Gisteren ging het niet zo goed met mijn Lief. Ik merkte het toen ik thuis kwam. Hij was niet zo enthousiast, vertelde niet erg veel en hij was nogal mopperig. Er was wat gaande op het werk. Voor mij is het niet zo eenvoudig om het te begrijpen, of om me in zijn schoenen te plaatsen, maar toen hij eenmaal begon te vertellen, kon ik wel luisteren. En dat is nu net iets wat ik héél goed kan, als mijn hoofd daarnaar staat.

Heel vaak denken mensen dat ze luisteren, maar eigenlijk doen ze het niet echt. Echt luisteren is een kunst, eentje die er bij sommige mensen gewoon in zit, bij andere is het een talent dat ze nog moeten ontplooien. Maar luisteren kan je gewoon leren.

Do’s, wanneer je echt wil luisteren

♥ Klinkt het ongelofelijk evident? Vast wel, maar luisteren begint bij de ander zijn verhaal laten doen. Zet je oren goed open, houd je mond en laat de ander vertellen. Zo begint een goed gesprek uiteindelijk.

do's

♥ Wie naar het verhaal van een ander luistert, zal het vaak al uit zichzelf doen: vragen stellenDaarmee bedoel ik uit interesse voor het verhaal van de ander vragen stellen. Probeer je in te leven in hun verhaal, hoe moeilijk dat ook is. De gevoelens van iemand anders doorgronden is niet eenvoudig, maar je kan het wel proberen. En om dat te doen, ga je gewoon vragen stellen.

♥ Je hoeft niet letterlijk de woorden ‘ik begrijp je’ uit te spreken. Toch is begrip tonen zeker geen slecht idee. Door de emoties van de ander of hun visie op de situatie te verwoorden, kom je al een heel eind. Wees dus niet bang om ‘dat moet moeilijk voor je zijn’ of ‘dat bezorgt je vast een naar gevoel’ tegen iemand te zeggen. Als jouw veronderstelling niet klopt, zal je dat gauw horen!

Wees zeker niet bang om stiltes te laten vallen. Wanneer er een stilte valt, is iedereen geneigd om die stilte gauw op te vullen. Probeer dat niet zelf te doen, maar laat je gesprekspartner die stilte invullen. Hij of zij moet duidelijk een verhaal kwijt. Geef ze dan ook de ruimte.

Schuw geen lichamelijk contactEen schouderklopje, een kleine knuffel, … het zijn allemaal gebaren die veel meer zeggen dat woorden ooit kunnen doen. Deel dus zeker wat lichamelijke warmte uit aan mensen die het moeilijk hebben. En als het een positief verhaal is, dan bestaan er ook genoeg manieren om dat in lichaamstaal te bevestigen.

Don’ts voor een goed gesprek

Hoewel niemand het ooit slecht bedoelt, begin niet over jezelf. Er is maar een reden waarom je je eigen verhaal erbij zou halen en dan nog moet je het kort houden: als je wilt aantonen waarom je iemand zo goed begrijpt. Indien je een gelijkaardige situatie hebt meegemaakt en je bent er goed uitgekomen, kan het wel interessant zijn om je verhaal kort te delen. Dat kan hoop geven en het gevoel niet alleen te staan. Maar als je naast de kwestie een heel andere historie gaat vertellen, dan zeg je eigenlijk: jouw verhaal interesseert me geen reet. Geen positieve boodschap toch?

don'ts

♥ Een gouden regel die ik altijd probeer te hanteren: ongevraagd advies is altijd slecht adviesWe hebben nochtans allemaal de neiging om ons advies door iemand zijn verhaal te gooien. Alsof we allemaal experts zijn en het zo goed weten. Als mensen om advies vragen, dan kan je het natuurlijk geven, maar hou je er in andere gevallen ver vandaan. Het is niet gevraagd en dus ook niet gewenst. Advies geven is niet luisteren!

♥ Zo evident, maar zo moeilijk om te vermijden: de ander van jouw mening proberen overtuigenWe hebben allemaal een eigen referentiekader, we zijn allemaal anders. Ook al ben jij van mening dat iemand kansen laat liggen, ga die persoon niet overtuigen van jouw mening of jouw oordeel. Het heeft toch geen meerwaarde voor hen.

Met deze tips weet je alvast hoe je een goed gesprek kan hebben waarbij je echt naar elkaar luistert. Want luisteren kan een wereld van verschil maken!

Wat is volgens jou een gouden tip om echt te leren luisteren?

9 Replies to “Do’s en don’ts om echt te leren luisteren”

  1. Wat volgens mij een tip is om echt te leren luisteren? Eerst en vooral voor jezelf durven toegeven dat er nog wel wat aan die luistervaardigheden kan gesleuteld worden. Interessante blog en vooral een goeie opfrisbeurt 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.