“Jij staat zo vaak te dromen, gewoon rond te hangen. Er lijkt geen drive in jou te zitten, geen vooruitgang. Doe nu eens gewoon door.” Ik kan alleen maar glimlachen bij die woorden. Vroeger, eigenlijk een paar weken geleden, zou ik in woede zijn ontstoken of had ik mezelf verdedigd. Nu verschijnt er spontaan een glimlach op mijn gezicht. Het is een glimlach van herkenning.

Naar het einde van de derde kleuterklas toe, sprak de kleuterjuffrouw mijn ouders aan. Alles liep goed in de klas. Ik gaf blijk van de juiste ontwikkeling, maakte mijn oefeningen goed, zelden waren er fouten te vinden. Maar bij mij duurde alles zo lang. Ik werkte heel traag aan mijn oefeningen en waar andere kinderen al klaar waren en gingen spelen, moest ik de laatste prentjes nog op het blad kleven. Het was maar de vraag of ik met dit tempo wel over kon gaan naar het eerste leerjaar. Het antwoord van mijn ouders was heel eenvoudig: Sarah is altijd al traag geweest en dat zal ook zo blijven. Ze zit gewoon teveel te dromen.

Sarah was altijd de laatste die thuis klaar was om te vertrekken. Ik had gewoon geen routine. Waar mensen gewoon zijn om hun schoenen dicht te knopen, leek het wel alsof ik elke dag opnieuw moest uitvinden hoe dat nu ook alweer moest. Wanneer we op weg waren met de fiets zat ik zo in gedachten verzonden dat ik klasgenootjes niet zag. En dan dachten zij dat ik hen negeerde. In de klas zat ik te dromen en zwierven mijn gedachten alle kanten op. Het was mijn wereld en het werd mijn vlucht tijdens de moeilijke jaren waarin ik gepest werd.

Een klein meisje werd een volwassen vrouw, eentje met idealen en heel veel dromen over een betere wereld. ‘Je bent een dromer,’ werd tegen mij gezegd. Maar zonder dromen kan ik niet leven, dus droomde ik lekker verder en ik dacht aan de lyrics van Good Charlotte.

dreamer

Op een dag merkte ik hoezeer ik de dromen had weg gestopt. Steeds minder liet ik me meedragen door de golven van mijn gedachten. Ik had me aangepast aan een samenleving die productiviteit eist en wil dat je verder gaat. Meer mezelf worden, betekende dan ook dat ik de dromen weer toeliet. Zo fiets ik op een mistige ochtend langs het kanaal en weet dat het water veel meer te vertellen heeft, dan sommige mensen ooit zullen doen.

6 Replies to “Dreamer”

    1. Dag lieve Sofie, leuk dat je weer eens komt bijlezen! Dank je voor je lieve woorden. Ik doe mijn best om de dingen mooi op papier te krijgen. En het is fijn om te horen als me dat weer is gelukt!
      Good Charlotte, ja, daar hoor niet veel meer van hè, maar ik vind sommige van hun teksten ook echt prachtig.

  1. Gek he? als je dan in een vast stramien komt te zitten dat die dromen dan even weg zijn, gelukkig weet ik tot nu toe, ondanks alle drukte en de nieuwe fase in mijn persoonlijk leven deze nog wel op te roepen, wat je zegt, onderweg, de natuur die spreekt tegen mij, zelfs midden in de stad.

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Picasso alweer 4 jaar!My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.