Werken, het huishouden draaiende houden, zorgen voor de kinderen, sociale contacten onderhouden, sporten, er staan als vrouw van en als vriendin van, … Het zijn heel wat ballen die we als moeders en werkende vrouwen in de lucht moeten houden. En ergens daartussen zouden we ook nog hobby’s en me-time moeten plannen.

Op een dag trekken we het niet meer. Iedereen heeft wel eens zo’n moment dat je bij je vriendinnen een zaag spant. Of zelfs gewoon in tranen uitbarst, omdat het allemaal teveel is. Dit soort momenten zijn mij alleszins niet onbekend. Het advies dat me weleens gegeven werd, kwam recht uit ‘Hapinnez’ of ‘Flow’. “Neem eens wat tijd voor jezelf.” “Doe eens iets wat je leuk vindt.” “Ga eens naar de sauna, een hapje uit eten. Iets, zodat je eens buiten bent.”

Het zijn goed bedoelde adviezen. Misschien zit er zelfs iets in. Maar laat ik eerlijk zijn. Als ik die adviezen opvolg, zorgt dat ook weer voor een heleboel stress. Want als ik buitenshuis wat wil doen, moet er een babysit geregeld worden. Iemand om op mijn kleine meid te letten. Ik ben nog niet eens een alleenstaande moeder. Ik heb een partner om op terug te vallen. Die partner gaat echter ook gaan werken. Soms op dezelfde momenten als ik. Soms op heel andere momenten. En guess what? Die partner heeft ook nood aan ontspanning. Het punt is: echte tijd helemaal voor mezelf vereist planning en organisatie. Niet iets waar ik goed in ben als ik al wat overspannen loop.

Is het dan eigenlijk wat zinnigs? Die raad om me-time te nemen?

Ik vind het fijn om een kluizenaar te zijn

De boog kan niet altijd gespannen zijn, dat is eigenlijk de boodschap die achter het advies om ‘me-time’ te nemen schuilt. Na een lange dag werken, is het tijd om te ontspannen. In het weekend maak je beter tijd om alle spanning van de afgelopen week van je af te laten glijden. Hoe je dat doet, dat is echter bij iedereen anders.

Lees ook: Hoe laadt je je weer op na een drukke periode?

Als introverte moeder hou ik ervan om mezelf af te zonderen. Met een boek op de sofa lekker de wereld weglezen. Kribbelen in mijn dagboek met geen mens in mijn buurt. Of zelfs gewoon helemaal niets doen en voor me uit zitten staren.

Als moeder is het niet eenvoudig om die momenten te hebben. Ik neem ze wanneer dochterlief in bed ligt. Wanneer mijn Lief eens een avondje weg is. Als ik ’s avonds na het werk naar huis fiets. Ik heb echter ook mijn slaap nodig. En als ik die ruimte voor mezelf enkel kan nemen als Amélie slaapt, dan kom ik daarvoor tijd te kort.

Me-time = we-time = quality time

Hoewel ik het heerlijk vind om mezelf even af te zonderen van de wereld, merk ik ook dat mijn idee van ‘me-time’ sinds ik moeder ben ook helemaal veranderd is. Het advies om ‘me-time’ te nemen, komt namelijk ook vanuit het principe dat je goed voor jezelf moet zorgen. Zorgen voor jezelf impliceert echter niet altijd dat je alleen moet zijn. En ‘me-time’ is vooral ‘ruimte voor jezelf’, die je waarschijnlijk ook kan nemen … als je partner of kind in de buurt is.

Zorgen voor jezelf gaat voornamelijk om goed luisteren naar jezelf. Wat heb jij nodig? Wat vind jij belangrijk? Dat kan echter iets helemaal anders dan ‘me-time’ zijn. Misschien ontspan jij net van een fijne wandeling met je zoon of dochter. Of hou je ervan om in de sofa te hangen met de kinderen.

Wat hierbij vooral belangrijk is, is dat je trouw blijft aan jezelf. Als jij helemaal achter natuurlijk ouderschap staat, waarom zou je dan plots al je overtuigingen moeten laten vallen voor dagelijkse me-time die een ander je oplegt?

Lees ook: Waarom luisteren naar je innerlijke stem zo belangrijk is

Lief zijn voor jezelf en kiezen voor jezelf hoeft niet altijd ‘me-time’ te zijn. Het kan ook gewoon genieten van je kinderen of je partner zijn. Wanneer je trouw blijft aan jezelf, is dat het mooiste cadeau dat je jezelf kan geven.

Niet alle ballen moeten in de lucht blijven

De afgelopen maanden liep ik tegen een burn-out aan. Sommige mensen zouden dit wijten aan een tekort aan ‘me-time’ (want ik hou ervan om de kluizenaar uit te hangen, remember?) Een les die ik echter leerde, was dat ik altijd alle ballen in de lucht wil houden. En dat hoeft helemaal niet!

