Vandaag vieren wij de tweede verjaardag van Amélie. In twee jaar tijd is ze enorm gegroeid en heeft ze een prachtige ontwikkeling doorgemaakt. Bij de geboorte van onze kleine meid hebben wij besloten om haar borstvoeding te geven. De eerste weken van ons verhaal waren er met heel wat hindernissen. De vermoeidheid en de onzekerheid die bij het moederschap kwamen kijken, waren niet te onderschatten. Daarnaast bleek borstvoeding geven ook helemaal anders dan ik zelf had gedacht.

Lees ook waarom ik voor borstvoeding koos.

In mijn hoofd was dat namelijk iets natuurlijks wat helemaal vanzelf zou gaan. Dat ik moest leren hoe borstvoeding werkte, had ik nooit gedacht. Dat mijn kleine meisje ook moest leren hoe drinken aan de borst precies werkte, had ik ook niet voorzien. Dat maakte dat we nogal onvoorbereid begonnen aan ons avontuur. Maar toen we onze eerste hindernissen overwonnen hadden, maakte ik een beslissing: ik zou samen met Amélie de WHO norm halen!

Twee jaar later zingen we een verjaardagsliedje en beginnen we de dag met haar melkje bij mama. Die WHO norm, die hebben we gehaald. Maar wat is dat eigenlijk een WHO norm en hoe zijn wij erin geslaagd om onze doelstelling te behalen?

De fameuze WHO norm

Het woord ‘WHO norm’ doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Over welke norm hebben we het eigenlijk? Wanneer borstvoedende mama’s over de WHO norm spreken, dan bedoelen ze de norm die de World Health Organisation (afgekort WHO) voor borstvoeding heeft geformuleerd. De norm is opgesteld als advies aan ouders wanneer het gaat over de voeding van hun baby’s. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat de gezondheidsvoordelen van borstvoeding bestudeerd heeft, formuleerde de WHO adviezen over babyvoeding. Zo gaven ze aan dat borstvoeding te verkiezen is boven kunstvoeding. Om de gezondheidsvoordelen van borstvoeding optimaal ruimte te benutten, raadt het WHO dan ook aan om je baby tot zes maanden exclusief borstvoeding te geven. Pas na zes maanden wordt aangeraden om vaste voeding te introduceren. Daarnaast is het advies om je kind tot twee jaar vrije toegang tot borstvoeding te blijven geven.

Lees ook 5 voordelen van borstvoeding geven aan een peuter

Die fameuze WHO norm houdt dus in dat Amélie zes maanden enkel borstvoeding kreeg en dat ze tot ze twee was borstvoeding heeft gekregen. Maar daar stopt het volgens het WHO natuurlijk niet. Ook na twee jaar blijft het interessant, en wordt het aangeraden, om je kindje borstvoeding te geven.

Ons borstvoedingsverhaal liep niet zonder slag of stoot

Pijn en onzekerheid

Toen ik samen met Amélie thuiskwam uit het ziekenhuis wist ik niet wat ik met dat kleine wezentje nu moest beginnen. Voeding geven deed veel pijn, maar ik had met volle overtuiging voor borstvoeding gekozen en zou niet zomaar opgeven. De gebroken nachten waren echter dooddoeners, want dat maakte dat ik alles nog intenser beleefde. Ook de pijn voelde ik veel meer door de vermoeidheid. Toen mijn vroedvrouw, en tevens lactatiekundige, op bezoek kwam, zag ze meteen wat er aan de hand was. Ik had last van tepelkloven door een te kleine aanhap van Amélie. Pijn tijdens het voeden, hoort er echt niet bij! Wanneer je kindje aanhapt, kan dat een vreemd gevoel geven. Maar wanneer je kindje drinkt, zou je geen pijn mogen voelen. En ook niet iedereen heeft altijd last van tepelkloven.

