Brené Brown moest mij eigenlijk niet meer overtuigen, dat had ze al gedaan met haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’. Toen ik dat boek gelezen had, was het niet gek dat ik meteen een ander van haar meenam toen ik het in de bibliotheek mee nam. Dit keer wist ze me te overtuigen met het boek ‘De moed van imperfectie’ en dat was al helemaal zo toen ik haar Kristin Neff zag noemen.

De auteur

Brené Brown is onderzoeker aan de universiteit van Houston op het departement Sociaal Werk. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op kwetsbaarheid, moed, waardigheid en schaamte. Haar onderzoek maakte wereldwijd het verschil toen ze het aandurfde om een TED-talk te geven over ‘de kracht van kwetsbaarheid’. Dit filmpje werd meer dan 15 miljoen keer bekeken en kan wel gezien worden als de doorbraak van Brené.

Brené schreef reeds drie boeken over de onderwerpen van haar onderzoeken en is daarnaast ook oprichter en CEO van ‘The Daring Way’, een programma dat professionals helpt om haar werk rond kwetsbaarheid, moed, waardigheid en schaamte te faciliteren.

Wonend in Houston met haar man Steve en haar twee kinderen heeft Brené met haar onderzoek haar eigen leven verandert en dat van vele mensen.

Het boek

Laat gaan wie je denkt te moeten zijn, zegt de ondertitel. Mensen denken maar al te vaak dat ze perfect moeten zijn om liefde en waardigheid te verdienen. Dat is echter een fabeltje, beweert Brené. Eigenlijk wil iedereen dat we gewoon onszelf zijn, want dat zorgt ervoor dat we authentiek zijn, gelukkig leven en met bezieling ons leven leiden.

Brené grijpt ook in dit boek haar onderzoek aan om aan te tonen dat kwetsbaarheid en imperfectie helemaal geen negatieve dingen zijn. In het boek beschrijft ze hoe compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Ze vat dit alles samen in tien stellingen over een bezield leven. Eigenlijk zijn het tien wegwijzers die ze je geeft om jezelf volledig te kunnen geven aan de wereld.

 1. Kies voor authenticiteit: laat je angst voor wat anderen vinden los
 2. Heb meer compassie met jezelf: laat je perfectionisme los
 3. Ontwikkel meer veerkracht: laat zelfverdoving en machteloosheid los
 4. Cultiveer dankbaarheid en geluk: laat je gevoel voor schaarste en je angst voor het duister los
 5. Vertrouw op je intuïtie en durf te geloven: laat je behoefte aan zekerheid los
 6. Geef je creativiteit de ruimte: laat je neiging jezelf met anderen te vergelijken los
 7. Neem de tijd om te spelen en te rusten: laat uitputting als statussymbool en productiviteit als maatstaf voor eigenwaarde los
 8. Breng kalmte en stilte in je leven: laat stress als levensstijl los
 9. Streef naar zinvol werk: laat je onzekerheid en je opvattingen over wat ‘zou moeten’ los
 10. Lach, zing en dans: laat het idee dat je altijd beheerst moet zijn en ‘normaal’ moet doen los

Deze wegwijzers noemt Brené ook in haar boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’, maar hier legt ze stuk voor stuk uit wat uit haar onderzoek kwam en waar elke wegwijzer voor staat. Het geeft je een dieper inzicht in hoe Brené deze tien wegwijzers ziet en ze tot uiting brengt in haar eigen leven.

de moed van imperfectie

De moed van imperfectie door Brené Brown is uitgegeven bij Lev. in 2014 en telt 192 pagina’s. Het is o.a. te koop bij bol.com

8 Replies to “De moed van imperfectie | Brené Brown”

 1. Die imperfectie vond ik, toen ik mij creatief ging uitlaten, met schilderen en tekenen en het bloggen ook, dat is zo mooi om ergens te ondervinden om zekerheden los te laten, maar toch, als je dan weer verder komt, speelt het perfectionisme weer mee als je bezig bent, hahaha omdat je dan weer meer hebt geleerd, weet hoe, wat en waar, bla… maar goed, dat zal altijd zo zijn en blijven ben ik bang omdat we ook zo opgroeien dat we perfect moeten zijn, vuile was bijv. vooral binnen houden etc. Dat het dan meer pijn en leed oplevert snapt men dan weer niet.

  Mooi, dat je hiervoer vertelt, wie weet ga ik ook eens kijken in de bieb want imperfect worden kan nog altijd beter 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Hoe krijgt een KPN medewerker Mij stil…My Profile

  1. Je hoeft niet imperfect te worden, dat ben je al. Het gaat er net om dat je aanvaardt en kan tonen dat je je imperfecties hebt zonder jezelf daar meteen voor te verontschuldigen.

   Ik denk inderdaad dat het in kunst wel makkelijker tot uiting komt, maar in het dagelijks leven is het inderdaad geen eenvoudige opgave.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.