Vandaag begint, volgens de kalender, de herfst. Voor pagans over heel de wereld is 21 september ook het moment waarop Mabon, het tweede oogstfeest wordt gevierd. Maar het begin van de herfst gaat niet alleen over de oogst van het afgelopen jaar bekijken, maar ook over het begin van de cyclus van loslaten wat niet meer nodig is.

We hebben het vaak al te moeilijk met het loslaten van dingen die belangrijk voor ons zijn. Het is helemaal niet gek om veel energie te steken in je relatie als je samen een toekomst wil opbouwen. Het is ook niet gek om je elke dag in te zetten op je werk wanneer je daar voldoening uit haalt en mooie resultaten boekt. Dat mooie kleedje dat je al een aantal jaren in je kast hebt hangen, kan je vast nog een keer aantrekken als je daar zin in hebt. Maar wanneer dingen eigenlijk ‘dood’ zijn, laat je ze beter gaan.

De natuur geeft het goede voorbeeld wanneer de bladeren stilaan afsterven en de bomen ze uiteindelijk laten vallen. Veel dieren zullen overtollige zaken ook stilaan overboord gooien, al valt dit minder op. Ze concentreren zich op het overleven van de winter en de kou. De interesse in paren, zich voortplanten of het territorium beschermen verdwijnt stilaan naar de achtergrond. Er is geen tijd en energie voor deze zaken wanneer de winter aanvangt, dus begint de voorbereiding alvast in de herfst. De reden waarom bomen hun bladeren laten afsterven is ook dat bladeren vrij veel energie vragen voor het weinige rendement dat ze de bomen geven. Wanneer de bladeren zouden blijven hangen, sterft waarschijnlijk de gehele boom af in de winter.

Het is een metafoor voor onze relaties en de spullen die we zelf hebben. Lenteschoonmaak? Helemaal niet! Begin in de herfst al even met het uitmesten van je kasten en bekijk wat je niet meer kan gebruiken. Waar kan je je beter van ontdoen om zo plaats te maken voor de belangrijke dingen in je leven. Ook je relaties kan je op die manier bekijken. Is het niet beter om dat wat toch reeds op sterven na dood is eindelijk te laten gaan?

laten gaan

Waar veel mensen ook mee bezig zijn, en ik vermoed dat het ook wel leeft onder mijn lezers, is het laten gaan van het verleden. Makkelijk gezegd hè, verwerken en laten gaan? Maar wat betekent dat nu eigenlijk?

Tijdens de mindfulnesstraining omschreef een van de cursisten het eigenlijk ontzettend mooi. “Mensen spreken altijd over verwerken en dan wil je daar aan beginnen. Het probleem is dat niemand je kan uitleggen hoe je iets verwerkt. Maar eigenlijk is het heel simpel, verwerken is het doorleven van alle emoties die er ooit waren rondom een gebeurtenis en deze toelaten om er te zijn. Op een dag zijn de emoties uitgeraast en dan heb je de gebeurtenis verwerkt. Veel dingen waar ik vroeger moeite mee had, doen me nu veel minder omdat de emoties hun plaats en ruimte hebben gekregen.”

Het is een inzicht dat ik ook in de jaren heb verkregen. Heel vaak bekijken we onze emoties als ongewilde gasten. We hebben het heel moeilijk om ze er te laten zijn. Er worden dan verschillende technieken toegepast: afleiding, onderdrukking, ontkenning. We vluchten in boeken, films, uitgaan of een verslavend product. We duwen de gevoelens weg of ontkennen gewoon dat ze er zijn. Geen ruimte en geen plaats voor verdriet, woede, frustratie of pijn. Deze gevoelens willen we vermijden, want alles wat we willen is gelukkig zijn. Maar verwerken en laten gaan, zijn afhankelijk van de ruimte die gevoelens, gedachten en sensaties rondom een gebeurtenis krijgen.

Hoe kan je de gevoelens hun ruimte geven?

Wat voor veel mensen, zeker in de blogwereld, werkt is schrijven. Ga achter je computer zitten, neem een kladblog en een pen en schrijf gewoon alles neer wat er in je opkomt zonder grenzen, zonder limieten. Laat de tranen komen, kras je bladeren vol en schreeuw maar even bij een mogelijke frustratie. Geef alles wat komt de ruimte om er te zijn. Je kan je verhaal delen, of het in de prullenmand laten belanden. Wat voor jou goed voelt.

Voor anderen is muziek een heilzaam middel. Veel nummers betekenen voor mij veel meer dan wat er achter de tekst schuilt. Zo heb ik heel vaak mijn woede over de situatie thuis geuit door mee te brullen met ‘Family Portrait’ van Pink, ook al zijn mijn ouders niet gescheiden. De emotie die deze muziek bij mij opriep, was vrij gelijkaardig aan hoe ik me voelde in die periode. Dus brul ik nog steeds mee met veel van haar nummers om de gevoelens die alle moeilijke gebeurtenissen in mijn leven oproepen, hun plaats te geven. Muzikale geesten kunnen natuurlijk ook hun eigen muziek creëren en daar hoef je niet eens een instrument voor te kunnen bespelen.

