In mijn blogenquête zag ik het een paar keer voorbij komen: de vraag om meer foto’s bij de artikelen. Een vraag die ik zeker begrijp, want ik bewonder zelf ook de blogs die hun artikelen opfleuren met toepasselijke foto’s en prachtige prenten! Maar het is een vraag waar ik met mijn persoonlijkheid nogal moeilijk aan kan voldoen.

Toen ik begon met bloggen, op een ander domein in een vorig leven, was de kern van een blog niet hoe mooi de foto’s bij de artikelen waren. Integendeel, ik koos een fleurig thema met een verfijnd lettertype en mijn lezers waren tevreden. Op andere blogs kwam je ook niet zoveel foto’s tegen, mensen schreven blogs en daar bleef het dan ook bij.

Tijdens de periode dat ik even niet geblogd heb, is bij mij de tijd dan ook blijven stilstaan. Ik blog nog steeds omdat ik graag schrijf en foto’s zijn ondergeschikt. Bij het begin van dit blog, toen nog op een wordpressplatform, in de zomer van 2013 vind je zelfs nog blogs terug waar geen foto te bespeuren valt. Ik was schrijver, geen fotograaf.

schrijven

Hoe meer je gaat bloggen, hoe dieper je met je oren in de bloggerswereld duikt. Bloggen zonder andere bloggers te volgen, dat lukt mij niet, dus al gauw had ik ook al in de gaten dat bloggen zonder prentjes geen optie meer was. Het oog wil ook wat, aldus de lezer, en er moesten prentjes bij het blog worden gevoegd. Toeval wil ook dat de thema’s die ik het leukste vond ook een eis hadden: de uitgelichte afbeelding.

De oplossing lijkt simpel: google en pinterest. “Ga toch gewoon daar foto’s halen,” hoorde ik wel eens als ik mijn probleem aankaartte bij vrienden. Eerlijk gezegd, heb ik dat ook een periode gedaan. Ik googlede een prentje, pinde er los op Pinterest en nam alles doodleuk over op mijn blog. Zoals al eerder gezegd: hoe meer je gaat bloggen, hoe dieper je in de bloggerswereld duikt. Ik ging ook boeken lezen over bloggen en leerde via ‘Charlotte’s law’ meer over auteursrecht. Neen, toen kon ik echt geen prentjes meer stelen van Google of Pinterest. Hoe graag ik dat ook wilde.

Helemaal digibeet ben ik echt niet. Ik weet ook wel van het bestaan van stockfoto’s af, maar als ik een stockfoto naast mijn eigen foto’s leg dan kan ik maar een conclusie trekken: wat een amateur ben ik! Er is toch iets teveel discrepantie tussen mijn foto’s en stockfoto’s. Ik kon kiezen tussen geen eigen foto’s meer gebruiken of geen stockfoto’s meer gebruiken. Lekker eigenzinnig koos ik voor de middenweg, zo weinig mogelijk stockfoto’s gebruiken.

days of gratitude

Allemaal goed en wel, maar ik ben geen typische fotograaf. Ten eerste heb ik geen camera, behalve deze op mijn smartphone, en ten tweede heb ik geen geduld voor foto’s. Ik vind instagram leuk omdat ik daar geen gekunstelde foto’s hoef te posten. Zelfs met mijn gebrekkige fotografietalenten ben ik erin geslaagd om toch een stuk of 160 volgers te verzamelen (en neen, het zijn niet alleen vrienden!) Maar twintig pogingen voor een goede foto, oef, daar heb ik helemaal niets mee!

Wat ik wil zeggen is het volgende: ik gebruik gewoon de basisfoto’s die ik nam voor mijn instagramaccount om op mijn blog mijn berichten op te fleuren. En misschien is dat amateuristisch, misschien is dat de reden waarom mensen mij niet volgen (pech, ik ben reuze-interessant), misschien heb ik inderdaad een gebrek aan foto’s omdat ik niet genoeg passende foto’s kan plakken bij mijn verhaaltjes hier, maar waar ik uiteindelijk van hou, is van schrijven. En ingaan tegen mijn persoonlijke voorkeuren, daar heb ik nou eens een hekel aan.

Dus sorry mensen, ik doe het lekker verder op mijn manier! [insert een dikke vette knipoog here]

10 Replies to “Een mooi prentje a.u.b.”

 1. Hahaha, gelijk heb je. Ik gebruik ook zoveel mogelijk mijn eigen foto’s en als ik ze echt niet zelf kan maken dan haal ik ze van Pixabay. Die mag je vrij gebruiken zonder bronvermelding, maar stiekem staat dat me toch een beetje tegen. Je hebt gelijk. Het hoeft allemaal niet zo perfect!

 2. Gek he, dat je je dan toch gaat vergelijken met andere bloggers? Ik kan er soms best een beetje jaloers van worden als ik anderen zulke mooie foto’s zie maken. Dat lijkt mij toch nog niet zo goed. Ik merk wel dat ik er veel plezier aan beleef om het te proberen, dus ik ga misschien eens een betere camera aanschaffen.
  Desi onlangs geplaatst…Angst voor koolhydraten: terecht of niet?My Profile

 3. hahahahaha oh ja, je hebt zo gelijk, toen we begonnen met bloggen waren het zelfs twee aparte werelden, nu fotografeer ik al vanaf mijn 11de met een eigen camera, daarvoor weleens met die van mijn ooms of vader, daarom wisten zij, natuurtalentje, zal gerust zo zijn. Maar toen, je schreef, nul foto’s en je zat op fotolog.net ja ze bestaan nog, om je fotografen hobby uit te oefenen, ergens ben ik dat samen gaan voegen omdat het kon, ook al van die zijbalken dus ik was er wel vroeg bij om mijn blogs eventueel met eigen fotografie toen al op te fleuren.

  En weet je Saar? Over dat perfecte in foto’s? Ik ben daar zo WARS van nu, dwars dus eigenlijk, dat ik juist het liefst de minst perfecte foto neer zet, vooral als het om de laptop en omgeving thuis gaat, want ik ben niet perfect en schaam mij daar ook niet voor. In de natuur, oké dat is een ander verhaal, maar dan gaat mijn fotografen hart echt spreken, voor op blog, huis-tuin en keuken blog, nah, dan zie je maar een Picasso die zich ermee bemoeit, en geloof mij, die perfecte foto heb ik dan al eigenlijk, maar als Meneer komt, pak ik hem erbij en plaats die! hahahaha

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Indische Recepten: Frikadel (Perkedèl) & Maiskoekjes (vega!)My Profile

 4. Ik kwam hier terecht via Marion, echt wat leuk geschreven zeg! 😀 Moet er echt om lachen haha. Ik geef je ook groot gelijk: lekker doen waar je je goed bij voelt, anders merkt de lezer dat ook weer en krijg je daar weer gedoe over haha. Ikzelf houd wel erg van fotograferen, maar ik zet zeker niet bij elke blog zoveel foto’s. Maarja dat is weer hoe ik dat doe en ik lees ook blogs zonder foto’s. Kijk dan naar jouw tekst van deze blog: superleuk!! Ook zonder die foto’s daartussen had je mijn volledige aandacht!
  Sabine onlangs geplaatst…Fotoblog: 8 wandelingen in New YorkMy Profile

  1. Wat lief van je dat je dat zegt! Soms vrees ik ook een beetje dat foto’s de aandacht weg zouden leiden van de inhoud. Dus als de foto de tekst niet ondersteunt, dan zie ik er geen meerwaarde in.
   Maar inderdaad, als je tegen je eigen gevoel ingaat, merkt de lezer dat ook snel!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.