Al jaren worstel ik met de duurzaamheid van mijn kleerkast. In 2015 kwam ik voor het eerst de Schone Kleren Campagne tegen en besloot eens dieper te gaan spitten in de duurzaamheid van mijn kleren. Wat ik toen ontdekte, verbaasde me wel. De duurzaamheid van mijn kleerkast was alvast geen hoogvlieger. Ik engageerde me toen om te werken aan die duurzame kleerkast. Schone Kleren wilde ik hebben!

Lees ook waarom ik schone kleren wil

Kledij toets ik, net als veel andere ‘duurzame’ zaken, aan drie verschillende parameters: het sociale aspect, het dierenleed en het milieu. Op dit moment zijn het sociale aspect en het milieu voor mij de twee belangrijkste parameters. De mensen die mijn kledij maken moeten goed betaald worden voor het werk dat ze doen. Ze moeten het recht hebben om zich te verenigen in vakbonden en er moet aan hun mensenrecht voldaan worden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de productie van mijn kledij geen enorme belasting is voor het milieu.

Om van die duurzame kleerkast nu eens eindelijk werk te maken, ging ik op zoek naar manieren om duurzamer met kledij om te gaan. Bloggers, influencers en minimalisten die ik leerde kennen op facebook zetten me op weg. Ik deel vandaag de drie stappen naar een duurzame kleerkast die ik voor mezelf op papier zette.

Stap 1: Inventariseer

Feitje: de gemiddelde Belg/Nederlander heeft teveel kledij in zijn kleerkast hangen. We zeggen allemaal dat we niets hebben om aan te trekken, maar eigenlijk hebben we allemaal zoveel hangen dat we niet eens meer kunnen kiezen. Onder minimalisten hoor je als oplossing vaak spreken over de capsule wardrobe: dit is een kleerkast met een beperkt aantal stuks waarbij goed nagedacht wordt over welke kledingstukken nu echt essentieel zijn.

De eerste stap om aan een capsule wardrobe te beginnen, is: een inventaris te maken. Voor een duurzame kleerkast kunnen we met dezelfde stap beginnen. Kijk eens wat er allemaal in je kleerkast hangt. Welke basics heb je hangen? Kan je deze met alles combineren? Een wit overhemd is bijvoorbeeld een klassieker die je overal op kan dragen. Al heb je er drie van hangen in je kast, ze komen altijd van pas. Heb je nog leuke opvallende stukken hangen?

Om een overzicht te houden in mijn kleerkast hou ik elk jaar een opruimmomentje. Wanneer de zomer herfst wordt en wanneer de winter lente wordt, gooi ik de ene stapel kledij uit mijn kast om te vullen met nieuwe seizoenskledij. Wanneer ik die wissel maak, inventariseer ik wat ik heb. Maar ik kijk vooral wat ik afgelopen seizoen helemaal niet gedragen heb. Bij die kledingstukken vraag ik me af of ik ze nog nodig heb. Indien het antwoord negatief is, gaan ze naar spullenhulp of de kledingcontainer.

Stap 2: hergebruik

Tussen al die kledij heb je vast verborgen schatten gevonden. Kledingstukken die je in tijden niet meer aangehad hebt, of kleding die je eigenlijk niet weg wilt doen, maar die toch sporen van gebruik vertonen.

De stukken die je al een tijd niet meer aangehad hebt, zijn het vast waard om opnieuw in gebruik te nemen. Uiteindelijk gaat een duurzame kleerkast niet over zoveel mogelijk nieuwe, duurzame merken kopen, maar wel over het bewust omgaan met kleding.

Wanneer je dan toch minder duurzame merken in je kast hangen hebt, kan je ze maar zo lang mogelijk gebruiken. Zitten er stukken tussen die toch net iets teveel sporen van gebruik vertonen dan kan je nadenken over het herstellen van die kledij. Of misschien geef je ze op een andere manier een tweede leven?

Stap 3: Nieuwe kleren aanschaffen? Kies voor duurzaam!

Soms is een kledingstuk echt niet meer te herstellen of heb je iets nodig dat helemaal niet meer in je kast hangt. Dan is het tijd om een nieuw item aan te schaffen. Wil je een duurzame kleerkast dan is dit het moment om te kiezen voor duurzame kledij.

Daarbij kan je kiezen om tweedehandskledij te kopen en kleren een nieuw leven te geven. Heel vaak verkopen mensen kledij waar ze zelf niets meer mee kunnen voor een fijn prijsje. Deze kleren zien er vaak nog als nieuw uit. Tweedehandskledij kopen is duurzaam omdat er zo geen nieuwe grondstoffen hoeven te worden gebruikt. Ook wordt er op die manier geen nodeloos afval gecreëerd.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor nieuwe kledij van een duurzaam merk. De kledingmarkt speelt steeds vaker in op de vraag van de consument naar duurzame kledij. Het is dan ook steeds makkelijker om kledij te vinden die eerlijk geproduceerd werd met een steeds kleinere impact op het milieu. Ook in reguliere winkels vind je steeds vaker duurzame merken.

Wil jij een ook duurzamere kleerkast realiseren? In drie stappen krijg je het voor elkaar.

Met deze drie stappen kan ook jij bouwen aan een betere wereld door middel van een duurzame kleerkast. Zo kan je met fashion jouw steentje bijdragen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn!

Voor meer info over artikels die tot stand kwamen via een samenwerking, zie disclaimer

2 Replies to “Een duurzame kleerkast in drie stappen”

  1. Het opruimen van mijn kast, doe ik al jaren en jaren zo, Oprah was in de jaren ’90 daar een groot voorbeeld van, en eens per jaar, wat je een jaar niet hebt gedragen? Hop, anderen blij mee maken of…

    Echter, kleding die ik heb, ik heb niet zoveel, ik verbaas mij weleens hoeveel mensen kunnen hebben inderdaad… maar hier? Ze kunnen mij uittekenen in het meeste en ik raag het op totdat het niet meer draagbaar is, het van mijn kont af zakt en ook niet meer te repareren is en vaak zelfs niet iets anders creatiefs van te maken is. Dit omdat ik gewoonweg het geld niet heb om zo vaak kleding te kopen, ik heb kledingstukken die ik al 7 jaar draag bijv. en pas als het echt, echt moet.. gaten erin vallen… dan moet ik gaan puzzelen hoe, wat en waar, en helaas, zal dat vaak niet altijd duurzaam kunnen, gezien mijn grote maat… is de tweede hands vaak geen optie, en vind ik het wel? Is het hopeloos uit de mode of weten die mensen exact wat ze zelf weg doen, hahahaha

    X

    1. Je koopt dan misschien niet meteen duurzame merken of tweedehands, maar als je het echt draagt tot het op is, dan is dat ook best duurzaam te noemen hoor! Aan jou geen grondstoffen verspilt alleszins 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.