Het winteruur is weer van kracht. De donkere dagen komen eraan. Het is niet voor iedereen even makkelijk om deze dagen door te komen. Daarom wil ik deze maand enkele lichtpuntjes in de kijker zetten. Vandaag sluit Loena het rijtje met haar lichtpuntjes!

Toen Saar mij vroeg om een lichtpuntjes blog te schrijven voor haar, sloeg in eerste instantie de paniek toe. Lichtpuntjes? In mijn winter? Mij zijn de vele vormen van herfstvermoeidheid en winterdepressie niet onbekend, voeg daarbij toe dat in een winter ik één van de naarste herinneringen ooit herbeleef en dan merk je meteen dat ik geen fan ben van de donkere maanden.

Jaarfeesten

Hoewel ik altijd opleef bij de gedachte aan herfst en de komst van September mij enorm veel energie en blijdschap brengt, is het tegen het begin van oktober altijd wel weer goed.  Wat me er in de eerste herfstmaanden er altijd doorhaalt zijn de jaarfeesten. Als pagan vier ik rond 21 September Mabon, een oogstfeest en probeer de feeststemming vast te houden tot Samhain (beter bekend onder de naam Halloween) op 31 Oktober. Uiteindelijk is de laatste cyclus er eentje naar 21 December met Midwinter en natuurlijk Kerst een paar dagen later.

Deze feesten geven mij een houvast om toch uit te kijken naar de terugkomst van de lichtere dagen in januari en februari. Voor mij stoppen de nare en donkere gevoelens vaak pas bij 2 Februari met Imbolc of het Katholieke Maria Lichtmis, waarbij we de terugkomst van het licht weer zien en vieren dat de lente in aantocht is.

Feesten geven structuur aan het jaar. Ze vertellen ons wanneer het tijd is om ons voor te bereiden op de lange winter, wanneer het tijd is om te rouwen en onze doden te herdenken en wanneer we ons moeten terugtrekken met familie en vrienden om de donkerste dagen af te wachten tot het licht weer terugkomt

jaarfeesten

Mabon

Mabon is een oogstfeest. Niet het eerste, maar wel eens van de grootste. De moestuintjes en akkers hebben al flink opgeleverd en de meeste oogst is binnen. Voor mij is het de tijd om een spiritueel jaar beginnen af te ronden en na te gaan welke doelen ik heb behaald het afgelopen jaar en waar ik mij het komende jaar meer op wil toespitsen. Het is een moment om dankbaar te zijn voor alle ervaringen van het afgelopen jaar en een tijd om alles klaar te maken voor de winter echt zijn intrede doet.

Vanaf Mabon is het op mijn blog groot feest en beginnen de voorbereidingen op Samhain. De jaarverslagen, samhain-ideetjes, recepten en het nadenken over en jaarwoord. Iedereen mag van mij meegenieten in de pre-Samhainsfeer. Het huis komt vol te staan met pompoenen en paddenstoelen en natuurlijk dennenappels. Ieder jaar probeer ik creatief te zijn en voor de seizoenen te decoreren. Dit kan groots, maar liefst hoe ik het nog een beetje bescheiden. Uiteindelijk moet mijn vriend zich ook nog steeds thuis voelen in ons huis.

mabon

Samhain

Samhain is voor mij dan weer echt een enorm lichtpunt. Een groots ritueel, een speciaal diner, uitgebreide tarotleggingen. Je kan het zo gek niet bedenken. Het belangrijkste is dat dit feest voor mij een keerpunt is. Ik probeer zo veel mogelijk energie, doelen en werkpunten te verzamelen voor de donkere dagen. Hoe drukker ik mezelf bezig weet te houden, hoe minder tijd ik heb om na te denken over de sombere en verdrietige zaken in het leven.

Als al die feestvreugde een beetje bekoeld is wordt het alweer tijd om na te denken over Midwinter (Yule) en Kerst. Met mijn ouders spelen wij het kerstspel (al is het mogelijk dat het ooit van origine een Sinterklaasspel was). Dit houdt in dat ieder een aantal kadootjes moet verzamelen voor 5 euro. En laat me je vertellen, oma’s 5 euro gaan verdacht lang mee…

Deze kadootjes moeten genderneutraal zijn, en voor iedere leeftijd. Tijdens het spel worden dan al deze kadootjes verdeeld onder de aanwezige familieleden. Na Samhain is het dan ook kadootjeszoektijd. Wat is mijn inbreng in het spel?

samhain

Yule

Yule is een lichtfeest bij uitstek. De dag is nu het kortst en de nacht het langst. Hierna zullen de dagen langzaam aan weer lengen. Persoonlijk is dit het zwaarste moment voor mij. Omdat het zo’n drukke periode is, leg ik de nadruk vooral op het familie gebeuren en verder hoop ik dat deze tijd zo snel mogelijk voorbij is, tot we weer bij Imbolc komen en het steeds lichter en lichter wordt.

Over Loena:

Ik ben Loena van Loena’s Droom, een blog over spiritualiteit en het dagelijks leven van een pagan. Hier schrijf ik mijn hart uit over tarot, boeken en schaduwwerk. Dit alles gemengd met de persoonlijke belevenissen van een doodnormale meid. Met mijn 25 jaar werk ik namelijk als huishoudhulp bij bejaarden in Hasselt. Waar ik ook samenwoon met mijn kleine konijnenvriend Philip, en grote mensenvriend Sander.

Bedankt Loena voor je mooie spirituele insteek om deze reeks gastblogs af te sluiten!

13 Replies to “De lichtpuntjes van Loena”

  1. Ik heb altijd een sterke benieuwdheid gehad naar natuurreligies, dit stukje heeft me weer eens even terug herinnerd dat ik er in de toekomst toch ook mee aan de slag moet. Mijn huis versieren met dingen uit de natuur is een beetje een way of life, en mineralen heb ik ook altijd in mjn buurt liggen. Misschien toch wat boeken bijeensprokkelen over dit onderwerp om me tijdens de winter in te verdiepen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.