kerstluna

Kerstdagen zijn van die dagen waar je als hond niet echt aan uit kan. Mensen maken zich dan zo druk over eten en dingen die ze cadeautjes noemen. Ze lopen de benen vanonder hun lijf, maken ruzie over onbenullige dingen en na afloop zijn ze zo moe dat er geen wandeling meer vanaf kan. Ze laten mij en mijn broer alleen om daarna met bakken vol heerlijke dingen terug thuis te komen. Het duurt altijd veel langer dan andere dagen om die bakken te gaan halen. Die bakken zijn ook altijd veel meer gevuld dan andere dagen en toch eten ze het allemaal zelf op.

Het leukste aan Kerstmis is het bezoek. Of dat wij op bezoek gaan. Een ding kan ik mijn mensen nageven: ze laten ons niet alleen op die dagen. Ze zeggen dat je Kerst met je dierbaren moet doorbrengen en laten we eerlijk zijn: wij honden zijn wel het belangrijkste in het leven van onze mensen. Als ze verdrietig zijn, dan zijn wij er om hen te troosten. Als ze gelukkig zijn dan zijn wij er om het met hen te delen. We zijn er onvoorwaardelijk, zelfs als ze roepen zonder reden, huilend in een hoekje kruipen of vergeten om met ons te gaan wandelen of spelen. We staan altijd klaar om hen een knuffel te geven en onze liefde is voor altijd! Gelukkig beseffen mijn twee mensen dat. Mijn hondenstaartje staat niet stil wanneer mijn mensen in de buurt zijn. Mijn broer heeft andere dingen gezien en meegemaakt. Hij is ongelofelijk gelukkig waar hij nu is. Voor hem is het alle dagen Kerstmis, zegt hij.

Het is nu reeds de derde Kerst die ik meemaak. Ik ben geboren in het najaar en kwam kort voor Kerstmis bij deze mensen wonen. Als jong meisje heb ik meegemaakt hoe gek mensen kunnen doen wanneer het over Kerstmis gaat. Eerst dacht ik dat het altijd zo zou zijn: rondrennend, niet stoppend, geen oog voor de mooie dingen die er zijn en op het einde van de dag uitgeput in de zetel. Kerstmis duurt echter maar twee dagen, daarna doen ze weer normaal. Enfin, als ze vergeten dat er een nieuw jaar begint. Anders kan dit wel een week of twee doorgaan.

Graag had ik jullie de dag voor de gekte begint, toch een hondenwijsheid meegeven: er gaat niets boven een goede knuffel, iets lekkers op tafel en iedereen waar je van houdt om je heen. Hoeveel leuke dingen er ook te vinden zijn in papier, hoeveel speciale dingen er ook op tafel komen en hoeveel drukte je ook maakt. Het maakt allemaal niets uit met een volle buik, twee zachte armen om je heen en alle liefde die je nodig hebt – en van dat laatste heb je uiteraard nooit genoeg.

Denk even aan alle trouwe huisdieren als jullie aan tafel gaan, want wij zullen er altijd voor jullie zijn: met of zonder Kerstmis!

luna

4 Replies to “LUNA | Hondenwijsheid”

    1. Ik kan me moeilijk inbeelden dat hij de sauna leuk zou hebben gevonden, maar over het algemeen gaan Luna en Wolf overal mee waar ze mee kunnen. Met twee honden van hun kaliber is dat namelijk niet altijd makkelijk.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.