Begin dit jaar besloot ik om mijn ‘goede voornemens’ voor dit jaar om te zetten naar concrete doelen per maand. Zo zouden ze wat beter vol te houden zijn. In dit artikel deel ik met jullie de doelen voor april, of beter gezegd: het doel voor april. Volgens mij wordt het een heel bezielde maand!

Na drie maanden werken volgens concrete doelen en met een soort van ‘plan’ ben ik eigenlijk ontzetten tevreden van de resultaten. Op het einde van elke maand kan ik telkens weer een artikel schrijven met daarin de behaalde doelen. Tot hiertoe ben ik er heel goed in geslaagd om het overgrote deel van mijn doelen ook effectief in daden om te zetten. Daar ben ik heel erg trots op.

Voor de maand april besloot ik echter om geen hele lange doelenlijst op te stellen, maar mij te richten op een doel dat voor mij behoorlijk belangrijk is.

Leven vanuit het hart

doelen voor april

Wat een ongelofelijk zweverige gedachte, kan je nu wel denken. Maar het is werkelijk iets waar ik al een paar jaar mee worstel. Ik wil mezelf zijn, mezelf accepteren zoals ik ben en de wereld accepteren zoals hij is. Ik wil leven vanuit mijn hart, vanuit compassie en kwetsbaarheid tonen. Ik wil gewoon heel graag een bezield leven!

De afgelopen jaren was ik echter altijd maar bezig met hoe mensen om me heen over me zouden denken. Ik wilde een goed persoon zijn en dat was ik door te doen wat mensen van mij verwachten. Soms ging het zelfs zo ver dat ik verwachtingen bedacht voor de mensen rondom mij, terwijl ze daar misschien eigenlijk niet eens mee bezig waren.

Toen ik begin deze week begon aan het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ liepen de tranen over mijn wangen bij de inleiding. Dit is het, riep mijn hele lijf. Hier krijg ik kippenvel van, hier wil ik mee verder. Brené Brown noemt tien ‘wegwijzers’ voor een bezield leven die ik hier even overneem om de komende maand verder over na te denken, maar vooral om het te voelen en uit te proberen:

 1. Kies voor authenticiteit; laat je angst voor wat anderen vinden los.
 2. Vergroot je zelfcompassie; laat je perfectionisme los.
 3. Ontwikkel meer veerkracht; laat zelfverdoving en machteloosheid los.
 4. Cultiveer dankbaarheid en geluk; laat je gevoel van schaarste en angst voor de duisternis los.
 5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven; laat je behoefte aan zekerheid los.
 6. Geef je creativiteit de ruimte; laat de neiging jezelf met anderen te vergelijken los.
 7. Neem de tijd om te spelen en te ontspannen; laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los.
 8. Breng kalmte en stilte in je leven; laat stress als leefstijl los.
 9. Streef naar zinvol werk; laat je onzekerheid en je opvattingen over wat je zou moeten doen los.
 10. Lach, zing en dans; laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los.

De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown, Bruna Uitgevers 2013, pg. 19

Als ik alles bij elkaar leg, wil ik graag een beetje meer Jess uit New Girl zijn. Of neen, toch niet, ik wil vooral meer kind zijn op mijn eigen manier: onbevooroordeeld, vol verwondering en met veel zin in het leven dat voor mij ligt.

Hoe zouden jullie een bezield leven omschrijven? Welke dingen doe jij daarvoor?

7 Replies to “Doelen voor april”

 1. Wat leuk dat je Brené Brown hebt ontdekt! Haar boeken raken me en inspireren me enorm. Sinds een tijdje breng ik de 10 wegwijzers in de praktijk. Dat is niet altijd makkelijk, maar het zijn wel de kernwaarden die ik belangrijk vind in mijn leven.
  Wendy onlangs geplaatst…Ik ben dankbaar voor…My Profile

  1. Ik ben ook heel blij dat ik haar ontdekt heb! Eerst met haar TEDtalk, nu met haar boeken. Ze is inderdaad geen grote inspiratie en ik ga zeker nog meer van haar lezen. Ze verwoordt haar onderzoeksresultaten heel duidelijk en het zijn werkbare tips die ze meegeeft!

 2. Er zitten zeker een aantal punten in je lijstje die ik herken.
  Nr. 5, 8, 9, en 10. Punten waar ik steeds beter in wordt. Overigens is nr 10 nooit weg geweest. (Soms tot ergernis van de mensen om mij heen. Maar daar kan ik dan niet mee zitten haha)
  Deborah onlangs geplaatst…Zijn laatste reis…My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.