Over iets minder dan een week zitten we weer gezellig rond de Kerstboom vrolijk te kletsen. Kerstmis komt nu stilaan dichterbij. Net als wij zijn jullie vast volop bezig met de voorbereidingen voor het Kerstfeest. In het voorjaar besloot ik dat ik een aantal zaken in ons huishouden duurzamer wilde gaan aanpakken. Met de feestdagen die eraan komen, denk ik nog eens terug aan dat voornemen en wil ik voor een duurzame Kerst gaan. Dat vergt eigenlijk niet zoveel moeite als je het mij vraagt. Een duurzame Kerst? Zo gaan wij ervoor!

Less is More

Elk jaar is het weer dezelfde stress: cadeautjes kopen voor elk lid in de familie. Heel duurzaam is dat niet te noemen, want gegarandeerd krijg je nieuwe spullen die ook weer een plaatsje in je huis moeten krijgen. Als iedereen een cadeautje koopt voor elk lid in de familie zijn dat veel spullen die aangekocht worden. Kerst lijkt ‘consumeren, consumeren, consumeren’ te schreeuwen. Wij willen terug naar een fijne Kerst waarbij cadeautjes verrassingen zijn en geen kwestie van ‘dit wil ik hebben’. Dus besloten we om langs mijn kant van de familie dit jaar lootjes te trekken, zodat we maar voor één iemand een leuk cadeau moeten kopen. We werkten met een online systeem waarbij je ook meteen je wishlist kan noteren zodat je geen onbruikbare cadeaus op je bord krijgt. Ik kan alvast verklappen dat het trekken van de lootjes, het uitzoeken van de cadeautjes en de verrassing voor heel wat voorpret zorgden!

Geef een ervaring cadeau

Spullen, die heeft een mens altijd teveel. Langs de kant van mijn man zijn er enkel zijn ouders die van ons een cadeautje horen te krijgen. Spullen hebben zij alvast genoeg. Wat geef je dan aan iemand die eigenlijk al alles heeft? Een ervaring natuurlijk!

Je kan ervoor kiezen om een van de vele mogelijkheden van Bongo of cadeaubox cadeau te doen. Of je gaat langs een reisbureau om een reischeque te vragen, of een cadeaubon bij een restaurant. Maar er zijn ook gespecialiseerde aanbieders die ervaringen als cadeau in hun gamma hebben zitten. Keuze genoeg alvast!

Geef iets van jezelf

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om iets van jezelf te geven. Wat is jouw talent? Hou je van bakken, lekker koken, schilderen of handwerken? Dan hoef je niet ver te zoeken naar het ideale cadeau. Mijn Lief gaf zo ooit een schilderij dat hij gemaakt had cadeau. Dat hangt nog steeds te pronken in de living van mijn schoonouders. Het hoeft ook niet meteen het mooiste kunstwerk te zijn. De moeite die je in je cadeautje hebt gestopt, is al zoveel waard.

Kies voor lokaal, van kleine handelaars

duurzame kerst lokale handelaar
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Wat je lokaal koopt, hoeft niet zover te reizen. Kleine handelaars steunen is ook duurzamer dan de grote multinationals nog een pleziertje doen. Zelf ben ik een groot voorstander van kleine ondernemers, omdat zij heel vaak eerlijk meewerken aan onze samenleving. Niet alleen door hun financiële bijdrage aan de staatskas, maar vooral door de meerwaarde die ze bieden in hun stad of dorp. Ga je op cadeautjesjacht koop dus bij lokale, kleine zaken. Ben je je kerstdiner aan het voorbereiden? Vergeet de grote winkelketens en koop zoveel mogelijk bij de slager, de bakker of zelfs rechtstreeks bij de boer. Je schenkt niet alleen jezelf een duurzame Kerst mee, maar helpt ook je ondernemende medemens. Sinds kort doen wij bijna al onze boodschappen op deze manier. Enkel de zaken die je niet meer in kleine winkels kan verkrijgen, komen uit de supermarkt. En het is niet alleen duurzamer, maar ook gewoon veel lekkerder!

Kerstoutfit? Vintage is hip!

Feestelijke kledij hoort gewoon bij Kerstdag, dat ben ik met jullie eens. Maar terwijl veel mensen om mij heen websites afstruinen naar de goedkoopste kerstoutfit, trek ik mijn eigen kast open om te kijken wat er daar nog hangt. In de loop der jaren heb ik heel wat fijne jurkjes en blouses verzamelt die er allemaal feestelijk uitzien. Voor mij dus geen nieuwe kerstoutfit dit jaar. Ik doe gewoon iets aan wat al in mijn kast hangt en fleur het op met leuke accessoires.

