kilometer naar mijn werk te overbruggen met de fiets is een goede winterjas. Met een goede voering die makkelijk tot -15°C aankan, ben ik alvast goed voorbereid tegen de ijzige wind. Want al vriest het dan niet tot -15°C, de ijzige wind kan de gevoelstemperatuur vrij snel doen dalen.

Muts en sjaal zijn ook geen overbodige luxe in het winterweer. Al ziet het er niet charmant uit, ik ben blij met mijn blauwe muts die ik tot diep over mijn oren kan trekken. Ongeacht welk kapsel ik heb, los haar, een staartje, een hoge dot op mijn hoofd, mijn muts beschermt mijn oren tegen alle kou!

Vroeger droeg ik ook nog eens een panty onder mijn broek, maar daar had ik altijd last van als ik dan binnen zat. Het jeukte en was nog eens warm ook. Nu draag ik een winddichte regenbroek over mijn gewone kleren als ik naar het werk fiets. Hierdoor heb ik ook geen last meer van koude billen.

Enkel mijn wangen en soms de toppen van mijn tenen hebben eigenlijk kou, maar ik vind het heerlijk om met mijn koude wangen door het winterse landschap te fietsen. Gladheid en rijm, daar laat ik mij niet door tegenhouden. In mijn ogen heb je met de auto evenzeer last van de gladheid. De koude lucht laat mijn wangen tintelen en stroomt mijn neus binnen. Het is niet alleen gezond, ik heb ook het gevoel dat ik echt leef!

Houden jullie van fietsen in dit koude weer?

15 Replies to “Fietsen in het winterse weer”

 1. Bij mijn eerste job kon ik ook met de fiets gaan werken. Héérlijk. Door de velden in het gezelschap van koeien en paarden, en door het bos. Een ideale manier om de dag te beginnen en af te sluiten. En dan vooral in de winter. Niets maakt gelukkiger dan onder een donkergrijze hemel als eerste door de sneeuw te ploeteren en te genieten van de stilte en een eenzaam konijntje dat over de weg huppelt.

  1. Als eerste ergens komen, zeker met de sneeuw, vind ik eigenlijk nog fijner met de ochtendwandeling. We vertrekken meestal rond zevenen en dan is er in het park nog niemand geweest. Heerlijk is dat. Maar met de fiets kan het ook fijn zijn, al zijn de vroege werkers met auto dan reeds langs geweest (behalve op het jaagpad natuurlijk).

 2. Hahaha jazeker wel, al is het omdat ik niet beter weet, en ik ga nu naar mijn werk, maar dan wel met de bus, is net iets te ver, en de bus stopt voor mij wel om de hoek gelukkig, dat is waar ik ook op let, want zodra het glad wordt, moet ik van de fiets af, maar dat heeft met mijn fysieke zijn te maken en als de ijzel zo dik is, dan ben ik zelfs huisgekluisterd, ja ook mee gemaakt hier. Dat je niet eens de deur uit kunt!

  maar het is dan heerlijk om thuis te komen, toevallig? heb ik gisteravond nog gefietst, ik was rond half 9 weer thuis ongeveer en dan is je huis ook meteen een stuk warmer, zelfs als de verwarming nog niet aan staat. 😉

  x

 3. Aangezien ik nog student ben, heb ik zelf geen auto. Ik doe daarom bijna alles op de fiets en dat vind ik heerlijk. Al moet ik wel zeggen dat ik iets minder enthousiast ben over het winterse weer dan jij. Ik ben toch altijd weer blij als ik lekker warm naar binnen kan na mijn dagelijkse fietstocht naar de universiteit.

  1. Ik kan me voorstellen dat het winterse weer niet iedereen kan charmeren 🙂 Maar volgens mij waardeer jij de warmte iedere keer weer een pak meer dan wie met een warmer vervoersmiddel is gekomen. Dat is ook wat!

  1. Fietsen kan inderdaad een stuk kouder zijn dan wandelen doordat je je sneller verplaatst, maar persoonlijk heb ik het altijd kouder bij het wandelen dan bij het fietsen. Fietsen is voor mij een grotere inspanning die mij warmer maakt.
   Met mijn plaatjes ben ik ook heel blij. Ik zie het nog eens in real life ook en daar vind ik het nog een stukje mooier.

  1. Neen inderdaad, als je er op gaat letten zijn de momenten dat het regent eigenlijk zelden wanneer ik op de fiets zit. En ook daar kan ik eigenlijk wel tegen hoor, met mijn regenbroek en waterdichte jas.
   Het is toch ook elke dag een lekker tochtje van jou!

 4. Ik hou enkel van fietsen op een mooie zonnige zomerdag. Naar het werk fietsen zou ik niet zien zitten… wel naar huis fietsen na een drukke dag op het werk, de ideale ontspanning.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.