Zo liggen ze onschuldig in je armen te wezen, zo zitten ze al op de schoolbanken. De tijd gaat te snel wanneer we het over onze kinderen hebben. Amélie is ondertussen al een echte peuter die met veel enthousiasme het huis onveilig maakt. Van je baby heb je vast miljoenen foto’s gemaakt, maar ook van je peuter wil je zeker herinneringen vastleggen op de gevoelige plaat. Ik geef jullie een aantal tips en tricks voor de leukste peuterfoto’s!

Daglicht

Zelf maak ik de fout ook nog steeds in deze donkere dagen: fotograferen bij kunstlicht. Voor smartphones en eenvoudige camera’s is het heel moeilijk om een goede foto te krijgen bij kunstlicht. De sluitertijd en het diafragma zijn niet ingesteld om kwalitatieve foto’s te maken met dit soort toestellen.

spelenderwijs leren peuterfoto's

Kies er dus voor om je foto’s te maken bij daglicht en in een goed verlichte ruimte. Daglicht zorgt ervoor dat de kleuren natuurlijk en scherper overkomen. De sluitertijd kan veel korter zijn bij daglicht waardoor een kleine beweging niet meteen voor een onscherp beeld zorgt.

Maak véél foto’s

Peuters zijn bewegelijk. Stilzitten of liggen zit er niet meer in. Al helemaal niet als je ze op de foto wil zetten. Die telefoon of camera willen ze ook wel eens van dichtbij bestuderen.

Maak daarom meteen een hele reeks foto’s, zodat je later de leukste eruit kan kiezen. Meer opnames, is meer kans op een goede foto!

Kies een goed moment

Wat het goede moment is bij jouw peuter is afhankelijk van je klein spruit. Ook maakt het een verschil welk soort foto je wilt nemen.

Ik neem vaak foto’s van Amélie wanneer ze eventjes niet kijkt of niet oplet. Anders wil ze namelijk graag de camera van mama overnemen. Dit levert vaak heel lieve foto’s op van onbewaakte momenten.

Amélie 20 maanden peuterfoto's

Liever een leuke portretfoto of eentje voor op je kerstkaart? Dan is het goede moment wanneer je peuter is uitgeslapen, zijn buikje vol is en hij vrolijk genoeg is om een lach op zijn gezicht te toveren. Peuters laten poseren is geen eenvoudige opdracht. Geef iets om te spelen, trek gekke bekken achter je camera of roep hulp in van een andere volwassene.

Propere gezichtjes

Hoewel ik het heerlijk vind om foto’s te maken van Amélie na het eten (ze maakt er altijd een smeerboel van) zijn de leukste peuterfoto’s wel foto’s waar propere gezichtjes opstaan.

Geen slecht idee om voor je aan de slag gaat, dus even etensresten weg te poetsen en snottebellen af te vegen.

Mijlpaalkaarten voor leuke peuterfoto’s

Sommige momenten wil je gewoon op foto vastleggen. De eerste stapjes, voor het eerst met bestek eten, of misschien gaf je wel achttien maanden borstvoeding. Dit zijn natuurlijk ideale onderwerpen voor prachtige peuterfoto’s.

Met mijlpaalkaarten kan je je peuterfoto’s een leuke touch geven. Je kan ze in heel veel winkels kopen, maar ik vind de setjes die Sofie Lambrecht verkoopt geweldig leuk. Niet alleen heeft zij mijlpaalkaarten voor baby’s, maar ook specifiek voor peuters en voor ouders die voor een natuurlijke opvoeding kiezen. Hallo Rapley-kind, borstvoedingsbaby’s en iedereen die met zijn handjes eet: deze zijn voor jullie.

mijlpaalkaarten ik hou van zingen
mijlpaalkaart ik wil alles zelf doen

De kaarten van Sofie Lambrecht kan je in haar webshop kopen. Dan krijg je een pdf’je om te downloaden. Je kan de kaarten printen die je zelf wilt, maar je kan ze ook op je tablet of smartphone zetten en zo de foto’s maken. Dat betekent dus een heuse besparing op papier.

Verander je perspectief

De leukste foto’s krijg je als je eens een ander perspectief gebruikt en voor peuterfoto’s is dat niet anders. Ga eens op het niveau van je kindje staan voor een mooie portretfoto. Of ga op de grond liggen zodat je peuter echt groot lijkt.

Met een verandering van perspectief krijg je zo een stapel originele peuterfoto’s.

Sta er gewoon lekker bij op de peuterfoto’s!

Wanneer je die leuke peuterfoto’s aan het maken bent, mag je zeker jezelf niet vergeten. Mama en papa horen er tenslotte ook gewoon bij. Een selfie is heel leuk om te maken. Een gemoedelijke foto waarbij je met z’n tweetjes of drietjes je best doet om er op z’n leukst uit te zien. Maar het kan zeker geen kwaad om die camera eens uit handen te geven en iemand anders van jouw gezin leuke foto’s te laten maken.

peuterfoto's

Winactie!

Ik mag vijf keer mijlpaalkaarten van Sofie Lambrecht weggeven met als thema ‘natuurlijk ouderschap’. Vind jij het leuk om deze kaarten te winnen? Deel deze post dan op facebook en vertel hieronder dat je meedoet!

De winnaar wordt bekend gemaakt op 31 december en wordt persoonlijk gecontacteerd. Laat dus zeker een geldig e-mailadres achter bij je reactie.

De producten voor deze winactie werden ter beschikking gesteld door Sofie Lambrecht.
Lees de disclaimer voor meer info.

6 Replies to “De leukste peuterfoto’s, tips en tricks”

  1. Tijden veranderen echt, hahahaha, maak veel foto’s, yep, met een rolletje kon dat niet eens, denk je eens in, hoe lastig een momentje kiezen ooit was, toen jij en mijn dochter nog klein waren 😉

    Erg leuk die mijlpaal dingen, maar ze is al 26 😉

    Ik ga jou alvast hele fijne dagen toe wensen, samen met jouw gezin, en een goed uiteinde en een fantastische start, want ik ga straks weg en kom pas met oud en nieuw terug zoiets 😉

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.