Het was de laatste tijd bijna niet te missen dat ik het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown aan het lezen was. Regelmatig had ik het erover in artikelen op mijn blog met of zonder vermelding van het boek, maar zeker over de onderwerpen die erin aan bod kwamen. Vandaag vertel ik jullie graag wat meer over het boek en mijn ervaringen ermee.

Brené Brown heeft haar doctoraat in maatschappelijk werk gehaald en doet al jaren onderzoek naar schaamte. Tijdens haar onderzoek stootte ze op het fenomeen ‘kwetsbaarheid’ en voor ze het wist, leidde haar onderzoek steeds meer in die richting. In het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ bundelt ze een heleboel inzichten uit dit onderzoek. Brené pleit ervoor om meer kwetsbaarheid in ons leven toe te laten. Wat haar opviel was dat mensen die zich kwetsbaar opstelden, zichzelf het waard vonden om van te houden en op die manier makkelijk de stap zetten om risico’s te nemen die andere mensen niet zouden nemen.

Mensen die zich kwetsbaar opstellen zijn niet gelukkiger, hebben niet minder tegenslagen en worstelen evenzeer met de vraagstukken des levens. Het is puur de overtuiging dat zij het waard zijn, dat ze van zichzelf houden en geloven dat mensen van hen zullen houden dat hen onderscheid van de mensen die zich minder snel kwetsbaar opstellen.

We leven in een wereld van ‘nooit genoeg’ en willen altijd maar perfect zijn. Dit zorgt voor heel veel psychologische conflicten, dat zijn de momenten waarbij ons hoofd en ons hart elkaar in de haren lijken te willen vliegen. We lopen ons de benen vanonder ons lijf om aan dat perfecte ideaal te voldoen, maar slagen daar nooit in.

de kracht van kwetsbaarheid

Brené raakte me meteen in haar inleiding met haar tien wegwijzers, die ik ook al omschreef in mijn doelen voor april. Daarnaast was er ook een zin die de tranen over mijn wangen deed rollen “Wat ik ook doe vandaag, ik ben goed genoeg.” Met die eerste tranen was er trouwens een trend gezet voor de rest van dit boek, want met een zekere regelmaat raakten de woorden van Brené mij zo dat de tranen alweer over mijn wangen liepen.

Met bovenstaande heb ik eigenlijk genoeg gezegd, maar Brené was een hele inspiratie voor mij om mijn perfectionisme langs de kant te zetten. Doorheen haar boek benoemt ze de verschillende maskers en schilden die we gebruiken om onze kwetsbaarheid weg te steken. Ze legt uit hoe we als mens daar een andere manier tegenover kunnen zetten om onze kwetsbaarheid toch te tonen. Ze legt ook uit welke meerwaarde kwetsbaarheid kan hebben in ons leven.

Brené wijdt ook een hoofdstuk aan opvoeders en hoe zij kwetsbaarheid als kracht kunnen gebruiken in de opvoeding van kinderen. Maar hoe voedt je kinderen dan op om zelf ook meer kwetsbaarheid te tonen? Ook daar gaat Brené verder op in in dat hoofdstuk.

Het hoeft denk ik niet meer gezegd, dat ik dit boek een echte aanrader vindt! Ik ga zelf op zoek naar de andere boeken van Brené.

Hoe staan jullie tegenover kwetsbaarheid?

De kracht van kwetsbaarheid door Brené Brown werd uitgegeven door Bruna Uitgevers in 2013, telt 240 pagina’s en is in de boekhandel te koop voor €19,95.

15 Replies to “De kracht van kwetsbaarheid door Brené Brown”

 1. Elk boek van Brené is geweldig! Ik leerde zo veel van haar. Binnenkort komt er een nieuw, dat koop ik, net als de vorige blindelings!
  Ivm kwetsbaarheid: zolang nie iedereen de boeken van Brené heeft gelezen krijg je vaak een ferme opdoffer heb ik al gemerkt. Maar van Brené leerde ik ook dat het goed is om iets engs te doen, of het resultaat meevalt of niet, je hebt het gedaan! Dus beoefen ik verder kwetsbaarheid. Op mijn blog (Dingen die fijn zijn) bijvoorbeeld. In blogland blijken de mensen er meer klaar voor te zijn dan in de echte wereld…

  1. Ik denk dat opdoffers gewoon niet te vermijden zijn.
   Vanaf een blog is het makkelijker om kwetsbaar te zijn, vind ik ook. Dat zal ook wel een groot verschil maken.

