Toen ik dat ene doel voor april voorop stelde in plaats van mijn maandelijkse ellenlange doelenlijst had ik niet verwacht dat dit zo’n impact zou hebben op mijn leven. Er zijn voor deze maand geen puntjes om af te vinken, geen verslagen te schrijven over dingen die ik ‘gedaan’ heb. Het is vooral een gevoel en dat wil ik met jullie delen vandaag.

‘Leven vanuit het hart’ was het doel dat ik voor april voorop stelde. Natuurlijk besefte ik ook dat je niet in een maand je hele leven kan gaan omgooien, want rekening houden met wat anderen van mij denken is nu eenmaal iets dat er zit ingebakken. Leven vanuit het hart is voor mij ook een stuk synoniem voor ‘bezield leven’. Gedurende de maand april ging ik voor mezelf na welke aspecten van mijn leven hierbij een grote rol spelen.

Authenticiteit

Het is meteen ook de eerste wegwijzer die Brené Brown noemt voor een bezield leven, maar ‘jezelf zijn’ is en blijft een belangrijke waarde. Het idee blijven behouden dat je goed genoeg bent en dat je helemaal niets hoeft te veranderen, geeft mij de ruimte om mijn hart te volgen. Geen vergelijkingen met anderen, geen perfectionisme, alleen maar ik met al mijn mogelijkheden en gebreken.

Dus besloot ik om mijn maskers en schilden te laten vallen. Gedaan met mezelf voordoen als iemand die ik niet ben en onuitgesproken verwachtingen voor anderen in te vullen. Heel belangrijk is daarbij het luisteren naar mijn lichaam. Mijn lichaam weet het beter dan ik. Het vertelt mij wanneer ik iets tegen kom waar mijn hart blij van wordt. Het laat mij weten wat mijn hart mij vertelt. Het wordt warm en koud, geeft tintelingen en mijn borst verruimt. Mijn hart voel ik soms een sprongetje maken. Ja, dat is het. Daar wil ik voor gaan.

Het heeft ook te maken met mezelf helemaal aanvaarden zoals ik ben en dus toe te geven dat ik een gevoelig persoon ben.

Zinvol werk

Oh, wat blijkt dit een grote struikelblok te zijn… Ik beschreef het reeds in de dilemma’s van ‘niet weten wat je wilt’. Als ik iets belangrijk vind bij zinvol werk dan is het wel dat ik een maatschappelijke meerwaarde moet geven. Mijn hoofd maakt daarvan dat ik dus leerkracht, sociaal werker, maatschappelijk werker, opvoeder, … zou moeten zijn. Maar door mij in te zetten in mijn huidige functie heb ik eigenlijk ook een maatschappelijke meerwaarde. Ze is alleen niet zo voelbaar als in voorgenoemde jobs.

Ik kreeg heel wat lieve berichten en fijne tips van de mensen die mijn blog lezen. Het zijn dingen waar ik even over ga nadenken en misschien zelfs mee aan de slag ga. Wat de uitkomst zal zijn, is voor mij natuurlijk nog niet zichtbaar. Maar focussen op het resultaat is niet nodig. Dan zie je het pad niet meer!

doel voor april

Hier en nu

Bewust leven blijft voor mij een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is voor mij ook echt de manier om geluk te ervaren, liefde te voelen, compassie te voelen. Wanneer mijn gedachten gaan afdwalen dan nemen mijn angsten de overhand en vooral de drang naar zekerheid en mijn angst voor de duistere kant nemen dan toe.

Ook al heb ik deze maand yoga en meditatie een beetje los gelaten om mij te kunnen focussen op de dingen die spontaan in mij opkomen, ik vind het nog steeds ontzettend belangrijke activiteiten. Dus als ik naar buiten wil dan ga ik nu gewoon buiten mediteren. Mijn hart zegt nu dat ik deze activiteiten beter terug opneem. Ik ga dus heel goed luisteren!

