Morgen komt de shortlist van de Gouden Boekenuil online. Het is de belangrijkste literaire prijs die in Vlaanderen wordt uitgereikt. Vijf boeken zullen door de lezersjury worden beoordeeld en op 30 april valt het eindoordeel.

De Gouden Boekenuil – vroeger de Boekenuil – wordt uitgereikt aan een Nederlandstalig schrijver, afkomstig uit Vlaanderen of Nederland. Elk jaar wordt er een longlist bekend gemaakt. Dit zijn de genomineerde romans die het afgelopen jaar zijn verschenen. Op 4 februari kwam hij dit jaar online. De dag daarna werden de personen die zich hadden ingeschreven voor de lezersjury gecontacteerd met het bericht of zij geselecteerd waren of niet.

gouden boekenuil

Jammer genoeg was ik er dit jaar opnieuw niet bij, maar dat weerhoudt mij er niet van om met de shortlist aan de slag te gaan. Deze lijst wordt door de vakjury opgesteld uit de vijfentwintig geselecteerde boekentitels uit de longlist. Elk jaar zit ik weer een beetje vol spanning te wachten naar de selectie van pareltjes uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur.

Aangezien ik niet geselecteerd ben voor de lezersjury krijg ik de shortlist niet opgestuurd, maar pareltjes als deze vind je natuurlijk in elke bibliotheek. En ik ga die vijf boeken lezen en daar mij eigen oordeel over vellen. Eens zien of de lezersjury van dit jaar hetzelfde oordeel geeft als ik.

2 Replies to “De Gouden Boekenuil”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.