Wanneer kleine kindjes bewegelijker worden, willen ze de wereld gaan ontdekken. En dat zorgt voor situaties waar mama en dreumes het niet eens zijn. Waar de kleine meid alles wil verplaatsen, kunnen er namelijk wel eens brokken vallen.

Mijn dreumes vernielt

Een doffe plof trok mijn aandacht weg van het fornuis. Met een verdwaasde blik stond Amélie naar de grond te kijken. Daar lag mijn Buddhabeeld in twee stukken. Het hoofd was van het lichaam gescheiden. “Amélie,” schreeuwde ik door het huis. Ze bracht haar kleine handje naar haar mond en trok een pruillipje. Kordaat stapte ik op haar af, raapte de twee stukken beeld van de grond en legde ze op een veiligere plek. “Moet dat nu echt?” vroeg ik nog voor ik terug keerde naar datgene waar ik mee bezig was. Ondertussen was Amélie alweer bezig met het verplaatsen van de blue ray speler.

Buddha zonder hoofd

 

Als mama is het heerlijk om te zien hoe je kleine spruit zich ontwikkelt. Waar ze een jaar geleden nog hulpeloos in haar wiegje lag, begint ze nu met zich overal aan recht te trekken. Ze doet ook steeds meer pogingen om zich rechtop voort te bewegen. Je zou het stappen kunnen noemen, maar dat is het nog net niet. Vol trots vertel ik dit aan vrienden, collega’s en familie. Alleen hebben die grote vaardigheden een nadeel: zij slaagt erin om allerlei kattenkwaad uit te halen, maar ze begrijpt nog niets van grenzen.

Die dreumes kent nog geen verbod

Voor ze 15 maanden zijn, begrijpt zo’n dreumes namelijk niet wat het verband is tussen zijn gedrag en jouw reactie. Ze beseffen niet dat wat zij doen, voor jou niet kan. Wanneer je met een boze stem zegt dat ze moeten ophouden, dan zullen ze mogelijks ophouden waar ze mee bezig zijn, maar dat is niet omdat ze weten dat het niet mag. Ze zijn gewoon geschrokken van die kwade stem. Zodra ze van de schrik bekomen zijn, gaan ze weer lekker aan de slag.

Amélie

De meest gevaarlijke dingen zijn bij ons thuis dus weg gehaald, maar sommige zaken hadden we laten staan. Zoals het Buddhabeeld bijvoorbeeld. Ik had nog geen andere plaats gevonden om het te plaatsen. Het is vrij groot en zowel ik als mijn man vinden het een beeld dat je ergens zichtbaar moet plaatsen. Voorlopig was dat dus het kastje dat onder onze televisie staat. Amélie kan daar tegenwoordig dus aan. Ook alles wat op de salontafel staat, is niet meer veilig. En de blue ray speler, die ook onder onze televisie staat, is behoorlijk aantrekkelijk geworden. Om op de grond te gooien wel te verstaan.

Met onze kleine meid die rondkruipt en klimt in huis zijn we de laatste tijd dus geen seconde meer gerust. Zij vindt alles namelijk een groot speelparadijs!

Wat vonden jullie van deze periode bij jullie dreumes?

3 Replies to “De vernielende dreumes”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.