Waarschijnlijk trap ik een open deur in.  Of misschien ook niet. Want vandaag kwam ik verdacht veel het woordje energie tegen. Positieve energie, negatieve energie, mannelijke en vrouwelijke energie, sterke of zwakke energie. Het leek me wel te achtervolgen die energie.

En misschien is dat ergens wel ook zo, want ook zondag kreeg ik de opmerking ‘je hebt krachtige energie’ toen ik tarotkaarten trok. De laatste tijd loop ik bruisend rond van de energie, op die periode dat ik ziek was na natuurlijk. De ideeën fladderen om mijn oren en de energie stroomt werkelijk! Het is een heerlijk gevoel.

Maar wat is dat eigenlijk? Energie? Het blijft een vreemde, ongrijpbare term.

Een van de dingen die mij vandaag opviel bij het gebruik van het woordje ‘energie’ was de term die erbij geplakt werd: mannelijke en vrouwelijke energie. Nog steeds vind ik het moeilijk om hier iets mee te doen. Ik kan mij weinig voorstellen bij mannelijke of vrouwelijke energie. Ik zou niet weten hoe het aanvoelt. Ooit omschreef iemand vrouwelijke energie als zacht en zorgend, terwijl mannelijke energie harder en krachtiger is. Maar dat vond ik vreemd onderscheid. Mannelijk kan toch ook zacht en zorgend aanvoelen? Waarom zou dat enkel bij vrouwelijk passen? Ik ken heel krachtige vrouwen, dus waarom zou vrouwelijke energie niet krachtig kunnen zijn?

Angela Merkel en Margaret Tatcher zouden enorm veel mannelijke energie hebben. Waarom? Zien ze er te mannelijk uit misschien? Of ligt het aan het feit dat zij een hoge functie bekleden waar ze hard tegen hard moeten spelen om zich tegen de mannen te kunnen weren?

Voor mij kwam het neer op het volgende: energie is overal aanwezig in de wereld. Energie is alles en niets. Het kan mannelijk en vrouwelijk zijn, zacht en hard, koud en warm, liefdevol en boosaardig. Het is ook niets van dat alles. Energie is. Het is overal aanwezig in deze wereld en in deze kosmos. Het is van zichzelf in balans en stroomt doorheen alles. Wanneer wij spreken van onbalans dan is dat net als met lucht. Er is ook altijd – in het geheel – evenveel lucht en lucht probeert altijd de balans te vinden waardoor het zichzelf verplaatst. Je hebt hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Zo gaat het ook met energie. Het stroomt en zoekt zijn balans waardoor je op bepaalde plekken veel van het een en weinig van het ander krijgt.

Maar energie heeft nog een andere eigenschap: het kan zich manifesteren. Hierdoor zien we bepaalde dingen rondom ons. Energie kan een ‘vaste vorm’ aannemen en zo worden de materiële zaken in onze wereld gevormd. Wat deze dingen zijn, wordt bepaald door onze interpretatie en onze manier van kijken. Wij zijn ook energie, dus eigenlijk bepaald de energie hoe wij kijken naar de energie. Het is een doordenkertje, ik ben er zelf nog niet helemaal uit.

3 Replies to “Energie”

  1. Energie is zeker een interessant iets om over na te denken. En hoewel er ongetwijfeld verschillen zijn in hoe wij over dit soort dingen denken, heb ik het idee dat er ook overeenkomsten zijn. Zo geloof ik zeker ook dat er energie door alles heen stroomt.

    Ik denk trouwens ook dat er ‘twee energieën’ zijn: goede, positieve energie en slechte, negatieve energie. Een tekort aan positieve energie kan ook aangevuld worden met slechte energie. Dat verschil merk ik heel erg in oudere gebouwen. Aan de ene kant zijn er gebouwen of huizen die heel erg bedrukkend voelen. Aan de andere kant geloof ik dat er in ons appartement erg veel positieve energie hangt, ‘thuis-energie’ noem ik het wel eens. Alsof de woning zich alle mensen herinnert die zich hier thuis hebben gevoeld.

  2. Het klinkt misschien vreemd of eerder vergezocht maar in zekere zin komt het begrip “selffulfilling prophecy” in me op.
    “Een voorspelling die direct of indirect leidt tot het uitkomen van die voorspelling.”

    Iemand straalt in zijn lichaamstaal veel positiviteit uit. Dat is een energie die vrijkomt omdat die persoon in kwestie een positieve geladen denkvermogen heeft gevoed door diezelfde energie.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.