Toen ik het artikel van De Groene Meisjes las over een duurzame kledingkast gilde alles in mij: ‘Ja, dat wil ik ook!’ Het is een thema waar ik al even over nadenk namelijk: hoe ga ik op een duurzame manier om met kledij en met mode? Want hoewel ik weet waar je makkelijker aan fair wear kan geraken, vind ik het toch een behoorlijk struikelblok dat fair wear niet overal te verkrijgen is. Dus ga ik er eens op een andere manier over nadenken.

Basisstuks

Wanneer ik mijn kleerkast open trek dan zie ik heel veel kleuren op me af komen. Op een dag besloot ik niet langer de grijze muis te zijn met zwart, blauw en grijs, maar om meer kleur te gaan dragen. Dat uit zich in een heel gevarieerde garderobe. Rood en geel in verschillende tinten, koningsblauw en kakigroen sieren de planken van mijn kast.

De enige basiskleuren die er hangen, zijn een aantal truien in grijze tinten omdat ik toch iets neutraler moest kunnen aantrekken op al die kleuren. En er hangt een jeans in mijn kast die nog niet afgewassen is. Ik heb ook nog wel een bruine broek, maar die past ook niet bij alles. Al bij al niet zo heel veel basisstuks.

Het zijn echter die basisstuks die je lang kan dragen en die je in goede kwaliteit kan kopen. Het is de moeite waard om daar wat geld aan uit te geven, aangezien ze voor jaren je garderobe compleet maken. Het eerste deel van mijn plan is dus om er daar een aantal van aan te schaffen. Maar wat heb je nu echt nodig?

The finishing touch

Eigenlijk zijn accessoires echt the finishing touch te noemen, maar daar breek ik op dit moment mijn hoofd niet over. Wel denk ik na over een aantal leuke items die wat meer modegericht zijn; waar je ook wat minder lang mee doet en die je dus ook kan scoren voor iets minder. Waar wil ik deze dan kopen? In een winkel als H&M of ga ik toch naar JBC, een winkel die lid is van de Fair Wear Foundation? En wat heb ik dan precies nodig?

duurzame garderobe

Een styliste?

De Groene Meisjes spreken van een styliste als je er echt niet zelf aan uit geraakt. En stiekem heb ik wel eens zin om met een styliste op pad te gaan. Helemaal tevreden over mijn kledingsstijl ben ik op dit moment niet. Ik weet alleen niet goed hoe ik het moet veranderen. Sta ik er werkelijk niet goed mee of moeten mijn ogen gewoon wennen aan het effect? Ook grijp ik heel makkelijk terug naar die dingen waar ik me gewoon goed in voel.

Ik ga dus eens nadenken over een styliste en mijn neiging om nu tijdens de solden weer veel items te scoren onderdrukken. Want als ik deze keer veel geld uitgeef aan kleren, wil ik er wel zeker van zijn dat ik me er goed bij voel!

En het prijskaartje?

Persoonlijk sta ik heel erg achter merken die op een eerlijke manier hun kledij produceren. En daar ben ik streng in: mensen, dieren en milieu moeten zo weinig mogelijk lijden onder onze kledingproductie. Dat betekent dat ik meteen in een vrij dure prijsklasse val. Daar heb ik op zich geen probleem mee wanneer het over items gaat die ik lang kan dragen. Waarom zou ik geen honderd euro geven voor een trui of een broek die me gedurende zes jaar vergezeld? Ik bewaar kleren trouwens ook echt zo lang als ik me er goed in voel!

Maar wanneer het over modegerelateerde items gaat, heb ik daar meer moeite mee. Dan ga ik liever langs JBC of zelf H&M. Hun producten zijn tenslotte niet van zo’n slechte kwaliteit dat ik er geen jaartje of twee mee kan doen.

Sommige dingen zijn echter gewoon veel moeilijker te verkrijgen binnen mijn hoge eisen. En ik begrijp het ook wanneer mensen zelf zeggen: dat geld heb ik niet! Het lijkt mij dan geen slechte zaak wanneer je in een winkel waar je kledij van goede kwaliteit aan een mooie prijs kan scoren langs gaat. Wie dan beslist om de kleren te dragen zolang ze meegaan, is ook al op een duurzame manier bezig!

Hoe ga jij voor duurzaam?

6 Replies to “Voor mij een duurzame garderobe graag!”

 1. Ik heb momenteel veel tweedehands; met überhaupt bijna geen geld voor kleding is dat een hele fijne optie om toch duurzaam bezig te zijn. Zo kreeg ik via een vriendin kleding die haar moeder ooit had gekocht, in de kast gelegd en nooit gedragen, en dat zijn bijna allemaal mooie kledingstukken die ik zelf ook echt zou dragen. Ik had het geluk dat die moeder een lange tijd mijn maat heeft gehad, en deze (allemaal dus bijna nieuwe) kleding nu niet meer kon dragen, want bij kringloopwinkels en de kledingbank waar wij recht op hebben is bijna niets in mijn maat te vinden.

  Voor de enkele dingen die ik wel nieuw koop ga ik vaak naar de Zeeman. Dan gaat het om een keer een legging of korte legginkjes die ik onder een rok of jurkje kan dragen in de zomer, een keer een paar longsleeves, sokken en ondergoed. Voor een hele fijne prijs hebben ze daar soms dingen van gedeeltelijk biologisch katoen (niet helemaal, dat gaat niet voor dat geld) en zijn ze behoorlijk ver in het goed behandelen van de mensen die de kleding maken met opleidingen etc. Op die manier durf ik daar dus eerder te kopen dan bij een H&M of Primark.

  1. Je hebt me weer iets bijgeleerd over de Zeeman, want dit wist ik dus niet!
   Tweedehands is inderdaad een heel fijne optie als je het minder breed hebt. En het is meteen ook een vrij duurzame optie. Je bent er duidelijk ook echt mee bezig!

 2. Omdat ik in de grotere maat val, val je automatisch in de duurdere kleding die vaak ook veel duurzamer is van zichzelf al, ik draag nu nog shirts die ik in de zomer van 2008 kocht, oké ze zijn nu wel gedegradeerd tot thuis dragen, maar toch, dat is al een lange tijd. Zelf heb ik helaas niet veel te besteden, en daarom, juist daarom, als ik het wel heb en echt nodig heb, dan koop ik pas, en ik krijg gelukkig ook veel tweedehands mijn kant op, heb pas geleden nog een mooie garderobe van mijn moeder gekregen die ook altijd al voor liever iets prijziger en duurzaam gaat dan goedkoop en snel weg in de was.

  X

  1. Dat is ook een manier om duurzaam met kledij om te gaan. Ik heb soms de indruk dat mensen die het niet zo breed hebben, soms zelfs bewuster met dit soort dingen omgaan dan mensen die het geld hebben om duurzaam geproduceerde kleding te kopen…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.