 2. kwetsbaarheid is naar mijn idee de kracht van de mens, al wordt ons geleerd dat je dat niet zou mogen tonen omdat je dan te kwetsbaar bent.

  Het is inderdaad een tegenstrijdig iets, als je je kwetsbaar opstelt, kun je bijv. de verkeerde mensen aantrekken, omdat ze jou kunnen gaan gebruiken, en ja, dat heb ik dus meegemaakt. Hoe los je zoiets op dan? Hmmmm daar ben ik nog niet uit, en dit boek klinkt als een ideaal om eens te gaan lezen.

  Zelf heb ik de wijsheid van de draken gevonden in de bieb die eigenlijk klinkt als dezelfde info, maar dan op een andere manier beschreven. De draak in jezelf, de stem in je hoofd en ga zo maar door, en ook daarin kwam ik al het stukje van kwetsbaarheid tegen, die van jezelf en je draak dan met name.

  Dat boek is dan weer van Bernhard Moestl.

 3. De afgelopen 2 jaar heb ik een hele hoop schilden en maskers laten vallen. Ik doe mijzelf niet meer beter voor dan ik ben en toon mijn ware gevoelens. Het blijft met tijden moeilijk om kwetsbaarheid te tonen maar het heeft mij wel meer mij gemaakt.

  1. Dat ervaar ik stilaan ook wel. Maskers en schilden zijn eigenlijk nergens goed voor. Ik moet altijd denken aan Pinks ‘love song’ als ik het daar over heb…

 4. Ik vind het tonen van kwetsbaarheid erg belangrijk en ook heel mooi en inspirerend om te zien/lezen bij anderen. Daarmee geef je een kijkje naar binnen. Ik probeer het ook steeds vaker te doen. Dit boek heb ik net als ebook aangeschaft en ga ik binnenkort lezen, ik ben heel benieuwd!

 5. Ik ben groot fan van de boeken van Brené Brown! Net als jij heb ik met tranen in mijn ogen zitten lezen. Vooral het stuk over schaamte: “Oh, dat heb ik dus al die jaren gevoeld! Zo heet het!”

  Wist je dat er in oktober een nieuw boek van Brené uitkomt? Ik kan niet wachten!
  Wendy onlangs geplaatst…Ik ben dankbaar voor…My Profile

 6. Ik heb het boek zoals je weet gekocht. Ik heb hoofdstuk 1 gelezen en daar bleef het bij. Niet omdat ik het boek niet goed vind, maar ik ben nog te druk met therapie om het in me op te nemen. Daarnaast lukt het me niet om binnen te lezen. Heel gek. Ik heb buitenlucht nodig om me te kunnen concentreren of zo. Geeft niets. Ik zie mezelf komende zomer al uitgebreid met dit mooie boek op mijn ligbedje in de tuin liggen. 🙂
  Marion onlangs geplaatst…Resultaten AprilMy Profile

  1. Dan hoor ik deze zomer wel wat je ervan vond. Ik kan me ook inbeelden dat het even niet past bij de fase waar je nu in bent. Dat is natuurlijk iets wat je zelf moet beslissen en aanvoelen. Ik geloof wel dat je er ooit iets uit kan halen, als het moment daar is. Maar soms is werken aan jezelf heel intens en kan je er even niets anders bij hebben. Dat is heel begrijpelijk!

 7. Kwetsbaarheid is momenteel een thema bij mij wat gevoelig ligt waardoor ik je vraag even bewust ontwijk.
  Wat ik me wel afvraag, voor wie is dit boek geschreven? Welke mensen zouden volgens jou dit boek echt ‘moeten’ lezen?

  1. Haha, lieverd, volgens mij zou iedereen dit boek moeten lezen, uitgenomen die mensen die er een kunst van hebben gemaakt om kwetsbaarheid als kracht te gebruiken. Maar vooral iedereen die op zoek is naar een manier om bezield en vanuit het hart, dicht bij jezelf te leven.

 8. Oké ja, ik scrolde door je site, zag de titel van deze blog, klikte meteen op volgen bij Bloglovin en ging daarna pas lezen. Geen idee waarom deze volgorde, maar je overtuigde me hiermee dat ik je moet gaan volgen, haha! Ennn, je hebt me ook ervan overtuigd om dit boek maar eens te gaan halen. Ik heb er al zoveel over gehoord, nu wil ik het lezen ook. Thanks voor sharing!
  Irma onlangs geplaatst…Over jezelf liefhebben en de tienjarige jijMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.