Wil je toch graag iets nieuws, omdat er nu eenmaal niets bruikbaars meer in je kast hangt? Waarom ga je niet voor een tweedehands outfit? Vintage is helemaal in. Je hoeft er zelfs niet voor naar de kringloopwinkel of bij je buur, want tegenwoordig kan je heel leuk tweedehandswinkeltjes vinden in de grote steden. Voor je het weet, kan je tegen een spotprijs een designerjurk aan.

Verstuur online kerstkaarten of steun een goed doel

Kerstkaarten schrijven kost tijd en geld. Na een paar weken in huis te hebben gehangen, gaan ze de vuilbak in. Dag kostbaar papier. Hallo afvalberg. Waarom verstuur je geen leuke kerstwensen via mail? Op je computer kan je heel leuke persoonlijke kerstkaarten maken, met een prachtige tekst erbij. Men zal je kerstwens zeker waarderen!

Maar eerlijk, echte post is gewoon veel leuker. Ik hou ook van kerstkaarten. Als je dus echt een papieren versie wil versturen, steun dan meteen een goed doel. Er zijn altijd organisaties die kerstkaarten verkopen om de winst te kunnen gebruiken voor hun projecten.

duurzame kerst maaltijd
Photo by picjumbo.com from Pexels

Zet een duurzame kerstmaaltijd op tafel

De kerstmaaltijd, daar gaat niemand op besparen. Maar onze kerstdis is niet altijd even goed voor ons leefmilieu en de planeet. Toch kan je op een eenvoudige manier kiezen voor een maaltijd die past bij jouw duurzame Kerst. Zo kiezen wij ervoor om seizoensproducten te verwerken in onze kerstmaaltijd. Geen sla, tomaten of komkommer op onze tafel. Wij kiezen voor paddestoelen, winterpostelein, veldsla of witlof. Daarnaast kopen we deze producten ook rechtstreeks bij de producent of bij lokale handelaars. Zo kopen wij zuivel en vlees gewoon via Buurderij Izegem, een initiatief waar enkel lokale producenten deel van uitmaken. Niets van wat op onze feesttafel staat, hoeft bij ons van ver te komen.

Wil je nog een stapje verder gaan in je duurzame Kerst? Presenteer dan een vegetarische of zelfs vegan maaltijd. Het is al eerder duidelijk gemaakt dat vlees de minst duurzame keuze is in ons eetpatroon. Vegan kan even smakelijk en feestelijk zijn als een goed stukje vlees. Heb je toch zin in vlees? Maak dit dan niet het middelpunt van je maaltijd. Voorzie ook voldoende groenten en andere bijgerechten. Ook voor vlees geldt dat wat je lokaal koopt, duurzamer is dan wat je van ver laat komen.

Verpak het eens wat anders

Sprak ik van de afvalberg bij kerstkaartjes? Dan heb ik het nog niet gehad over de afvalberg van cadeaupapier. Ik stond alweer thuis met twee rollen inpakpapier toen ik besefte dat dit ook niet echt bij een duurzame Kerst past. Ik zou misschien beter de weekendkrant eens gebruiken om de cadeautjes leuk te verpakken. Met een dennentakje of stukje hulst kan ook dat een heel mooi verpakt cadeautje zijn. Of waarom niet de restjes stof gebruiken die ik nog heb liggen? Uiteindelijk gebeurt er daar ook niets mee toch? Laat het duidelijk zijn dat die rollen inpakpapier ook hun beste tijd hebben gehad.

Een duurzame Kerst met boom

duurzame kerst met boom en lichtjes
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Hèt meest besproken onderwerp wanneer het over een duurzame Kerst gaat, als je het mij vraagt. Wat is er nu duurzamer? Een echte boom die je jaarlijks moet weggooien of een neppe boom die uit plastiek is gemaakt? Je kan ook kiezen om geen boom te zetten en een alternatief te voorzien, maar wat is Kerst zonder boom? Hoewel wij intussen een nepperd hebben die we ook zijn tijd zullen laten meegaan, hebben we al bedacht dat we de volgende keer misschien een boom kiezen die elk jaar de tuin ingaat. Zo worden er geen grondstoffen verspild, hebben we geen plastiek om op de afvalberg te gooien en blijft de boom toch een mooie traditie.