Door die kloven werden mijn onzekerheid en mijn angst nog een stukje groter dan ze normaal zijn. Gelukkig had ik een geweldige lactatiekundige die mij begeleide en me van het euvel afhielp. Na vier weken durfde ik op een groot evenement voor het eerst in het openbaar borstvoeding geven. Het heeft nog een paar weken gekost om dat zonder doek over mijn kindje te doen, maar ik ontdekte de vrijheid die je hebt met borstvoeding. Geen moeite om flesjes mee te sleuren en op te warmen.

Kolven, overproductie en werken

De volgende hindernis die ik moest nemen, was borstvoeding en werken combineren. De omstandigheden waren niet ideaal waardoor ik met overproductie kampte. Kolven werd nooit mijn hobby, maar bood wel de mogelijkheid om te werken en borstvoeding te blijven geven. Het bood me ook de mogelijkheid om eens weg te gaan met vriendinnen, zelfs als Amélie een keertje niet mee kon. Dat was dan weer wel een heerlijk gevoel.

De laatste horde: spruw

Jammer genoeg kreeg ik, toen Amélie vijf maanden was, te maken met spruw. Dat is een schimmel die veel jeuk en soms zelfs pijn veroorzaakt. Ik had er best wat last van. Amélie is gelukkig nooit besmet geraakt. Dat de schimmel niet makkelijk verdween, heeft een grote domper op mijn enthousiasme gezet. Mijn overtuiging deed me echter doorgaan en met de juiste begeleiding is ook deze hindernis genomen.

Het plezier in het voeden kwam pas echt toen Amélie zes maanden was. Hoewel ze geen vaste voeding wilde eten, had ik intussen voldoende ervaring om me zeker te voelen over mezelf en mijn dochter. Zo begon ik volop te genieten van al het moois dat borstvoeding te bieden heeft.

kindje in de zetel lacht

Hoe ik erin slaagde om twee jaar succesvol borstvoeding te geven

De juiste begeleiding

Een borstvoedingsverhaal valt of staat dankzij goede begeleiding. In het ziekenhuis kreeg ik die niet, waardoor ik uiteindelijk thuis kwam met kloven. Hadden we meteen een goede start gemaakt (een moeder mag drie nachten in het ziekenhuis blijven in België na de bevalling) dan zou mijn verhaal waarschijnlijk helemaal anders geweest zijn. Gelukkig had ik een geweldige vroedvrouw en lactatiekundige.

Voor mijn lactatiekundige is kunstvoeding nooit een oplossing geweest. Ik ben er nooit echt over begonnen en zij ook niet. Ze vertelde mij wel regelmatig dat ik zeker niet de enige was die met het probleem kampte. Maar wat ze me ook vertelde, was dat dit niet was hoe borstvoeding hoorde te zijn. Dankzij haar schitterende advies, haar hulp en haar steun sta ik vandaag waar ik sta.

Een lactatiekundige in België kan je hier vinden.

Steun en liefde van mijn partner

Ook niet te onderschatten is de onvoorwaardelijke steun van mijn partner. Hij geloofde in borstvoeding en alle voordelen. Wanneer ik stond te huilen naast de wieg, omdat ik het niet zag zitten om mijn dochter te voeden, sloeg hij zijn armen om me heen en sprak me moed in. Sprak ik over kunstvoeding dan wees hij me er op dat ik er spijt van zou krijgen als ik zomaar opgaf.

Naast de nodige peptalks en knuffels nam hij ook veel over uit het huishouden. Mijn Lief waste luiers, kookte en maakte schoon. Daardoor had ik mijn handen vrij om me volledig op onze dochter te focussen. Hoe je het ook draait of keert, het begin van de borstvoedingsperiode is behoorlijk intensief!

