Het gras is groen daar waar je het water geeft, vond Sas van iliveformydreams.com! Dus bedacht ze het project #plukhetgeluk waar bloggers aan deel konden nemen en zo dieper in gaan op het geluk dat zij reeds hadden. Voorafgaand aan deze post vulde ik reeds de geluksvragenlijst in, postte ik foto’s van geluk en bedankte ik de mensen die het verdienen. Voor de vierde post was het onderwerp: de grootste glimlach.

Als er een beeld in mijn hoofd verschijnt, wanneer ik denk aan glimlachen dan is het niet alleen dat van mijn dierbaren die lachen om fijne dingen, maar ook het beeld van de lachende Boeddha. Ik durf wedden dat hij vast de grootste glimlach heeft!

boeddha grootste glimlach

Maitreya, de lachende boeddha

De lachende Boeddha is vooral te vinden in tempels in Zuid-Oost-Azië. Deze boeddha is ook wel bekend onder de naam Maitreya, wat een afgeleide is van het woord maitri uit het Sanskriet en de liefhebbende vriendelijkheid betekent. Naast zijn liefhebbende vriendelijkheid heeft deze boeddha nog een andere kwaliteit: de wens om anderen gelukkig te maken.

Het meest bekend is het beeld van de lachende boeddha dat mensen aan elkaar cadeau doen. Van de lachende boeddha wordt gezegd dat hij je geluk, blijheid, succes, welvaart en voorspoed brengt. Zijn beeltenis wordt best in een ruimte gezet met zijn gezicht naar de deur zodat hij eenieder die deze ruimte binnen komt geluk toewenst.

Maitreya, zo doet het verhaal, was een leerling van Boeddha (Sidharta) die doorheen China zworf en de boeddhistische leer kenbaar maakte aan de wereld. Maitreya wordt ook gezien als een bodhisattva – iemand die de verlichting reeds bereikt heeft, maar op deze wereld blijft om de geleerde lessen door te geven aan een ieder die een spiritueel leraar nodig heeft om de verlichting te bereiken.

Sommige bronnen zeggen dat Maitreya zal terug keren naar deze wereld, anderen zeggen dat hij er nog steeds rond zwerft. Een ding is zeker. Hij is de tastbare beeltenis van de onbezorgde gelukzaligheid die ieder deelachtig wordt als hij zijn ware aard, “de Boeddha in zichzelf”, heeft gevonden.

Geef de glimlach van Maitreya door

De liefhebbende vriendelijkheid van Maitreya kan een inspiratiebron zijn voor ons allen. In de eerste plaats is het voor onszelf belangrijk om ‘de boeddha in onszelf’ te vinden, zodat wij zelf ons geluk ten volle kunnen proeven. Maar daarnaast toont Maitreya ons dat wij ons geluk kunnen doorgeven aan anderen.

Een glimlach werkt aanstekelijk

Ben je ooit ’s morgens door verschillende mensen begroet met een brede glimlach? Had jij dat dan ook dat je de rest van de dag met een gelukzalig gevoel rond liep? Glimlachen naar een ander toont dat je de ander erkend en hij er mag zijn. Glimlachen naar elkaar schept ook verbondenheid met de ander.

De glimlach die je een ander geeft, werkt trouwens aanstekelijk. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lachen net als geeuwen door de mensen rondom je wordt overgenomen. Als ze terug lachen naar jou, is de kans groot dat zij ook lachen naar de volgende voorbijganger. En zo strooi je een beetje positiviteit rond in de wereld.

Een complimentje doet je groeien

Wanneer we de talenten van anderen onderkennen en benoemen, zullen zij die talenten ook eerder ontwikkelen en ze aandacht geven. Met de feedback die we van anderen krijgen, vormen we namelijk een groot deel van ons zelfbeeld. Aangeven wat iemand anders goed kan, kan ervoor zorgen dat hij of zij dat talent inzet.

Daarnaast doet een complimentje gewoon goed. Strooi eens complimentjes in het rond en kijk maar wat er gebeurt!

Help eens een handje

Anderen helpen is een mooie eigenschap. Daarnaast heeft hulpvaardigheid een heleboel voordelen.

  • mensen gaan je vertrouwen waardoor je een waardevolle relatie met hen kan opbouwen;
  • anderen helpen geeft ons leven meer betekenis en doel. Dat geeft ons dan weer energie om harder, langer en slimmer aan iets te werken;
  • als jij ooit hulp nodig hebt, zullen anderen sneller voor je klaar staan;
  • op carrièrevlak kan het je vooruit helpen. Men gaat een hulpvaardige verkoper sneller terug om hulp vragen, collega’s zullen je meer gunnen en ook je baas herinnert zich die keer dat je in de bres sprong wel;
  • anderen helpen kan je ook een spectrum aan kennis en vaardigheden opleveren.

Anderen een glimlach schenken?

Geluk dat je deelt vermenigvuldigt zich. Een glimlach is ook gewoon het mooist om te zien. De wereld wordt er ook gewoon een fijnere plaats door.

Zet dus je grootste glimlach op en spread the vibe!

6 Replies to “De grootste glimlach”

  1. Mooie woorden 🙂 Ik kan echt vrolijk worden wanneer een random oude man me op straat begroet en bijvoorbeeld wat positiefs zegt over het weer. Waar ik woon begroeten mensen elkaar veel te weinig.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.