Ook hier staat de verwarming weer aan nu de winter terug in het land is. Dat zet mij aan het denken over de keuzes over verwarming die wij hebben gemaakt. Bij het renoveren van ons huis hebben we bewust stil gestaan bij duurzaam verwarmen. Keuzes botsen altijd op grenzen van haalbaarheid en budget. Ik neem jullie even mee in onze reis naar duurzame verwarmen. Wie weet haal jij er ook inspiratie uit!

Goed isoleren

Dat er in ons huis meer isolatie voorzien moest worden, was een uitgemaakte zaak. Ons huis is gebouwd in de jaren zestig toen er nog geen sprake was van isolatie of duurzaamheid. Wie een nieuwbouw zet, kan meteen kiezen voor moderne, energiebesparende materialen. Maar als je zoals wij een huis renoveert, zal je voor een aantal belangrijke keuzes komen te staan.

Het eerste waar we aan dachten bij isolatie is het dak. Kiezen we voor een volledig nieuw dak of zullen we het oude dak isoleren? Daarbij was niet alleen het prijskaartje van een nieuw dak van belang, maar ook de staat van ons oude dak. Als je gaat isoleren, zou het zonde zijn om na een paar jaar alsnog een nieuw dak te moeten leggen. De keuze viel bij  ons op isoleren van het bestaande dak, aangezien dat nog in prima staat is.

Een tweede verandering die we doorvoerden, was het vervangen van de ramen. Alles was nog in enkel glas, waardoor veel warmte verloren ging. In een eerste fase hebben we enkel de ramen op de benedenverdieping vervangen, waar zich ook de leefruimtes bevinden. In een tweede fase werden ook alle ramen op de bovenverdieping vervangen. We kozen niet gewoon voor dubbele beglazing, maar voor hoogrendementsglas. Aangezien de ramen boven pas begin dit jaar vervangen werden, merken wij nu echt wel het verschil. De warmte blijft veel langer in huis hangen dan hiervoor.

ramen

Ook via de spouwen gaat een deel van de warmte verloren. Nieuwe muren zetten, is natuurlijk niet meteen een optie. Er bestaat tegenwoordig echter kwalitatieve spouwmuurisolatie die heel eenvoudig te installeren is. Als je spouwen gaat isoleren, moet je wel voldoende verluchting voorzien. In ons huis hebben wij dit niet gedaan. Het installeren van extra verluchting zou te grote werken met zich meebrengen. Een kost die dus niet opweegt tegen het voordeel.

Vervang oude toestellen

Repareren is milieuvriendelijker dan vervangen, tenzij het om een niet zuinig, oud verwarmingstoestel gaat. Een toestel dat veel verbruikt, is niet alleen slecht voor het milieu en je jaarafrekening, maar houdt ook een ander risico in. De kans op een CO2-vergiftiging wordt namelijk groter.

De prijs van een gasketel kan behoorlijk oplopen, maar wie kiest voor een hoogrendementsketel bespaart op het gasverbruik, wat de investering meteen interessanter maakt.

Onze verwarmingsketel had bij aankoop van het huis niet alleen zijn beste tijd gehad, hij was zelfs niet reglementair geïnstalleerd. Een oude ketel op een andere plaats laten hangen, leek ons gekkenwerk. Dus kozen wij voor de installatie van een nieuwe gasketel. Maar als we de gasketel dan toch moesten vervangen, waarom kozen we dan niet voor alternatieve verwarming?

nieuwe huis living

Alternatieve verwarming

De toekomst van duurzaam verwarmen ligt bij verwarming zonder fossiele brandstoffen. Het is al lang duidelijk dat hout en kool teveel uitstoot geven en dus slecht zijn voor het milieu, maar ook aardgas zal langzaam uit onze huizen verdwijnen.

Alternatieven als de warmtepomp, zonneboilers en zelfs warmtenetten zullen een steeds grotere plaats verwerven. Indien je de investering kan maken, is het zeker aan te raden om deze opties eens te bekijken.

Tijdens onze renovaties hebben wij een warmtepomp overwogen. De installatie zou echter een vervanging van ons gehele verwarmingssysteem vragen. Dat betekent: vloeren openbreken, schouw vervangen en mogelijks extra kosten voor schade door de werken. We besloten daarom dit project op de lange baan te schuiven. Op het moment dat we de vloeren gaan vervangen, zullen we nog eens nadenken over deze mogelijkheid van duurzaam verwarmen.

Dat duurzaam verwarmen, wat zegt mijn portemonnee daarvan?

