e48e40ea3c76e8cd95b29f1e3fe3d514
Bron: pinterest

Lieve Saar,

Het heeft even geduurd voor ik het aandurfde om deze woorden op papier te zetten. Mij heeft het namelijk enorm veel moed en doorzettingsvermogen gekost om te komen waar ik nu sta. Knokken, vechten, spanningen, de goesting verliezen, het is me niet onbekend. Maar na al die jaren wordt het tijd om je de nodige woorden in te fluisteren. Het is tijd om met volle overtuiging te zeggen: alles komt goed! Ik kan het weten, ik heb de weg reeds bewandeld. Ik heb het pad vrijgemaakt.

Mijn doelstelling is niet om je te vertellen wat er de komende jaren zal gebeuren. Wel wil ik je op het hart drukken dat er heel wat mensen zijn die weten hoe jij je voelt. Ze herkennen de steken in de maag, de spanning tussen je schouders die niet weg te krijgen is en de hoofdpijnen die opkomen. Deze mensen hebben ook het idee dat in de zetel liggen, boeken verslinden en slapen het wel zal oplossen. Dat het wel voorbij zal gaan dan. Maar vluchten zal je niet behoeden voor de pijn die je eigenlijk voelt.

Ik weet het, je wilt het niet voelen en noch minder wil je in huilen uitbarsten om alles wat je is aangedaan. Het gevoel om uit elkaar getrokken te worden. Breken en in stukken uiteen spatten op de grond. Vallen en geen idee hebben wanneer je de grond zal raken of iemand je zal opvangen. Vluchten van die gevoelens zal je echter geen verlichting bieden. Voel ze, meid, voel wat er in je omgaat en wat het verdriet teweeg brengt. Wees desnoods kwaad op je ouders, kwaad op je vrienden, haat hen en verguis hen. Je zal het nu niet geloven, maar ze zullen het je ooit vergeven wat je hebt gedaan. Ze zullen leren begrijpen dat jij alleen maar op zoek was naar je eigen leven.

Een tipje van de sluier wil ik oplichten. Een lichtpuntje wil ik je meegeven. Op een dag zal je je niet moeten afvragen of je wel kan vallen. Je zal je niet meer afvragen wanneer je de grond zal raken als je dan toch in de afgrond stapt, want jij zal zeker weten dat er altijd iemand is die je opvangt wanneer het weer even allemaal niet meer gaat.

En als die persoon in je leven komt, dan wil ik je een tip geven: heb elkaar lief alsof er geen grenzen zijn. Alsof er nooit de pijn was die je nu voelt, alsof je vertrouwen nooit beschaamd werd. Het zal niet makkelijk zijn. Er zal van je gevraagd worden dat je de moeilijkste bergen beklimt. Het zal eenzaam worden. Maar op een dag zal je zien dat alles de moeite waard is geweest.

De pijn die je nu voelt zal op een dag verdwijnen. Je zal de zon weer kunnen zien, genieten van de fluitende vogels en de zoemende bijen. Vanaf die dag zal je weer in staat zijn om dat kleine glimpje licht te zien en om van de kleine dingen te genieten. Dankbaarheid zal je weer kennen.
Dan zal je zien dat jij de moeite waard bent. Je hoeft je dan niet meer weg te steken, maar zal – net als de vlinder – uit je cocon kruipen en jezelf aan de wereld tonen. Denk daaraan als het even niet meer gaat.

Jij bent namelijk geweldig!

Veel liefs,

Je toekomstige JIJ!

9 Replies to “De pijn die je nu voelt”

  1. Ik vind dat je het gevoel meegeeft aan ons die dit lezen en zo kunnen wij zelf de pijn voelen en de hoop op wat komen zal.
    Want hoop is altijd daar waar je het minst durft kijken 🙂 achter al die zwarte wolken schijnt er een zon

    1. Dank je voor je feedback Kathalynia! Ik ben blij dat je het gevoel meekreeg. Ja, hoop is er altijd… J.K. Rowling liet Dumbledore de legendarische woorden zeggen: “Happiness can be found even in the darkest of times, when one only remembers to turn on the light.”

  2. Lief zusje,

    Wat prachtig geschreven vol met emoties, kippevel toen ik het las en kleine traantjes van herkenning. dank je wel voor het delen van je vertrouwen.
    Heel veel knoedels

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.