Boekentips

Deze zeven tips…

Soms zijn het er maar vijf, andere keren lopen ze op tot tien. Je vindt ze op blogs, op websites van personal coaches, maar ook op nieuwssites. Jawel, zelfs op de website van ‘De Morgen’ en ‘Knack’. Ik zie ze voornamelijk voorbij komen op mijn facebookhomepage. De lijstjes met tips zijn eindeloos!

Kort samengevat

Meestal staan er in zo’n lijstjes een aantal tips opgesomd om iets concreets te bereiken in je leven. Hoe bespaar je geld, bijvoorbeeld? Of hoe vraag je om opslag? Maar ook veel zwaardere thema’s worden erin behandeld: hoe ga je om met angsten, wat zeg je tegen je vriendin als je haar gezeur moe bent of hoe wordt je een sociaal persoon?

Ooit schreef ik zelf zo’n lijstjes, want mensen lijken ze graag te lezen. Ze zijn concreet, ze zijn handig en ze vatten kort samen hoe je iets kan aanpakken.

images3JHCQW3T

En je honger dan?

Maar wanneer ik zelf die lijstjes lees, vraag ik me altijd weer af wat ik nu geleerd heb. De eenvoudige onderwerpen die ze behandelen, bevatten vaak tips die je met een beetje gezond verstand zelf had kunnen bedenken. Bij de meer complexe gevallen blijf ik altijd een beetje op mijn honger zitten. Het voelt alsof ik door dat lijstje te lezen eigenlijk helemaal niet geholpen ben.

Iets vertelt me dat dat ook helemaal de bedoeling niet is. Deze lijstjes zijn niet gemaakt om mensen op weg te zetten om stappen te ondernemen en geholpen te zijn met de tips die erin staan. Ze zijn niet gemaakt om je iets bij te leren.

De enige reden die ik kan bedenken voor het publiceren van dit soort lijstjes is het trekken van lezers, hits en om bezoekersaantallen de lucht in te krijgen.

Waarop mijn creatieve brein mij de vraag stelt: hoe gaan we dit concept eens upgraden?

6 thoughts on “Deze zeven tips…

 1. Goede vraag. Ja, dit soort lijstjes zijn inderdaad veel ‘gezond-verstand-dingen’. Juist dingen die dieper gaan kunnen natuurlijk niet ‘even’ in een lijstje. En toch hopen veel mensen op die diepere dingen in hapklare brokken volgens mij.

  Zelf lees ik juist liever (vaak langere) posts die dieper gaan. Ik heb de lijstjes een tijdje wel gelezen, maar haalde er ook nooit iets uit. Soms maak ik ze, meer omdat het een handige manier is om structuur aan mijn post te geven als ik heel eerlijk ben, en ze gaan dan altijd over dingen die redelijk makkelijk zijn.

 2. Ja, lijstjes scoren. Bucketlists, nominaties, en ellende, wat dacht je daar van?!
  Maar ook leuke quotes volgens mij. Ik lees ze tenminste graag.

  Ze zullen er heus zijn hoor, maar het zal vast niet ieders bedoeling zijn om met deze lijstjes te scoren. Uiteindelijk valt zo iemand wel door de mand denk ik. Jij niet?

 3. ik lees ze graag omdat ze me aan het denken zetten.Ik laat ze bezinken en ben er een tijd (vaak onbewust) mee bezig, en dan schiet me soms, uit het niets ,dé oplossing te binnen die wel werkt voor mij. en dat voelt meestal goed en dat is de reden dat ik van lijstjes hou 🙂

  1. Haha, ik schreef deze post meer naar aanleiding van lijstje die pretenderen, maar eigenlijk niets bijbrengen. Lijstjes met muziek, series etc. zijn vaak wel leuk omdat je zo nieuwe dingen leert kennen. En ik weet nu ook dat goede lijstjes gewoon heel overzichtelijk zijn 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.