In eerste instantie lijkt duurzaam verwarmen vooral investeringen te vragen die we niet altijd kunnen maken. Ben je echter in staat om het wel te doen, dan zal dit op termijn vooral een winst betekenen. Je kan je gas- of elektriciteitsrekening naar beneden krijgen, waardoor je je investering uiteindelijk terug wint. Dat merken wij bijvoorbeeld al door onze dakisolatie en het hoogrendementsglas. 

ramen

Maar ook het installeren van alternatieve verwarming kan geld besparen. Het rendement van warmtepompen en zonneboilers ligt namelijk een stuk hoger dan het rendement van een houtkachel, elektrische kachel en zelfs van de gebruikelijke centrale verwarming. Alleen daarom vonden wij deze alternatieven het overwegen waard. En zouden we op termijn de investeringen toch nog willen doen.

Voor heel wat veranderingen kan je in België overigens een premie aanvragen. Je moet de investering natuurlijk wel eerst zelf doen, maar zo blijft het totale kostenplaatje op het einde toch haalbaar.

Duurzaam verwarmen, zonder investeringen

Hoewel investeringen in onze verwarming op termijn natuurlijk heel wat kan opleveren, is het niet altijd mogelijk om deze investeringen meteen te maken. Maar duurzaam verwarmen kunnen we ook doen door een paar kleine veranderingen in ons leven.

 • Pas de temperatuur op je thermostaat aan naar je activiteit. Als je rondloopt in huis of klusjes aan het doen bent, is 19 graden voldoende om het behaaglijk warm te hebben.
 • Zet de verwarming lager als je gaat slapen of niet thuis bent. Een constante temperatuur van 15 graden is ideaal. Het is makkelijk terug op te warmen als je thuis komt, maar niet te hoog zodat je onnodig veel energie verbruikt.
 • Sluit deuren en ramen als de verwarming aanligt. Het heeft geen zin om te verluchten en tegelijk te verwarmen op koude dagen.
 • Verwarm je slaapkamer niet, dat is niet nodig. Het is zelfs beter voor je nachtrust om geen verwarming te hebben, aangezien je dieper slaapt. Heb je het toch tè koud. Dan leg je beter een extra deken op je bed.
 • Hou elke dag warme-truien-dag. Een extra trui aantrekken is voordeliger dan je verwarming hoger zetten. Of leg een dekentje over je heen als je ’s avonds een boek leest, het is nog gezellig ook!
 • Laat de verwarming uitbollen en zet de thermostaat een uur voor je gaat slapen al op 15 graden. De warmte verdwijnt niet zomaar, maar je bespaart al heel wat energie.
boeken
Photo by Alisa Anton on Unsplash

Welke keuzes zou jij maken om duurzamer te verwarmen?

Lees de disclaimer voor meer info over samenwerkingen.
Photo on top by Michael Shannon on Unsplash

22 Replies to “Duurzaam verwarmen, wat je kan leren van onze keuzes”

 1. Ik heb geen idee, tot heden ten dagen huur ik, en let ik sowieso al op en eigenlijk omdat wij een plat dak hebben op de flat, vraag ik mij af waarom een woningbouw niet ook voor alleen al zonnepanelen zorgt voor de huurders… want als de zon staat, dan staat deze van begin tot einde van de dag op onze flat, het dak dan…

  X

 2. Heel fijn om dit te weten. Ik woon nog thuis bij mijn ouders. Ben absoluut niet bekend met duurzaam verwarmen. Wel heb ik geleerd dat je het beste je verwarming zo laag mogelijk moet aanzetten. Ik doe nooit de verwarming aan in mijn kamer. Alleen in de woonkamer staat het aan.

 3. Handige tips. hier heb ik de temperatuur ook ingesteld op activiteit, overdag staat deze op 19 en dat is prima. We hebben hier veel geïsoleerd, dubbele beglazing enzo en dat merk je absoluut.

  1. Soms is stukje per stukje ook je enige optie. Vaak is het best prijzig ook hè, die aanpassingen van een oud huis.
   Maar wat leuk dat jullie huis zo oud is! Daar moet best veel charme inzitten.

 4. Toevallig hebben we onlangs gekozen voor een nieuwe keukenkraan en een badkamermeubel met kraan. De keukenkraan heeft een besparende werking. Hij geeft een bepaalde hoeveelheid water, maar wil je meer water laten stromen (voor het vullen van een emmer bijvoorbeeld) dan moet je echt ‘doorduwen’, hem ergens doorheen trekken. Zeer besparend dus. Ik gebruik de stand waarbij je extra veel water laat stromen bijna niet meer. En H. appte net dat hij een besparende douchekop heeft besteld!

 5. Best wel belangrijk de verwarming!

  Wij werken met centrale verwarming op gas en dat werkt echt goed. We hebben geinvesteerd in een goede ketel en daar heb ik nog geen second spijt van gehad.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.