Afgelopen dinsdag kreeg ik, tussen alle commotie van de aanslagen, een berichtje van mijn zus. “Vanavond ligt er een pakje in jouw bus,” meldde ze. Meteen stuurde ik haar een berichtje terug om te vragen waarom. “Dat zal je wel zien,” was haar antwoord.

Typisch, mijn eerste reactie wanneer iemand me verteld dat ik iets zal krijgen, is me afvragen ‘waarom’. Waaraan heb ik dit cadeautje verdiend? Ik kan me moeilijk inbeelden dat iemand me iets zou geven, gewoon omdat ze daar zin in hebben. Er moet voor mij een reden zijn waarom ik iets zou krijgen.

Ik had niet echt verwacht dat er die avond een pakje voor me klaar zou liggen als ik thuis kwam, want ik dacht dat het niet in mijn bus zou passen en dat ik het dus zou moeten ophalen. Gelukkig bleek mijn man thuis en hij kon het pakje aanvaarden. En dus scheurde ik nogal ongeduldig de verpakking open, want hé, een verrassing is leuk maar mijn nieuwsgierigheid wordt ook graag bevredigd.

Wat ik uitpakte, was gewoon ontzettend lief! Ze had voor mij de nieuwe cd van Hooverphonic besteld. We volgen deze groep beiden al sinds het ontstaan en waren grote fan van Geike, die vrij lang de leadzangeres van de groep was. Toen ze Hooverphonic verliet, zijn we hen toch blijven volgen omdat we benieuwd waren wat het vervolg van de weg zou zijn. En nu Naomi Wolf ook besloten heeft om geen zangeres bij Hooverphonic meer te zijn, waren we beiden vrij enthousiast toen hun nieuwe single verscheen. Dat cadeautje op mijn mat had dus best een betekenis.

Op zo’n moment wil ik dan meteen iets terug doen. In mijn hoofd ging ik al verschillende mogelijkheden af. Maar de kunst van het krijgen gaat over het aanvaarden van datgene wat iemand je geeft, zonder ‘maar’, zonder meteen iets terug te willen doen en zonder commentaar. Dus in plaats van verder op te gaan in mijn gedachten over een wederdienst, stuurde ik een enthousiast berichtje en luisterde de cd twee keer. Op een dag kom ik wel eens iets leuks tegen dat past voor haar. En dan kan ik me weer wijden aan de kunst van het geven, maar voorlopig is het tijd om te genieten van iets wat ik gekregen heb, zomaar.

12 Replies to “De kunst van krijgen”

 1. Dit is juist hoe wij het doen onder elkaar, liever een cadeautje zomaar te geven vanuit liefde, dan omdat iemand jarig is of wat is verdienen dan?

  Dat vraag ik mij dan af nu, wat is in jouw hoofd iets verdienen om iets te ontvangen… 😉

  Ik verras mensen graag juist zomaar tussendoor, het is een random act of kindness, of dat nu een cd is, of een kaartje of een dank je wel via de mail.

  Geniet er lekker van!

  X

  1. Tja, inderdaad, omdat je jarig bent of omdat je iets gedaan hebt voor iemand. Dat is voor mij een cadeautje verdienen. Maar zomaar iets doen vind ik leuk, dus ik moet het privilege ook maar eens aan anderen gunnen 😀

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.