Lees ook de vier levenslessen om relaxter in het leven te staan

Heb je een moeilijke periode op het werk? Dan mag je het huishouden gerust even het huishouden laten en enkel het hoogstnodige doen. Heb je even geen zin of tijd om te sporten? Dan doe je dat toch gewoon niet! Vraagt je kindje even wat meer aandacht en tijd? Dan kan je ook gewoon even ophouden met de perfecte partner uit te hangen.

Als een bal even te zwaar wordt, is het absoluut toegestaan om een andere bal even langs te kant te leggen. Jongleer gewoon verder. Balanceer gewoon verder, maar doe het met een bal (en een verplichting) minder. En ja, dat betekent ook soms eens die verplichte ‘me-time’ opgeven!

Moederen of zorgen voor jezelf, het hoeft geen keuze te zijn

Ik heb lang geloofd dat zorgen voor jezelf iets anders is dan moederen. Het ene moment ben je moeder en daarna moet je ook nog tijd hebben voor jezelf. Want goed zorgen voor jezelf dat doe je door tijd te maken voor jezelf. Het resultaat was dat die ‘me-time’ een verplichting werd. Zelfs ontspannen werd een verplichting.

‘Me-time’ hoort iets te zijn waar jij zelf voor kiest. Als je veel voldoening en energie haalt uit moederen, dan hoef je helemaal geen momenten exclusief voor jezelf te nemen. Eigenlijk heb ik de laatste tijd geleerd om te genieten van de momenten samen met mijn dochter. Die momenten samen hoeven helemaal geen reuze ondernemingen te zijn. Integendeel, het meeste geniet ik er van om samen in de zetel te hangen. Zij kijkt televisie of bladert in een boekje en ik lees intussen mijn roman (of zelfhulpboek, love those!) Deze blogpost heb ik bijvoorbeeld geschreven, terwijl Amélie aan mijn voeten zat te spelen.

‘Me-time’ kan voor jou een noodzaak zijn om te ontspannen. Dan moet je die vooral nemen. Plan hem in in je agenda! Maar onthoud vooral dat het geen verplichting is. Het is onzinnig om jezelf iets op te leggen, enkel en alleen omdat anderen geloven dat het noodzakelijk is. In je hele leven is er maar een ding belangrijk: dat je vooral goed luistert naar jezelf. En als dat betekent dat jij lekker gaat moederen, dan moet je dat vooral doen!

me-time pinterest

4 Replies to “De (on)zin van me-time voor moeders”

 1. Amai ja. Je doet me nadenken. Ik vind dit echt een verfrissende kijk waar ik me helemaal in kan vinden. En weet je, soms denk ik dat je die adviezen van me-time niet nodig hebt, maar gewoon even een “ja zwaar hè, al die ballen die we in de lucht proberen houden”.

 2. Zo is het maar net, me time wil niet zeggen dat je perse van huis moet, of je gezin achter moet laten, dat kan ook weer stress opleveren zoals jij al vertelt, Me time, kan ook zijn, het momentje dat je kind lekker zelf bezig is, waarin jij ook jouw ding op kan pakken, zo deed ik het ook altijd. Als alleenstaande moeder, zonder enige back up van oppas, in de familie niet, die woonde te ver weg, laat staan dat ik iemand kon betalen… dus… Me time, was ook even lezen, tv kijken zelfs, met een bakkie thee erbij en even niets hoeven.

  De huishouding moest wel elke dag, gezien ze toen al COPD had, dus dat werd elke dag in de avond gedaan, stofzuigen, dweilen… zodat de ochtend weer rustig kon starten. Later naar school, in de ochtend, haar wegbrengen en dan even snel, de middag aan mijzelf. Maar… ik was wel een thuis moeder, dus was het ook makkelijker om de me time te pakken.

  Hulde aan de werkende moeders, alleenstaand helemaal, want echt.. ik snap niet dat je dat kunt! Met een kind, of kinderen. 😉

  X

 3. Heel herkenbaar als moeder. En zeker waar: niet alle ballen hoeven omhoog gehouden te worden! Het is een hoop inderdaad, en we krijgen er veel voor terug. Toch probeer ik echt te genieten van het ‘me time’ die ik kan inplannen of heb. Begrijp je zeker wel hoor; normaal kon je gaan en staan waar je wilde nu moet er inderdaad oppas worden geregeld e.d.
  Denk aan jezelf<3 (dan kan je ook weer beter zorgen voor anderen 😉 )

 4. Ik snap wat je bedoelt. Mijn dochter is al wat ouder (8) en dus heb ik automatisch meer ‘me-time’, want ze doet haar eigen ding haha 😉 Maar vaak is dat ook gewoon dat ik even ga werken of de was ga opvouwen, want dat zorgt ook voor minder stress.

  Ik vind het heerlijk om lekker te wandelen, maar dan neem ik man en kind ook graag lekker mee. Hoef je ook niet per se met elkaar te praten, maar ik kan extra genieten als ze mee zijn.

  Tegelijkertijd heb ik best wel tijdrovende hobby’s, zoals lezen, schrijven en bloggen en die kun je alleen maar alleen doen. Dus dat is denk ik mijn ‘me-time’ 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.