Het is weer januari. Iedereen is vol van voornemens, goede ideeën en nieuwe plannen. We willen er allemaal zo snel mogelijk mee aan de slag. Maar elk jaar zijn er ook een heleboel mensen die kort na de eerste week van januari beseffen dat ze geen van hun goede voornemens hebben gerealiseerd. Hun reactie is dan vaak om gewoon geen goede voornemens meer te maken. Maar is dat dan werkelijk de oplossing? Of hebben doelen een meerwaarde?

Ik bekijk samen met jullie even de reden waarom we doelen maken en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we onze doelen behalen!

Het doel van doelen

Het lijkt wel alsof sommige mensen perfect gelukkig kunnen zijn zonder doelen of dromen. Ze lijken zomaar wat doelloos rond te lopen en gelukkig te zijn met wat ze hebben en wat er op hun pad komt. Dat is echter alleen maar schijn. Hoezeer deze mensen ook doelloos lijken, uiteindelijk heeft iedereen doelen in zijn leven. Het hoeven daarom geen grootse doelen te zijn, zoals het opstarten van een zaak, maar iedereen heeft nood aan een doel in zijn leven. Het geeft zin om op te staan, zin om aan de slag te gaan, zin in het leven.

In eerste instantie hebben we allemaal een levensdoel. Niet iedereen heeft dit zomaar duidelijk voor ogen. Sommige mensen zullen niet kunnen antwoorden op de vraag wat hun doel is in het leven, maar hun acties houden verband met een waarde of een thema dat voor hen belangrijk is.

In tweede instantie heb je ook doelen op lange of korte termijn. Denk aan het halen van een diploma, het vinden van werk, een huis kopen, kinderen krijgen of misschien die nieuwe telefoon bij elkaar sparen die je zo graag zou willen hebben.

De belangrijkste reden om doelen te hebben, is dat ze je ZIN geven.

Lees ook waarom een jaarwoord een goed idee is

doelen behalen
Photo by Jazmin Quaynor on Unsplash

Hoe stel je doelen op voor het nieuwe jaar?

Een oefening om te weten te komen wat je ‘levensdoel‘ is, is de volgende:

Stel je voor dat je op je eigen begrafenis bent. Vijf mensen, die belangrijk zijn voor jou, geven een toespraak. Ze vertellen wat jij voor hen betekende, wat je verwezenlijkt hebt, waarom ze trots zijn op jou, …

Maak in een dagboek of notitieschrift, of op de computer, drie kolommen met telkens vijf rijen. In de eerste kolom schrijf je op elke rij een belangrijk persoon. Dit kan je vader, je moeder, je kinderen, je partner, een goede vriend(in), een leerkracht, … zijn. Noteer daarnaast in de tweede kolom wat zij zouden zeggen op jouw begrafenis. Wat wil jij hen graag over jezelf horen zeggen? Wanneer je dit voor alle vijf gedaan hebt, probeer je in de derde kolom een doel te koppelen aan wat men over jou gezegd heeft.

De doelen die je opschrijft, hoeven niet meteen concreet, meetbaar of realistisch te zijn. Het gaat erom dat je een beeld krijgt van de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Je kan deze levensdoelen omzetten in concrete, kleinere doelen, maar dit hoeft niet. Wanneer het over levensdoelen gaat, is het vaak gewoon interessant om te weten wat voor jou belangrijk is. Zeker wanneer je bepaalde keuzes in je leven moet maken. Levensdoelen kunnen ook veranderen gedurende een leven.

Deze levensdoelen kunnen de basis vormen voor je goede voornemens. Hoe gaan we dan de doelen bepalen voor dit jaar?

Dat doe je door een evaluatie van het moment te maken. Stel jezelf te volgende vragen en probeer er eerlijk op te antwoorden:

 • Welke dingen heb je bereikt?
 • Waar ben je tevreden over?
 • Waar ben je dankbaar voor?

De volgende stap is dat je bekijkt wat voor jou belangrijk is en waar je heen wilt.

 • Wat wil je nog bereiken?
 • Wat zou je nog willen veranderen?
 • Welke punten vind je zelf minder fijn in je leven?

Om antwoord te geven op deze vragen, kan je terugkijken naar de levensdoelen die je voor jezelf hebt opgesteld.

Selecteer nu wat je dit jaar zou willen realiseren. Waar zou je willen staan op het einde van het jaar? Zijn er doelen die je al gerealiseerd wil zien? Of wil je enkel de eerste stap naar je einddoel zetten?

Hoe kan jij dit jaar je doelen behalen?

Goede voornemens maken is een ding. Je doelen behalen is weer iets anders. Om te weten te komen hoe we onze doelen behalen, is het interessant om eens te kijken hoe het komt dat we ze niet behalen.

doelen dromen en behalen

In zijn e-boek ‘Doelen stellen en bereiken’ noemt Benjamin Ball de reden waarom we doelen niet bereiken DOPA. Het klinkt als een drug, want vaak zijn we verslaafd aan een van de vier valkuilen die DOPA omvat.

