Ik heb mijn hart verloren in Ierland. Wanneer we nadenken over vakantie is dit een van de eerste landen waar ik heen wil. Er is echter nog een land waar ik op vakantie kan blijven gaan. In haar bossen voel ik me echt thuis. Op de taal ben ik stiekem verliefd. Om de zoveel tijd moet ik gewoon richting Duitsland om te herbronnen, want in het Duitse landschap vind ik mijn tweede thuis.

Het is ondertussen traditie om met onze buurtjes rond 1 november een weekendje weg te plannen. Onze laatste reis naar Duitsland is alweer geleden van 2016, toen Amélie nog een klein boontje in mijn buik was. Intussen kriebelt het weer om een stukje van dit prachtige land te gaan verkennen. Voor ons weekendje weg heb ik mijn oog dan ook laten vallen op het mooie Eiffelgebied waar een prachtig natuurpark wel 23 prachtige wandelingen biedt.

Aangezien groen leven bij ons thuis steeds een grotere plaats inneemt, is het niet vreemd dat we ook onze reisjes duurzamer willen maken. Duurzaam op reis gaan is dus zeker niet onbelangrijk tijdens het plannen van ons weekendje Duitsland. Tijdens onze zoektocht naar leuke plekjes en ideetjes, namen we heel wat opties in overweging. Misschien biedt het jou ook de nodige inspiratie om duurzaam op reis te gaan naar dit prachtige land.

Kies voor verblijf bij een local of een duurzame organisatie

Een eerste logische stap bij het plannen van een reis is de zoektocht naar een geschikt verblijf. Je kan er natuurlijk voor kiezen om te boeken bij een grote hotelketen of een bekend vakantiepark, maar qua duurzaamheid scoren die meestal niet zo hoog. Boeken bij een plaatselijk hotel of een huisje huren van een Duitser, stimuleert de lokale economie in een land waar veel mensen leven van het toerisme. Wie duurzaam op reis wilt, boekt dus beter bij locals. Tijdens ons verblijf in het Zwarte Woud boeken wij daarom altijd een geweldig familiehotel.

Ook boeken bij hotels of vakantiehuisjes die iets extra doen voor het milieu is een goede optie. Zo kan je via Natuurhuisje vakantiehuisjes boeken waarbij je meteen geïnformeerd wordt over de inspanningen die men levert om het vakantiehuis duurzamer te maken. Bij het boeken van een huisje verbindt Natuurhuisje zich er ook toe om een aantal bomen te planten. En dat is dan weer goed nieuws voor Moeder Natuur. Liever boeken in een hotel of B&B? Dan kan je via Green Key een hotel opzoeken dat hoger scoort op vlak van duurzaamheid.

Duurzaam op reis Duitsland Giersberg

Denk na over welk vervoer je kiest

De trein wordt gezien als de beste manier om duurzaam op reis te gaan. Je CO2-uitstoot is enorm beperkt, omdat je het vervoersmiddel deelt met heel veel andere mensen. Het treinnetwerk in Duitsland is ook zeer goed uitgebouwd waardoor je onbezorgd je reis kan maken en uitstapjes op je vakantiebestemming kan plannen.

Wanneer je reist met kleine kinderen is de trein niet altijd de ideale oplossing, aangezien er best wat spullen mee moeten. De tweede optie is dan ook met de auto reizen. Wanneer je met meer dan drie mensen in een auto zit, stijgt de duurzaamheid van je trip alvast. Wil je met de auto naar Duitsland dan is het belangrijk om een autovignet Duitsland aan te schaffen. Dit is namelijk verplicht, om de stadscentra van bepaalde grote Duitse steden te betreden. De milieusticker wordt toegewezen aan de hand van de vervuilingsgraad van je auto. De kleur van je milieusticker geeft de vervuilingsgraad van je wagen weer. Heb je een te hoge vervuilingsgraad dan mag je deze steden echter niet in. De trein nemen op plaats van bestemming blijft natuurlijk een goede optie!

Wil je liever sneller op je bestemming zijn, dan is vliegen wel optie. De uitstoot van een vliegtuig ligt echter behoorlijk hoog en maakt dit meteen de minst duurzame manier om te reizen. Gelukkig kan je je vliegreis tegenwoordig compenseren door bomen te planten of een greenseat te reserveren. Ook wanneer je met de auto gaat, kan je je CO2-uitstoot op deze manier compenseren.

Genieten van de Duitse keuken

Onze voeding heeft niet alleen een enorme impact op onze gezondheid, maar ook op onze leefomgeving. Voedsel dat veel kilometers moet afleggen voor het op bestemming is, is minder duurzaam dat lokaal geteelde voeding. Net zoals ik thuis dus kies voor lokale, seizoensgebonden producten, kies ik hier ook voor op reis. De Duitse keuken is enorm veelzijdig en afhankelijk van het gebied waar je verblijft, kan je weer van andere lekkernijen proeven. Ga vooral op culinaire ontdekkingstocht in dit mooie land.

Veganistisch en vegetarisch eten is in Duitsland ook geen moeilijke opgave meer. Het is het land van uitstek waar je kan genieten van een veelzijdige keuken zonder je lapje vlees te missen. Dit is een pak minder belastend voor onze planeet. Als je regelmatig eens je vlees door groenten vervangt, kan je al een groot verschil maken. Even lekker op ontdekkingstocht in de veganistische Duitse keuken. Het is een aanrader!

Duurzaam op reis Duitsland vallei

Laat niets anders achter dan je voetstappen

Het is misschien een open deur intrappen, maar toch moet het gezegd: laat niet anders achter dan je eigen voetstappen. Neem je afval mee. Gooi het niet zomaar ergens op straat of in de natuur, maar in de juiste prullenbak. Duitsland is waarschijnlijk kampioen in het sorteren, dus gebruik de beschikbare voorzieningen. Voor veel drankflessen moet je statiegeld betalen, dus het levert nog wat op als je deze correct inlevert. Als je de sorteerregels niet kent, informeer je beste even. Er mogen daar namelijk veel meer dingen bij het PMD ingezameld worden dan bij ons. Heb een hart voor de natuur en gooi je troep waar het hoort: in de prullenbak!

Duurzaam op reis gaan, is niet zo moeilijk als het lijkt. Door een aantal aanpassingen door te voeren, kunnen we zo allemaal een mooi steentje bijdragen.

Hoe draag jij je steentje bij?

Duurzaam op reis naar Duitsland - zo doe je dat Pinterest

Lees de disclaimer voor meer info over de links in dit artikel.

One Reply to “Duurzaam op reis naar Duitsland – zo doe je dat!”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.