model

Als tiener zag ik vaak dit soort modellen wanneer ik modebladen opensloeg of een modeshow bekeek. Door mijn natuurlijke aanleg om slank te zijn – je zag bij mij ook mijn heupen door mijn vel steken – en mijn lengte kreeg ik vaak van mensen te horen dat ik toch echt een model kon geweest zijn. De pesterijen uit het verleden, die toen ook ongezien doorgingen, maakten mij echter zo onzeker over mezelf dat ik die complimentjes als beledigingen afdeed. De modellenwereld zoals ze op televisie verscheen, schrok me trouwens geweldig af. Hoeveel zou ik nog mogen eten? Chocolade en frietjes konden toch echt niet voor modellen? Wat zou ik die kop warme chocolademelk missen!

De schoonheidsidealen van toen – en nu – eisen veel van vrouwen. Stilaan ontstaan er nieuwe campagnes die echte vrouwen tonen. Enfin, hoe echt ze zijn is ook nog maar de vraag, want wanneer ben je ‘echt’ en wanneer een ‘model’. En is een model niet echt dan?

Stilaan lijken de schoonheidsidealen zich te verschuiven. Toen stootte ik onlangs op deze blogpost. Terwijl ik hem doorlas, kon ik me ergens wel vinden in de mening van de schrijfster. Natuurlijk zien we liever slank, verzorgd en gezond. Uiteraard hoeven ‘echte’ vrouwen niet dik te zijn. We moeten nu ook niet aan de andere kant gaan doorslaan. Er zijn gewoon teveel obese mensen!

Maar toen dacht ik aan Marion en Elske wiens blog ik ook volg. Dames waar ik bewondering voor heb, omwille van hun strijd. Omwille van het ‘zich-nooit-goed-genoeg-voelen’ dat ik heel erg herken. Ik moest ook denken aan een van de meisjes die ik nooit echt goed heb gekend, maar die haar eetstoornis niet overwon. Een meisje dat hield van mode en die slanke modellen. Een meisje dat zich ook niet goed genoeg vond en geloofde dat mooi zijn, gelijk stond aan slank zijn.

Gezonde mensen zijn niet te dik en niet te mager. Ze hebben een balans gevonden tussen zichzelf goed voelen en eten wat ze lekker vinden. Modellen zouden niet altijd de ultraslanke jonge dames moeten zijn. Ze zouden alle vrouwen moeten representeren. Modellen moeten zwart, wit, bruin, geel en rood zijn. Ze moeten maatje 38 t.e.m. 44 hebben. Hun haar mag elk kleur hebben. Hun borsten mogen volrond, plat, peervormig, iets meer onder dan boven,… zijn. Dan hebben we geen ‘echte’ vrouwen en modellen meer nodig. Omdat elk model dan gewoon ook een echte vrouw is.

Neen, ik hou niet van slanke of dikke mensen. Ik hou van mensen die zichzelf kunnen zijn en van zichzelf houden op een gezonde, zelfrespecterende manier.

echte-vrouwen

4 Replies to “De dwingende kracht van schoonheidsidealen”

  1. ” Ik hou van mensen die zichzelf kunnen zijn en van zichzelf houden op een gezonde, zelfrespecterende manier.” Wat vind ik dat ontzettend mooi gezegd. Vol respect, zoals deze hele post trouwens. Fijn.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.