Creatieve zielen houden dan meer van tekenen, schilderen, beeldhouwen,… Hoe hun handen dan ook een uitweg geven aan de emoties. Veel kunstwerken ontstonden vanuit een diep begraven emotie die een plaats kreeg wanneer de kunstenaar aan zijn werk begon.

Persoonlijk heb ik ook heel veel aan meditatie. Vooral om recentelijke gebeurtenissen en de daaraan verbonden emoties, gedachten en sensaties een plaats te geven. Stil zitten en mijn lichaam de aandacht geven die het nodig heeft, legt vaak veel problemen bij me bloot. De bodyscan is daar een groot hulpmiddel bij. Maar er zijn heel veel meditaties te vinden op het internet die een helende werking kunnen hebben.

En wanneer je niet meer zeker bent waarom je los wilt laten, ga dan even het bos in tijdens deze periode en ontdek de schoonheid van het loslaten van dode dingen!

Hoe beleven jullie de herfst?

12 Replies to “De schoonheid van laten gaan”

 1. Dat is heel mooi gezegd en geschreven, ooit vroeg ik het aan mijn moeder, mam, hoe verwerk je de dingen, haar antwoord kon ik mij niet zo goed in vinden.

  Je stopt het in een laatje en doet deze dicht en trekt hem nooit meer open….

  Wat jij hier vertelt, dat is veel meer dat ik nu denk, oh zo, ja natuurlijk! Dank je wel daarvoor, want ja die vraag stelde ik mijzelf ook nog altijd, hoe weet ik nu dat… Wat is dat dan.

  Hoe beleef ik de herfst, meestal een beetje gelaten als vanzelf, dus het loslaten, toch ook genieten van de kleuren van de bomen op een mooie zonnige dag, tegelijk naar binnen gekeerd voelen omdat het weer langer donker is en ga zo maar door. Dus van nature laat ik dingen los, maar maak ook nieuwe plannen. Altijd al gedaan.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Adblock Plus, of gewoon Adblockers, gebruik jij die al?My Profile

 2. Mooi beschreven zeg! Loslaten is vaak lastig en wordt ook vaak gezien als wegstoppen. Het mag er niet zijn, terwijl bij het proces van loslaten alles er mag zijn. Sterker nog: het is er nu eenmaal. Er aan blijven hangen is een tweede.
  Elaintje onlangs geplaatst…Nieuw uiterlijkMy Profile

 3. Wat een mooi stuk. En ja, wanneer ik er over nadenk, beleef ik de herfst ook wel als een afscheid. Van de zomer, maar onbewust ook van andere dingen in het leven. Rond deze tijd zitten de kinderen ook altijd in een nieuw school jaar en hebben ze weer een fase in hun leven achtergelaten. En de lange, donkere avonden stemt tot meer nadenken.

 4. Oh ik schoot al bijna in paniek toen ik Luna zag liggen met een blaadje! Valt gelukkig reuze mee 😉

  Zelf schrijf ik alles van me af in combinatie met tekenen. Wel merk ik hoe moeilijk mensen het soms hebben met schrijven, alsof het te pijnlijk lijkt te zijn. Terwijl het uiteindelijk leidt tot verwerking…
  Loïs onlangs geplaatst…Op zoek naar… magieMy Profile

 5. Prachtig artikel. Wat je schrijft over het verwerken (alsof je er dag in dag uit druk mee aan de gang moet om het zo snel mogelijk de deur uit te werken) en het doorleven, dat vind ik zo mooi. Ik ben die overstap net aan het maken. Dat is soms moeilijk, omdat ik in therapie ben en daar heel erg focus op de dingen uit het verleden. Ik denk dat de therapie mij gaat helpen om het verdriet er te laten zijn. Ik weet dat het er is, maar het mág er nog niet zijn. Maar het komt… Heel langzaam aan. Ik hou van de herfst. Het gevoel wat het me geeft is heerlijk. Vooral het loslaten, voorbereiden op een periode van rust.
  Marion onlangs geplaatst…Plogweek Dag 1: Gedoogkat, thee en therapieMy Profile

  1. Als je zoveel dingen te verwerken hebt, moet je jezelf ook even krediet geven. Soms is compassie hebben met jezelf de beste oplossing op dat moment. Het is ook ok om het even moeilijk te hebben met het toelaten van dingen. Dat is ook je eigen bescherming zeg maar. Een ding per keer, langzaam toelaten. Daarom is het goed om het onder begeleiding te doen. En erover praten helpt natuurlijk ook enorm, als je gewoon niet in je verhaal blijft hangen. Succes ermee Marion, je komt er wel!

 6. DANK U! Eindelijk iemand die het zegt : emoties uiten. Wanneer ik verdriet heb of gefrustreerd ben en ween, is de eerste reactie : “Wat scheelt er? Je moet daar toch niet voor wenen? Het komt allemaal wel goed.” Het komt pas goed als ik die tranen eindelijk eens even kan laten gaan. De wereld en het leven zijn nu eenmaal niet perfect, en wij evenmin. We zijn allemaal mensen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.