Hoe vieren jullie een duurzame Kerst?

Photo on top by Sweta Meininger on Unsplash

18 Replies to “Een duurzame Kerst, zo gaan we ervoor!”

 1. Leuk om te lezen! Wij hebben een nepboom, voor het eerst dit jaar een nieuwe. De vorige hadden we tweedehands gekocht en die hebben we zo’n negen jaar gehad volgens mij, maar we wilden een slagje kleiner en hij werd er ook niet mooier op. Dus nu een mooie boom, met ieder jaar nog altijd dezelfde ballen. Oke, er komt wel eens wat bij, maar ik heb nog nooit al mijn kerstballen vervangen. Nep omdat we in de tuin niet echt plek hebben voor een boom met kluit en omdat een boom zonder kluit ook niet zo duurzaam is volgens mij. En omdat dennennaalden giftig zijn voor honden. En een beetje omdat het gewoon makkelijker is, na kerst vouwen we hem weer op en schuiven we hem weer onder het bed tot volgend jaar.
  Kerstkaartjes doe ik wel, ik hou van papieren post. Maar niet naar iedereen, ik doe ook een online kerstboodschap. Ik heb geen kerstkaarten gekocht, ik kreeg een stapel en ik had nog wat van voorgaande jaren.

  1. Ik denk eigenlijk dat nep nog altijd beter is dan elk jaar een echte boom wegdoen. Wij kopen ook nooit veel nieuwe spullen om de boom te versieren. Eens een bal hier en daar (ik hou van handgeblazen kerstballen, die koop je wel per stuk ;)) maar nog nooit vervangen.
   Dat met die echte post, dat vind ik ook altijd moeilijk. Langs de ene kant gooi ik ze allemaal zelf weg elk jaar. Langs de andere kant denk ik dan, maar het is zo leuk!

 2. Ik schok even toen je zei dat het beter is online kaartjes te sturen. I love echte post. Gelukkig noemde je die optie daarna ook nog. Mijn kaartjes kocht ik bij een kleine ondernemer. Ook een beetje een goed doel toch?

  Fijne feestdagen

 3. Ik ben er eens over na gaan denken, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat wij eigenlijk niet bewust bezig zijn met een duurzame kerst. Wij hebben een kunstboom, maar meer om de rotzooi die een echte geeft. Wij sturen eigenlijk nog gewoon kerstkaarten, omdat we dat mooi kunnen ophangen in de kamer. Online kaarten krijgen we sinds twee jaar ook. Die zie je één keer vlug in de email en het is al weer vergeten. Nog wel wat werk aan de winkel hier zoals je kunt lezen 😉 fijne feestdagen

 4. Wat een goed idee om ook met de kerstdagen stil te staan bij duurzaamheid. Een kerstboom heb ik jaren geleden al afgeschaft en kerstkaarten versturen ook. Maar meer omdat ik het allemaal zo’n gedoe vind. Nu kan ik gewoon zeggen dat ik een duurzame kers vier 😉

 5. je hebt heeeel veel tips bijna wel 3 blogs waard aan tips, denk ik 🙂
  Even een opmerking : lokaal kopen, moet je wel op de fiets doen…Want als we allemaal met de auto naar de lokale boer gaan, zijn we vervuilender dan een vliegtuig dat groenten hier naar toe vliegt ( ja daar schrok ik ook even van )

 6. Ik heb sinds dit jaar een klein nep kerstboompje staan puur voor de gezelligheid. En verder qua cadeaus doen wij daar niet meer aan. ik heb alles al en we weten ook niet meer wat je elkaar moet geven. En qua eten ik ga 1 dag bij een vriendin eten en de twee dag gaan we uit eten 😉

  Fijne dagen

 7. Door geen diner te geven, nul versieringen op te hangen, denk ik, dat ik een hele duurzame kerst vier dit jaar, hahahaha ik ben er toch niet, noch gaan wij echt iets doen, alleen 2de geloof ik, en kerstavond gaan we uit, naar een kerstshow, verder? Ik merk het wel en zie het wel!

  Wel ga ik andere dingen doen, vaste plantjes zoeken voor het tweede huis etc. een hoefijzer ligt al klaar, bergkristal ligt al klaar, en hobby spulletjes om mee aan de slag te gaan liggen klaar 😉

  X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.