Ik ben altijd zo’n geweldige controlefreak geweest. Iemand die op werkvlak alles tot in de puntjes plande en waar alles zijn plekje heeft. Iemand die op een vrije dag nog een lijstje in haar hoofd had waarop staat wat er moet gebeuren. Ik plande zelfs hoeveel bladzijden er gelezen moesten worden in mijn boek.

Op vlak van productiviteit liet dit niet ten wensen over. Ik kon heel veel doen in een dag. Het verbaasde mij zelfs dat ik met afleiding op zo’n korte tijd zoveel gedaan kreeg. Ik doe het nog steeds, lijstjes maken, prioriteiten stellen en volgorde van handelen bepalen. Het brengt je een stuk sneller bij je doel. En dat geeft een goed gevoel.

Maar er was geen ruimte voor onverwachte dingen waarmee dus ook het avontuur uitbleef. Wanneer ik op reis ging, plande ik mijn bezoeken, maar zag ik niet de vele interessante mensen rondom mij. Er ontstond geen spontaan praatje in een winkel of op café, want ik was bezig met het optimale uit alles te halen. Hoe beter gepland, hoe meer ik had gezien. Ik leefde in mijn eigen wereld, waar geen ruimte was voor spontaniteit en dus ook niet voor avontuur. Ik leefde mijn leven door planning en de juiste timing.

Ik hoopte het leven onder controle te krijgen door controle te hebben over de inrichting van mijn leven en door controle te hebben op mijn omgeving. Hoe minder het leven deed wat ik wou, hoe meer ik de controle probeerde te grijpen, tot ik op een dag besefte dat dit een oneindig spelletje is dat ik nooit zal winnen. Het leven haalde me steeds weer in met haar onvoorspelbaarheid.

Nu hang ik op een vrije dag ook graag eens op de bank en als het lijkt te passen doe ik wat klusjes. Het grappige is dat ik nu nog meer gedaan lijk te krijgen dan hiervoor. Afgelopen zaterdag deed ik gewoon alles wat ik voor een heel weekend had gepland. Hallo luie zondag, hallo maandag met veel mogelijkheden!

Maar wat nog fijner is, is het avontuurlijke dat nu in mijn leven is gekomen. Door niet te voldoen aan verwachtingen, noch van anderen noch van mezelf, heb ik interessante mensen leren kennen en heb ik interessante gesprekken gehad. Elke dag zit weer vol verrassingen. Er komen prachtige dingen op mijn pad, waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou meemaken. Communicatie is meer dan ooit een prachtig onderdeel van mijn leven, ik wist nooit dat ik zo makkelijk talen kon leren (ik dacht eigenlijk altijd dat ik het nooit zou leren).

Ja, ik maak nog plannen en ook lijstjes worden nog gemaakt. Maar enkel wanneer mijn hoofd te vol is en even leeg moet. Op momenten dat het gewenst is. Als ze maar niet in de weg gaan zitten van avontuur en boeiende ontmoetingen!

8 Replies to “Een dag zonder plannen”

 1. Ik maak heel graag lijstjes, maar alles waar ik spontaan zin in heb, gaat voor. 😛 Ik ben alles behalve controlfreak. M daarentegen juist wel, die wil alles tot in detail gepland en wat jij zegt over controle hebben/houden komt me wel bekend voor van hoe het er in zijn hoofd aan toe gaat. 😛

  1. Haha, dan hebben jullie lekker elkaar om eens aan het andere zeil te trekken! Dat spontane moet ik zelf nog heel hard leren, want het is best vaak mis gelopen als we eens spontaan waren… Maar het leven is een leerproces en spontaan is steeds leuker!

 2. Weet je wat zo grappig is Saar? Dat jij het plannen juist loslaat, en ik juist weer begin te plannen, nog niet zoals ik het wil, maar het begin is er! Een deel is zelfs te zien op mijn blog, hahaha

  Maar ja, ik hoef al 15 jaar praktisch niets, niet helemaal waar, maar toch, alles staat zo vast als een huis en daarmee ben ik juist lui geworden. Ook al komt er genoeg op mijn weg om te doen, om uit te breken, als ik thuis ben, want daar gaat het mij om, ben ik zo lui geworden als wat, ik wil veel, maar er is altijd weer een ‘morgen’.

  En dat is natuurlijk ook fout 😀

  X

  1. Ja, we hebben ook echt een compleet andere indeling qua leven hè! Ik kan me inbeelden dat als je helemaal geen structuur hebt, het vrij lastig kan worden. Terwijl de structuur er bij mij net heel erg inzit omwille van mijn werk.
   Structuur is ook niet slecht, maar het moet een beetje in balans zijn, net zoals een beetje doen waar je zin in hebt 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.