Af en toe een helpende hand

Ik mag ook de helpende handen van mijn schoonouders, ouders en vrienden niet vergeten. De telefoontjes die ik kon plegen naar mijn mama, die zelf drie kinderen borstvoeding heeft gegeven, zijn goud waard. De keren dat mijn vriendinnen aan de deur stonden om me op te vangen, hebben ons een beetje gered. En ook het eten dat ik kreeg, de taakjes die van me werden over genomen, de keren dat we op de koffie konden bij mijn schoonouders waren broodnodig.

Doorzettingsvermogen

Mijn eigen aandeel in het verhaal is natuurlijk ook niet te onderschatten. Had ik niet het doorzettingsvermogen gehad dat ik getoond heb, dan was het verhaal helemaal anders afgelopen.

groeipijn

Wanneer het even moeilijk ging dan nam ik mijn lijstje met redenen waarom ik borstvoeding wilde geven erbij. Dit lijstje had ik gemaakt tijdens zo’n moeilijk moment. Ik besloot dat ik door wilde blijven gaan en schreef toen neer waarom. Het was fijn en motiverend om voor mezelf op een rijtje te hebben wat mijn motivatie was. Op mijn lijstje stond echter niet alleen hoe goed het wel was voor mijn kindje om borstvoeding te krijgen. Bovenaan mijn lijst stond de band met Amélie, hoezeer ik eigenlijk genoot van onze momentjes en het gemak dat borstvoeding geeft.

Ik slaagde er ook in om te relativeren. Ik relativeerde vooral de rommel in huis. En toen ik weer wat energie had, ruimde ik die rommel ook op. Er is niets wat meer demotiveert dan moeten kijken op een rommelboel. Ik relativeerde de vermoeidheid door naar buiten te gaan. Ook de onzekerheid relativeerde ik door mezelf voor te houden dat andere moeders ook maar wat doen.

Maar bovenal slaagde ik erin om lief te zijn voor mezelf. Je hoort wel eens dat een blije moeder ook een blije baby is. Dat wilde voor mij zeggen dat ik bleef gaan voor waar ik in geloofde. Daarom brachten Amélie en ik uren met Netflix door, maakte ik teveel lekkere tosti’s voor mezelf en kroop veel te vroeg in bed. Ik kijk nog met veel liefde terug op die avonden in bed met een klein babylijfje tegen mij gekruld.

Lees ook 5 overheerlijke croque-recepten

Gelijkgestemden

Ik had in mijn vriendenkring best wat mensen die zelf ook borstvoeding gaven of gegeven hadden. Met hen kon ik dus mijn zorgen, maar ook mijn mijlpalen delen.

Toen ik eenmaal langer dan een jaar borstvoeding gaf, was ik een uitzondering, zelfs in mijn vriendenkring. Gelijkgestemden vond ik toen in groepen op facebook. Dat ik daar al mijn gedachten en vragen over borstvoeding kon delen, maakte voor mij een heel groot verschil. Zelfs als je zeker bent van wat je doet, is het fijn om te merken dat er toch ergens op de wereld mensen even ‘gek’ zijn als jij!

Borstvoeding geven, is heerlijk. Het kan, zeker in het begin, toch ook een echte uitdaging zijn. Omring je daarom met goede begeleiding en support, onthoud waarom jij hiervoor kiest en ga voor je doel. Ik wens je veel succes met jouw avontuur!

4 Replies to “De WHO norm behaald! Hoe twee jaar succesvol borstvoeding geven?”

  1. Powermama!! Heel fijn voor jullie dat jullie het al zo ver hebben gebracht samen. Het is in het begin doorzetten en even moeilijk maar daarna vooral gemakkelijk, vind ik. 🙂 ik weet nog dat ik hier af en toe kwam lezen op die lastige momenten.

    1. Dat vind ik ook. Voor mij waren die zes maanden echt een mijlpaal. Daarna is het eigenlijk een beetje vanzelf gegaan. Met één jaar had ik geen zin om te stoppen en daarna is het zelfs niet meer in mijn opgekomen. Het liep gewoon 🙂
      Leuk om te lezen dat je hier ook een beetje de steun vond die je zocht!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.