Toen ik mijn eerste stappen op het heksenpad zette, leerde ik tijdens een van de lessen mijn krachtdier kennen tijdens een meditatie. Tot mijn eigen verbazing waren het niet de indrukwekkende vogels waar ik altijd zo gefascineerd door was geweest, de kraai, maar wel een dier dat ik nooit voor mogelijk had gehouden. Het konijn bleek een gids voor mij te zijn. Dat had ik niet zien komen. De eerste weken had ik dus ergens sterk het gevoel dat het een vergissing was. Het was in mijn ogen eigenlijk de ekster geweest die mij als krachtdier hoorde te begeleiden en niet het konijn. Volgens mij heb ik nooit iets met konijnen gehad. Ik vind het geen fijne huisdieren en had nooit de neiging om konijntjes te gaan aaien. Maar als ik hen met hun soortgenoten over het veld zag rennen dan ging mijn hart toch een beetje sneller kloppen.

Ik besloot om eens uit te zoeken wat het konijn mij kon leren en las tot mijn verbazing niet over het angstige dier waar ik een konijn soms voor aanzag. Kernwoorden voor het konijn waren vertrouwen, moederinstinct, geloof, verzorging, geluk en vruchtbaarheid. Wat het konijn mij te leren had, was zo ontzettend moeilijk niet. Ik worstelde op dat moment nog steeds met mijn eigen geloof, niet goed begrijpend hoe ik – die zo rationeel kon zijn – mijn vertrouwen moest leggen in een heel intuïtieve religie. Waar ik in geloofde, moest ik eigenlijk zelf nog leren aanvaarden. Geloven in magie is niet zo eenvoudig in een wereld overheerst door wetenschap. Dus was het tijd om op mezelf en mijn intuïtie te leren vertrouwen, iets wat ik zo lang had verwaarloost. Mijn zoektocht naar geluk was toen ook volop bezig, ik ontfermde mij als een moeder over kleine Luna en er waren zoveel ideeën die wel wat vruchtbaarheid konden gebruiken. Het konijn was een heel toepasselijk krachtdier!

Doorheen de jaren doken konijnen op in mijn leven. Ze renden even met me mee als ik met de fiets onderweg was, liepen de straat over vlak voor mijn neus, speelden op het grasveld vlakbij het bedrijf waar ik werkte. Soms leken ze iets te vertellen, soms was het een toevallige passage. De laatste dagen duiken ze wel weer heel regelmatig op, maar ik besteedde er eigenlijk niet zoveel aandacht aan. Er zitten nu eenmaal veel konijnen in het bos waar ik ga wandelen met Luna, meestal rond het moment dat de zon ondergaat. Zo gek leek het mij niet om konijnen tegen te komen, spelend, rennend en genietend van alles wat het bos te bieden heeft.

volle maan

Gisteren ging ik terug naar dat bos. Het was volle maan en zomerzonnewende op hetzelfde moment, dus een ideaal moment om een nieuwe kruidenwis te maken. Samen met Luna verzamelde ik de kruiden, al zingend liep ik door het bos (overigens was ik heel blij dat ik niemand tegen kwam). Het werd mij gewoon ingegeven om een paar chants te zingen terwijl ik de verschillende kruiden samenvoegde. Langs het water in het bos staat een picknickbank, een heerlijke plaats waar ik graag vertoef, en daar hielden we even rust. Ik haalde mijn kaarten boven. “Verwelkom de ziel. Zie de tekenen. Ontsluier de waarheid.” Niet alleen hun woorden waren duidelijk, maar ook hun symbolen. Het is altijd even schrikken als dit soort boodschappen gegeven worden, maar de kaarten zijn nooit heel subtiel bij mij. Ik ben dan zelf ook niet bepaald subtiel te noemen. De geur van het bos na een flinke regenbui streelde mijn ziel en de zon liet haar stralen even prikkelend over me vallen toen ik besloot om weer huiswaarts te keren. Ik moet altijd een stukje langs de straat en vlak voor ik rechts het padje insloeg waar ik nog even kan genieten van al het groen, zag ik rechts een haas in volle vaart op me afstormen. Hij stopte vlak voor de voetpad en bleef zitten. Enkel de breedte van de straat zat tussen mij en de haas die me recht aankeek. Het was alsof we elkaar peilden, terwijl we in elkaars ogen keken. Die paar seconden leken een paar minuten en ik schrok toen hij zich pijlsnel omdraaide en het grasveld aan de overkant terug opliep.

Als ik niet luister naar de konijnen dan sturen ze hun grote broertje? Konijnen en hazen hebben als krachtdier zowat dezelfde boodschappen. Ze worden in verband gebracht met de cyclus van de maan, zijn de dieren van goden als Eros (hartstocht) en Hermes (boodschapper) en staan symbool voor vruchtbaarheid en regeneratie. Ze kunnen als de snelste van richting veranderen als er gevaar dreigt, of houden zich stil tot het gevaar voorbij is. Er is alvast een nieuwe cyclus aangebroken, maar stiekem had ik de haas niet nodig om me dat te vertellen. Ik had de tekenen al lang gezien!

3 Replies to “Een nieuwe cyclus”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.