De relatie tussen mij en eten is er niet altijd een geweest waar ik gelukkig van werd. Toen de lucht uiteindelijk geklaard was, begon ik op een heel andere manier over eten te denken. Vijf punten waren daarbij van belang. Op basis van die punten veranderde ik mijn eet- en levensstijl. Tot mijn eigen grote verbazing is daar tijdens mijn zwangerschap – en zeker tijdens de laatste weken – een grote verandering in gekomen. Er kwamen steeds meer ongezonde dingen in huis. Er werd weer bijna dagelijks vlees en brood gegeten. Ik besteedde veel minder aandacht aan wat ik precies allemaal in mijn mond stak. De exacte reden voor deze verandering achterhalen, is moeilijk. Ik vermoed dat het vooral met gemak te maken had.

Toen de bevalling naderde en mijn lichaam tekenen van vermoeidheid begon te vertonen, begon er in mijn hoofd echter een belletje te rinkelen. Dit wil ik weer anders!

Die vijf punten

Om mijn eetpatroon weer om te gooien, is het voor mij belangrijk om opnieuw een blik te werpen op de punten die voor mij belangrijk zijn wanneer het om eten gaat.

♥ Voedingsstoffen: wat klinkt dit logisch, maar hoe moeilijk is het niet om hier rekening mee te houden. Eten moet voldoende voedingsstoffen bevatten. Het is heel makkelijk om gedurende de dag bij een hongertje naar een wafel te grijpen of een stuk chocolade uit de kast te nemen. Maar daar zitten niet de voedingsstoffen in waar je lichaam op dat moment naar snakt. Meestal zijn ze gevuld met veel suiker en verder weinig waardevols. En dat geldt niet alleen voor tussendoortjes. Cornflakes als ontbijt bijvoorbeeld is ook niet meer dan vulling voor je maag, je haalt er weinig goede voedingsstoffen uit.

♥ Kwaliteit: niet alle voedsel is even kwaliteitsvol. Sommige mensen zullen hierbij meteen denken aan biologische producten, maar daar ben ik niet honderd procent van overtuigd. Toch geloof ik dat bepaalde voeding beter is dan andere. Zo is appelmoes die je van verse appeltjes maakt vast een stuk beter dan deze uit een bokaal. Al is het maar omdat bij de laatste zoveel zaken zijn toegevoegd die je eigenlijk niet in je appelmoes hebben wil. Kwaliteit van voeding is dus belangrijk bij de keuze van wat ik ga eten!

♥ Variatie: elke dag aardappelen, vlees en groenten, daar is op zich niets mis mee. Wel geloof ik dat het veel minder ruimte biedt voor variatie dan wanneer je ook pasta, rijst, quinoa of andere graanproducten in je voedingspatroon opneemt. Tijd om weer eens een wok, een curry of een slimme salade in mijn weekmenu’s te gaan verwerken.

♥ Ethisch verantwoord: dit is een puntje waar we natuurlijk een hele discussie over kunnen beginnen, want wat is ethisch verantwoord voedsel? Voor mij is dit een eetpatroon dat grotendeels uit vegetarisch en veganistisch voedsel bestaat, waar vlees een minder prominente rol in speelt en waar ik heel bewust aankopen doe. Concrete invulling: iets om heel goed over na te denken!

♥ Met aandacht: het is zo makkelijk om gedachteloos een pizza naar binnen te werken. Voor je het weet heb je weer een praline gegeten of is de zak chips leeg. Daarom vind ik ‘met aandacht eten‘ ook een heel belangrijk gegeven. Ik prop liever geen eten in mijn mond zonder er over na te denken. Laat mij maar weer met meer aandacht voor het voedsel eten!

Het masterplan

Verwacht geen ontzettend vernieuwend idee hier, want eigenlijk is het meer een terugkeer naar wat ik vroeger al deed. Ik en mijn Lief maken elke week een weekmenu op waarbij we plannen wat we die week zullen eten. Op basis van dat menu doen we de boodschappen. Tijdens het maken van die weekmenu’s wil ik graag de bovenstaande vijf punten meer in mijn hoofd houden.

soep

Daarnaast schreef ik in mijn artikel ‘mindful eten volgens Saar‘ ook een aantal tips waar ik mezelf meer aan wil gaan houden: zelf dingen klaar maken, vanuit basisproducten vertrekken, bewust consumeren, … Dat betekent dat de boodschappen weer op een heel andere manier zullen gedaan worden. In het verleden hebben we reeds een aantal bewuste keuzes gemaakt, waar we nu ook weer op zullen moeten terug komen. Wat willen we wel en niet in onze winkelkar? Voor welke producten kiezen we wel en voor welke niet?

Graag ga ik ook weer op avontuur in de wereld van eten. Ik ben gek op koken. Het brengt rust in mijn hoofd. Mijn zwangere buik zit niet meer in de weg. Ik wil sowieso weer wat fitter worden, dus is het geen slecht idee om weer nieuwe dingen te gaan uitproberen. Hoewel ik geen fan ben van dieethypes is het misschien geen slecht idee om eens een recept van Sandra Bekkari of Pascalle Naessens uit te proberen. En daarnaast bieden mijn lieve collegabloggers ook heel vaak soelaas als de inspiratie op is.

En omdat het altijd leuker is om je vorderingen te delen met mensen ben ik van plan om jullie hier op mijn blog op de hoogte te houden van mijn vorderingen. Dan deel ik natuurlijk graag linkjes en ontdekkingen met jullie!

Hoe eet jij je blij?

4 Replies to “Eet je blij!”

  1. Op dit moment is het weekend, en zaterdag is of ik maak een soep of zo, of ik haal van die ovendingen, zoals dus die slechte pizza etc, hahahaha En dan lees ik dit op die ene dag in de week dat ik het mijzelf makkelijk maak 😉

    Ik weet nu, dat ik zeer gezegend ben dat ik met twee keukens ben opgegroeid en gevoed, de Indische keuken en de Hollandse keuken, kortom de variatie is hier altijd aanwezig geweest en sterker nog, ik eet liever Indisch dan Hollands of Westerse gerechten, de echte die je zelf maakt, zijn van zichzelf al slank en met heel veel kruiden, die goed doen in je lichaam en geest 😉

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Mix ’n Match 3: Haken: Lydia ShawlMy Profile

  2. Ik eet mijzelf blij wanneer het lukt gezonde en goede voeding te eten. En daarbij naderhand geen honger te hebben. Het geeft mij nog meer voldoening wanneer ik merk niet eens trek te hebben in zoete rommel of hartige snacks. Of de verleiding kan weerstaan iets te pakken wanneer iemand naast mij het wel eet.
    Deborah onlangs geplaatst…Te water…My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.