 • Doel: een doel is meer dan opschrijven wat we willen. Je moet ook nadenken over waarom je iets wilt bereiken. Als je doel niet werkelijk een doel is, maar een middel om een ander doel te bereiken dan zullen er geen veranderingen optreden. Het is vooreerst een kunst om je doel daadwerkelijk op een goede manier te omschrijven;
 • Obstakels: we zien ze niet of willen ze niet zien. Of we zien ze wel, maar wensen er niets aan te doen en blijven dan maar hangen in onze huidige situatie zodat er niets verandert. Obstakels zullen er altijd wel zijn als je je doelen wilt bereiken, en excuses om deze obstakels niet uit de weg te ruimen zullen we ook allemaal wel hebben.
 • Plan: de werkelijke valkuil is eigenlijk geen plan hebben. Om een doel te bereiken moet je een plan bedenken, of je doel in kleine hapklare brokken hakken. Zo kan je goede voornemen zijn om meer boeken te lezen en vul je op Goodreads het getal 52 in bij de Boekenchallenge, maar denk je daarna niet na over wat je wilt lezen, wanneer je wilt lezen of hoeveel boeken je per maand wilt lezen.
 • Actie: ook hier weer is de valkuil een gebrek daar aan. Om een doel te bereiken moet je ook daadwerkelijk je plan uitvoeren. Het is zo eenvoudig om te blijven zitten waar je zit en geen stap te verzetten. Maar doelen bereiken zichzelf niet, daar moet je voor werken.

Willen we het komende jaar onze doelen behalen dan is het een kwestie van een goede planning, de obstakels te voorzien, deze uit de weg te ruimen én ook in actie schieten.

Daarom is het belangrijk om onze doelen, hoewel we dat misschien eerst niet gedaan hebben, zo te omschrijven dat ze SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden). Je wilt bijvoorbeeld iets aan je conditie doen, dan is je doel om twee maal per week gedurende het hele jaar een uur te gaan fitnessen.

Lees ook hoe je doelen kan stellen en behalen met de Goal Setting guide

Hou hierbij ook rekening met mogelijke obstakels: je hebt geen zin, je bent moe, er is geen tijd in die week, … Voorzie voor jezelf een manier om deze obstakels tegen te gaan. Spreek bijvoorbeeld af met een vriend om samen te fitnessen, zodat je ‘verplicht’ bent om te gaan ook al heb je geen zin.

Dit wordt jouw jaar!

beginnen aan je doelen
Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Doelen stellen hoef je niet jaarlijks te doen, maar een nieuw jaar is wel een mooi moment om nieuwe doelen te stellen. Doelen geven zin aan je leven. Ze doen jou zin krijgen in het leven.

Zorg dat je je levensdoelen duidelijk voor ogen hebt en koppel daar je korte termijn doelen aan vast. Stel een plan op en bedenk manieren om mogelijk obstakels uit de weg te ruimen.

Met al deze tools wordt het komende jaar absoluut jouw jaar!

Photo on top by S O C I A L . C U T on Unsplash

13 Replies to “Zo zal jij dit jaar zonder problemen je doelen behalen!”

 1. Mooie post! Ik denk ook altijd na over hoe ik het wil bereiken en wát ik precies wil bereiken, wanneer ik een doel stel. Meestal leg ik dat niet zo uit als ik ’t deel, maar op mijn computer heb ik een documentje staan waarin ik ’t verder uitgedacht heb.
  Doelen geven me altijd het gevoel alsof ik ergens naartoe werk.

 2. Interessant stuk! Toevallig (of niet: het eindejaar is natuurlijk het moment ervoor) had ik het onlangs ook met mijn vriend over doelen. Naar aanleiding van een vreemd parcours van een kennis van ons, die zomaar wat lijkt te doen, vroegen we ons af of het mogelijk is om geen plan of streefdoel te hebben in je leven. Voor mezelf kan ik me dat niet voorstellen en lijkt het me zelfs bijna tragisch, maar misschien kan het ook een manier van leven zijn om zomaar te aanvaarden wat op je pad komt of zomaar weg te gaan als je iets beu bent. Zonder consequenties voor een groot plan.

  Ikzelf heb trouwens de neiging om mijn doelen te ontkennen. Mijn schrijven lijkt bijvoorbeeld maar niet te willen lukken en dan besluit ik dat ik het niet meer wil. Ik kan dan niet eens inschatten in hoeverre ik daar eerlijk in ben. Is het realisme, is het opgeven, is het een soort faalangst? Geen idee.

 3. Ik vind het zo af en toe heel fijn om voor mezelf op een rijtje te zetten wat ik belangrijk vind, maar vooral ook wat ik NIET belangrijk vind, omdat daar veel loze energie in gaat zitten. Ik heb altijd het idee dat ik mijn doelen niet haal, maar wanneer ik dan later terugkijk, valt het best mee.

 4. Wauw, leuk geschreven 🙂
  Ik heb dit jaar voor het eerst ook weer eens doelen opgesteld voor het nieuwe jaar. Ik ben benieuwd of ik me eraan kan houden. Maar dit is ongelofelijk leuk om over na te denken als ik het nog eens zou doen 🙂

  1. Op het pad dat jij nu volgt, is het vast interessant om voldoende tussenevaluaties te doen om nog te zien dat je op z’n minst echt wel vooruit gaat! Veel succes met alle plannen en doelen (maar dat wist je al) 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.