Op basis van een aantal wetenschappelijke artikelen die ik las, en het advies van zowel het WHO en Kind en Gezin besloot ik om Amélie pas te laten starten met vaste voeding rond zes maanden.

Toen ik na mijn verlof niet zo vlot meer kolfde en Amélie wel belangstelling leek te krijgen in hapjes besloten we om eens te proberen. En zo begon ons avontuur met vaste voeding…

Wat moet ik met die lepel?

Met veel goesting maakte ik bloemkool klaar, pureerde dat samen met wat aardappelen en ging met Amélie aan tafel zitten. Ik wilde graag dat ze goed recht zat en dus zat ze in haar Bumboseat op tafel. Vol spanning schepten we een beetje puree op de lepel en boden het aan. Maar kleine Amélie draaide haar hoofd weg en vond alles interessanter dan de lepel. We hielden hem een paar keer voor, maar haar lippen bleven stijf op elkaar. Goed, geen stress, geen dwang. We wachten wel nog even.

Groentjes proberen

Overal, behalve in haar buikje

We wachtten twee weken en speelden ondertussen met de lepel. Na een paar spelletjes begreep Amélie nu dat de lepel voor haar mondje was. Ze hanteerde hem vaak zelf en kon heerlijk schatterlachen met haar eigen pogingen om hem in haar mond te stoppen.

De tweede poging was een week voor ze zes maanden werd. Ze hapte mooi, maar de groentenpap kwam er op allerlei manieren weer uit. Met haar tong werkte ze alles naar buiten. De groentenpap hing overal, behalve in haar buikje.

Eigenlijk was het grappig om te zien. We maakten er een spelletje van en hoewel er niet veel gegeten werd door beebje, was het duidelijk iets heel grappig.

No stress

Sinds begin vorige week bieden we, samen met het kinderdagverblijf, elke dag groentenpap aan. Als Amélie echter twee hapjes eet, is het een groot succes. Onze dame heeft blijkbaar niet zoveel zin in groentjes. Mama’s melk blijft voorlopig gewoon veel beter.

We hebben er ons bij neergelegd dat er nog wel wat patatjes de vuilnisbak in zullen verdwijnen. Wanneer Amélie echt groenten zal eten, dat durf ik nu niet te voorspellen. We bieden haar de groenten aan en laten haar zelf ook experimenteren. Dat betekent dat het vaak overal rond hangt. Met haar handjes mag ze zelf wat groenten nemen en proberen eten.

Groenten

Het is geen simpele opdracht om ons beebje aan de groenten te krijgen, maar we gaan er vrij speels mee om. Ze heeft tijd om het te leren. En ondertussen hebben wij hilarische momenten!

6 Replies to “De eerste hapjes, niet zo simpel”

 1. Uiteraard! Zolang ze tegen haar 6de vast voedsel eet 😉😉😂 btw, gebruik je in je puree ook moedermelk? Heb daar op pinterest iets van gezien en is misschien ook een idee? Succes in dit avontuur!!! 😍😍

 2. hahahaha hier hetzelfde met kleine Fayenne, mijn nichtje, ze eet graag fruit in elk geval en afgelopen zondag at zij voor het eerst nasi door mij vers gemaakt, zo grappig, en meestal mag ze daarna meteen in bad, daar vroeg ze ook om, maar ze was niet thuis, lol…

  Het komt vanzelf goed!
  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Amersfoort by nightMy Profile

 3. Zo hoort het ook. Het is zo wennen voor een baby om in eens iets anders te krijgen dan melk. Dus het gaat zeker een tijd gepaard met heel veel knoei werk. Dat herinner ik me nog goed van de oudste. En zo meteen gaan we ook beginnen met mijn dochtertje van 5 maanden. Bij mijn zoontje begonnen we met 4 maanden met oefenen. Zodat hij lekker 2 maanden kon wennen en spelen en smijten en onder zitten, alvorens hij met 6 maanden echt wat binnen kreeg 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Wat vinkte ik af van mijn bucket list?My Profile

  1. Lol, als ze tegen dat ze een jaar is wat deftig eet, ben ik al blij. Ik zie ook veel kindjes na een jaar moeilijk doen over vaste voeding, dus ik maak me geen zorgen 😛 Laat haar nog maar lekker wat knoeien!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.