Daar zat ik dan, als een berg, met mijn rug tegen de muur, mijn schouders ontspannen in lotushouding. Plots voelde ik haar, breekbaar maar tegelijk ook sterk. Vol hartstocht, kolkend en razend. Vol zin in het leven, hunkerend naar ervaringen. Maar ook met een duistere sluier om, eentje waar ik al meerdere keren kennis mee had gemaakt. Mijn kern, mijn Zelf, ik voelde haar zitten. Plots hield ik haar in mijn handen en wist ik: het is ok.

Doorheen de seizoenen blijft de berg hetzelfde. De sneeuw mag smelten, de berg blijft. De bomen verliezen hun blad, de berg blijft. De stormen blazen, de berg blijft. Hoewel de tijd verandert, de wandelaars komen en gaan, de natuur haar gangetje gaat, de berg blijft de berg. Wat er ook gebeurt. Het is een les die deze meditatie me leerde: mijn kern, die ergens tussen mijn zonnevlecht en mijn hart zweeft, blijft mijn kern. Daar zal geen kritiek, geen mening en geen wijze raad ooit iets aan veranderen.

Hoe makkelijk worden we niet kwaad wanneer iemand iets zegt wat we persoonlijk nemen? De meningen van anderen lijken zo belangrijk, want we willen goedkeuring krijgen. We willen geliefd zijn. En daarbij vergeten we makkelijk dat we eigenlijk al goed genoeg zijn. Dat de kritiek van mensen niet gaat over de berg zelf, onze Kern, maar wel over de buitenkant. Dat de mensen die onze Kern zien al om ons geven. Dat we voor hen eigenlijk niet beter hoeven worden of moeten veranderen. Doorheen al de kritiek en de meningen kunnen we nog altijd zeggen ‘ja en?’, omdat het goed is, zoals het is. Je bent goed zoals je bent.

 

4 Replies to “Dit is mijn ‘kern’”

  1. Dit is heel mooi, mijn ervaring met kritiek is vaak, niet altijd, dat de ander jaloers is, kom ik dan ook pas later dan achter, en niet alle kritiek is dus goed bedoeld. Ik bedenk mij dus eerst, waarom heb je kritiek, als ik het mij al aantrek overigens.

    Erg belangrijk ook dus om te leren wanneer kritiek echt kritiek is, en wanneer het vanuit een andere intentie wordt geuit. 😉 Zelf geef ik alleen kritiek, als erom wordt gevraagd, hoop ik! 😉

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.