Met deze temperaturen zouden we algauw denken dat de zomer nog lang het land niet uit is. En nazomeren doet het zeker. Wanneer ik naar mijn gazon kijk, moet ik toegeven dat het er nogal zomers uitziet. Er zijn een paar bruine plekken te bespeuren. Het gras doet heel erg zijn best om zichzelf in stand te houden. Weinig water en veel zon doen het blijkbaar geen goed.

En toch… deze morgen besefte ik ineens dat de herfst toch wel degelijk begonnen is en haar werk begint te doen. Om te beginnen moest ik nu toch echt toegeven dat het later licht wordt en vroeger donker. Waar ik in de zomer wakker wordt wanneer de zon net op is, moet ik nu moeite doen om een beetje licht te bespeuren. Pas wanneer ik met de fiets op weg ben naar het werk begin de zon haar rijkelijke stralen over het land uit te spreiden. Met een fijn briesje reed ik deze morgen mijn gebruikelijke route. Vlak voor ik onder een rij bomen doorreed, kwam er net een windstoot waardoor een hele regen van blaadjes naar beneden viel. Ik keek naar het water in het kanaal en moest uiteindelijk toch glimlachen. Ook toen ik onder de bomen door reed, dwarrelden de blaadjes op mijn hoofd. Als er iets aan de herfst doet denken, dan zijn het wel vallende bladeren.

Bomen houden geen rekening met temperaturen. Daar stemmen ze toch alvast hun voornaamste voedingsvoorziening niet op af. Aangezien fotosynthese niet met warmte werkt, maar puur op het licht, is het voornamelijk daarvan dat bomen uit gaan wanneer ze wel of geen blaadjes meer willen hangen hebben. Het licht wordt steeds minder en dus weten de bomen dat de winter eraan komt en het tijd wordt om te gaan besparen. Gedaan met het feest voor de blaadjes.

Het voelt voor mij dus eigenlijk helemaal niet aan als herfst. Eigenlijk vind ik dit hels zo in september. Ik had liever een paar graden minder gehad, of eens een goede storm. Maar de herfst is wel degelijk in het land. En het was fijn om die bevestiging deze morgen alsnog te mogen krijgen!

4 Replies to “En toch is ze er … de herfst”

  1. Oh dat wist ik niet van de blaadjes, bomen en het licht. Ik dacht dat het kwam door de warmte. Omdat ik in augustus dacht, amai het wordt al herfst, omdat er een regen van blaadjes was. En als ik nu kijk, zie ik nog zoveel groen en weinig vallende blaadjes. Misschien was het één soort boom, toen in augustus.

    1. De warmte speelt maar een kleine rol. Bomen maken hun voedsel door licht, dus richten ze zich daar voornamelijk op. Het kan natuurlijk wel verschillen van boom. Hier zijn ze alvast goed bezig 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.