I like to move it

Sport en spel, laat ik het zo noemen. Ik ben gek op dansen, zingen en gek doen. Het is heerlijk om mezelf volledig te kunnen geven tijdens Tai Chi, op te gaan in de bewegingen en mijn geest op die manier leeg te maken. Het zwemmen wil ik ook terug graag oppakken. Het blijkt dat daar altijd een paar rustpauzes in zitten…

Bewegen is voor mij een manier om de stress van de afgelopen uren/dagen te laten gaan, mijn spieren weer los te maken en mijn geest ruimte te geven. Het is een opstapje naar leven in het hier en nu, op een bewust manier door het leven gaan. Dit is zo’n belangrijk aspect voor mij bij het bezield leven, omdat het de opening maakt om drukte en efficiëntie los te laten, maar ook perfectie te zien verdwijnen. Mijn lichaam zal nooit in staat zijn om de perfectie in vele sporten te benaderen waardoor ik geconfronteerd wordt met mijn eigen grenzen. Die leren respecteren, accepteren en ermee werken is dat puntje van bezield leven dat ik vind in de sporten die ik uitoefen.

doel voor april

Spiritualiteit

Hoe kan je bezield leven zonder bezieling? Spiritualiteit is de verbinding tussen mezelf en het grotere geheel. Het is datgene wat mij in staat stelt om compassie te voelen, om helder voor ogen te hebben wat belangrijk is in het leven. Het geeft me kracht en schenkt me voldoening. Eigenlijk wens ik dit onderwerp in het geheel meer aandacht te geven op mijn blog. Want dat is de oorspronkelijke reden waarom Galabria ooit via wordpress.com ontstond.

Na deze maand zal dat doel over bezield leven niet verdwijnen. Het blijft iets om mee aan de slag te gaan, om rond te werken. In de komende doelenlijsten zal ik mijn jaardoelen met bezield leven combineren. Als laatste vind ik het ook fijn om even te melden dat Marion ook met een gelijkaardige uitdaging bezig: follow your heart. Het is zeker de moeite om haar artikelen daarover ook eens te lezen!

Hoe is het jullie vergaan in april?

6 Replies to “Doel voor april – de resultaten”

  1. Door meer te sporten, voel ik mij ook veel beter in mijn vel. Het doet zo’n deugd om voluit te gaan… even alle frustraties, kopzorgen eruit te gooien door alles van jezelf te geven… met achteraf een voldaan gevoel… zalig!!

  2. Wat een prachtig artikel en heb gelijk ook je artikel erbij gepakt over niet weten wat je wilt en herken mij daar volkomen in! Ik vind het dan ook echt ongelooflijk mooi dat je zo puur durft te gaan leven en zo dicht bij jezelf wilt blijven staan. Ik heb dit met vallen en opstaan het afgelopen jaar keihard geleerd: leven vanuit je hart is het mooiste wat je kunt doen en is ook een heel sterk gevoel. Nogmaals: echt een prachtig artikel meis, wauw! X

    1. Wat een ongelofelijk lieve reactie Deisy! Het is niet gemakkelijk om authentiek te leven, maar inderdaad, met vallen en opstaan leer je het keihard. Te lang van jezelf af leven heeft me ook nog niets opgebracht. Bedankt voor je fijn en bemoedigende woorden.

  3. Die centering thought is me echt bijgebleven. Dat vind ik zo’n mooie gedachten. Dank je wel dat je mij in je artikel noemt. Ik vind het mooi dat we zo op dezelfde lijn zitten en vergelijkbare dingen ontdekken in het leven. ♥
    Marion onlangs geplaatst…Plannen voor de maand meiMy Profile

    1. Dat vind ik zelf ook heel mooi, Marion! Het is fijn om iemand te hebben waar je kan op afstemmen, die je inspireert en je af en toe eens herinnert aan wat je zelf ook belangrijk vind!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.