“Rottweiler bijt jobstudent in borst” is de titel die prijkt boven het artikel dat een kennis van mij op zijn facebookpagina deelt. Die kennis is ook een hondenliefhebber, baasje van een Border Collie en iemand die heel graag op een vriendelijke manier met honden omgaat. Een aantal mensen reageren op het artikel: hoe dom het is van de baasjes om die hond daar alleen te laten met een kind, dat de jongen van de winkel over die hond heen boog en dat dat bedreigend moet geweest zijn voor de hond. We komen tot dezelfde conclusie: weer een geval van een hond die misbegrepen is door zijn omgeving. Het dier werd meegenomen naar de dijk dit weekend: warmte en drukte, slechte combinatie! En dan ook nog eens met een kind achtergelaten bij een winkel waar men go-cars verhuurd.

Al gauw komt een jongen zich moeien in het gesprek en zegt dat die hond meer gedomineerd zou moeten worden. Dan zou dat probleem zich niet voorgedaan hebben.
Domineren?
Ik kan het niet laten om erop te reageren en al gauw wordt me duidelijk dat deze jongeman een voorstander is van de oude dominantietheorie. De theorie is eigenlijk vrij simpel: elke hond wil domineren en baas spelen over jou. Om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurd moet jij de hond domineren.

Wij pasten ooit deze theorie toe op Wolf, een asielhond met een angstprobleem. Hij werd niet zomaar tegen de grond gegooid ofzo, maar regelmatig werd het slechte gedrag bestraft. De gevolgen daarvan moeten we nu onder ogen zien: zijn negatieve gedrag, nl. happen naar mensen uit angst, werd er erger van.

Sinds begin dit jaar zijn we begonnen met een therapie volgens het nieuwe systeem waarbij beloning centraal staat en twee belangrijke punten gevolgd worden: aandacht geven op het juiste moment en consequent handelen. Een correctie kan, maar enkel als het gedrag niet te negeren valt. Verder mag enkel positief gedrag beloond worden en moeten de regels door de hond gevolgd worden zonder uitzondering. We waren al eerder in aanraking gekomen met dit idee en Luna is ook volgens dit principe opgevoed, maar voor Wolf bleef dat altijd een hekel punt omdat hij toch anders was.

Luna met haar maatje Robin.

Een ander uitgangspunt binnen de nieuwe werkwijze die we volgen is dat mens en hond samen werken. De hond moet jouw bevelen begrijpen, maar jij moet ook de hond zijn signalen begrijpen. En signalen geven ze, heel duidelijk. Het idee dat ik samen werk met mijn hond voelt veel beter aan dan het idee dat ik baas moet zijn van mijn hond. Ook in een team moeten de regels heel duidelijk gevolgd worden, zowel ik als mijn hond moet duidelijk de grenzen kennen. En elkaar duidelijk maken waar die grenzen liggen.

Sinds we met de begeleiding voor Wolf werken, is er geen enkel incident meer geweest. En dat is positief! Stilaan is het voor mij ook heel duidelijk: de dominantietheorie werd duidelijk geschreven door mensen die geen verstand hadden van honden. Als nu de samenleving de omkanteling maakt en gaat samen werken met zijn hond kunnen veel van dit soort koppen vermeden worden!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.