Vandaag was ik even tussen mij-nog-niet-bekende blogjes aan het snuisteren. Daar had ik even de tijd voor en het is altijd leuk om te doen. Op een blogje las ik een zin die mij aan het denken zette:

“De meeste blogs lijken langs geen kant (niet dat er meerdere kanten aan een blog zijn hoor, die heeft alleen een voorkant) meer op digitale dagboeken.”

Dat was bloggen vroeger ten top: het bijhouden van een digitaal dagboek. Tegenwoordig is het dat al lang niet meer. Mensen schrijven meer een online magazine dan een digitaal dagboek. Op elk blog vind je wel een artikel met tips en tricks, favorieten, how-to’s en veel lijstjes.

Waarom die zin mij dan aan het denken zet? Omdat ik eerlijk moet bekennen dat ik nog het meest van al, maar ook het liefst, blogs volg die een variant zijn van het digitale dagboek. Niet iedereen schrijft daarom over zijn dagelijkse bezigheden. Wel schrijven ze over wat er in hun hoofd omgaat, waar ze mee bezig zijn en wat er in hun hart en ziel omgaat. Enkelen slagen erin om dat op een geweldige, misschien zelfs kunstige manier te doen. Daar heb ik gewoonweg bewondering voor!

De vraag die dan in mijn hoofd springt, is: waar wil ik naartoe met mijn eigen blog? Wil ik verder schrijven aan blogs vol tips en tricks, met lijstjes en ‘how to’ artikelen? Ik schrijf dat soort stukken graag, maar ergens kriebelt het ook om weer meer aandacht te steken in dagboekstukjes. Stukjes zoals dit, waar ik mijn gedachten even in neerschrijf en jullie gewoon vertel wat me bezig houdt, waar mijn hart ligt.

Dus ga ik mijn hart volgen en schrijf ik graag voor jullie nog steeds ietwat informatieve stukken, maar ga ik ook weer meer tijd maken om gewoon te schrijven wat er in mijn hoofd omgaat. En we zien dan wel of dat uiteindelijk ook echt wat wordt!

16 Replies to “Digitaal dagboek”

 1. Dat zijn de blogstukken die ik ook het liefste lees. Zelf ben ik niet zo open maar ik probeer er hier en daar toch ook wat persoonlijke dingen in te steken. En ik merk ook dat dat het meeste bezoekers trekt (niet dat dat mijn doel is), maar zo merk ik wel wat mensen het liefste lezen.

  Ik kijk uit naar je persoonlijke stukjes.

 2. Volgens mij doe ik dat nog steeds, heel erg persoonlijk bloggen en wat mij bezig houdt, deed ik vroeger al en lijstjes, nee niet zozeer, zo nu en dan, maar eerlijk gezegd word ik wat moe van lijstjes met name, mooi als iemand of iedereen doelen stelt, maar ja… dan komen ze ook overal op in dezelfde tijd, einde maand, nieuwe maand, en dat doe ik niet, hou ik niet zo van.

  Ik vertel gewoon ouderwets eventueel wat er gebeurd is net nadat het is gebeurd of in 1x, elk verhaal mag uitgediept worden dan. Tips en trucs, deed ik vroeger ook al, heel soms, maar nu iets vaker, dat wel, omdat er mensen zijn die dat willen lezen, maar toch, merk ik persoonlijk, dat mijn lezers dan minder reageren en nieuwe komen er ook niet of amper, dus ik blijf wel bij ouderwets 😉

  Leuk als jij dat ook gaat doen 😀

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Winterfair! Haken: Baby – mutsen & Bonnnet(s)My Profile

  1. Ja, jouw blog is vrij persoonlijk en dat is bij jou ook wat je het beste schrijft, denk ik. Bij persoonlijke blog reageren mensen vaak makkelijker omdat het meer aanspreekt en ze weten beter wat zeggen, geloof ik 🙂

 3. Lastig hè? Ik heb de laatste tijd wat meer ‘dagboekachtig’ geschreven en nu knaagt er dus het stemmetje dat ik niet genoeg ‘voor anderen schrijf’. Anderzijds, het is jouw blog, dus je kan, en mag, schrijven over alles wat jij wilt. Je kan het altijd nog combineren natuurlijk, voor als je er echt niet uitkomt, hehe. 🙂
  Roos onlangs geplaatst…De stressende stagiaire is niet meerMy Profile

  1. Nah, soms lezen mensen ook veel liever persoonlijke verhalen. Het is een beetje afhankelijk van welk publiek je bereikt. De combi maken van de twee is wel een beetje wat ik in mijn gedachten heb. Soms is het fijn om dingen van je af te schrijven, soms schrijf ik heel makkelijk informatievere artikelen. Die persoonlijke insteek probeer ik wel een beetje te handhaven.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.