Angst voor schaduwen in het donker, voor vreemde mannen die uit de struiken tevoorschijn zouden springen en chauffeurs die je achtervolgen. Het zijn angsten die mensen de dag van vandaag lijken te achtervolgen. In de middagpauze wordt het onderwerp vaak aangehaald. Maar er is ook angst voor overvallen en gewelddadigheid, voor ‘vreemdelingen’.

Zijn het reële angsten? Volgens mij niet. Het zijn angsten die gevoed worden door de media, die dit soort voorvallen graag als belangrijkste nieuwsitem naar voor brengen, maar over de werkelijke vijand heeft ze het niet.

Het ergste dat een vreemde, oftewel iemand die ik niet ken, mij ooit heeft aangedaan, was toen ik als tiener van de zwemles kwam. We zaten met een aantal klassen op de bus. De jongens van een hogere klas vonden het grappig om in mijn kont te knijpen om een reactie uit te lokken. Hoewel ik dit te intiem en intimiderend vond, besloot ik om er niets op te zeggen en hoopte dat de fun eraf zou gaan als ik niet reageerde. Maar dat is niet het ergste dat me overkwam.

Was het dan de verslaving van mijn vader die ons gezin ondermijnde, of de aanranding? Misschien het gepest of de vrienden die mijn vertrouwen beschaamden? Als ik heel eerlijk ben, is het geen van die dingen die bekenden me aandeden ook wat ik als het ergste uit mijn leven ervaar. Integendeel…

Het was ikzelf die mijn ergste vijand was. Toen ik mezelf verbood om te eten, toen ik mezelf opsloot met mijn donkere gedachten, toen ik mezelf op mijn kop gaf om de kleinste foutjes. Het was mijn bijna-eetstoornis, de burn out en de zelfkritiek die behoren tot de ergste dingen die mij overkwamen.

En al kunnen me vast wel ergere dingen worden aangedaan, ik zie geen reden om bang te zijn in het donker. Of om angst te hebben voor vreemden. Mijn ergste vijand, daar heb ik vrede mee gesloten.

5 Replies to “De echte vijand”

  1. Wat mooi dat je dit hebt kunnen doen, volgens mijn beste vriend ken ik geen angst, terwijl ik toch ook wel rare en enge dingen als kind al heb mee gemaakt, achter volgt worden door een man toen ik van school kwam, jeetje wat heb ik hard gerend om hem af te schudden om dan bij mijn vader aan de bel te trekken, bijv.

    Een kinderlokker nog eerder, al wist ik dat toen nog niet, nooit vertelt aan mijn ouders…

    En toch… Sans Peur staat op mijn familie wapen van de Sutherland Clan, zou dat het kunnen zijn? 😉 (Iets waar ik pas een paar jaar geleden achter kwam overigens)

    X
    Morgaine onlangs geplaatst…Movie Challenge #4 Nicolas CageMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.