Het gaat goed vooruit bij het lezen van de geselecteerde boeken van de Gouden Boekenuil. Sneller dan ik eigenlijk voorzien had waardoor ik nogal lang zou bezig zijn met recensies publiceren over deze boeken, terwijl ik ook nog een ander ‘project’ heb klaar staan. Daarom vandaag een extra recensie voor een boek dat zeker de nodige aandacht verdiend.

Minnie Panis is een kunstenares die zich onder kunstenaars begeeft. Kort na haar afstuderen maakte ze het reeds in de kunstwereld. Ze omschrijft zichzelf als een ‘kunstenaar tegen wil en dank’. Minnie twijfelt vaak over haar eigen bestaan wat een belangrijk thema wordt in haar kunstwerken. Wanneer zichzelf slapend in de Vogue aantreft in niet meer dan een negligeetje besluit ze haar ex-minnaar de fotograaf in te huren voor een nieuw project. Voor drie weken in een nader bepaalde periode moet hij Minnie overal volgen en een fotoreportage van haar maken.

De consequenties

Niña Weijers neemt je meteen mee in haar roman. In een duizelingwekkende snelheid volgen gebeurtenissen elkaar op zonder de rode draad te verliezen, zonder dat je verward raakt met als enig resultaat dat je nog sneller wil meegenomen worden in het verhaal van Minnie Panis.

Je wordt meegenomen in haar jeugd, in gebeurtenissen van een paar jaar geleden, in het heden. De roman begint op het moment waarop Minnie op het ijs stapt waarna je door een heleboel flashbacks meegenomen wordt in de tijd tot je terug bij het moment komt waarop Minnie op het ijs stapt. De laatste bladzijden van de roman blijken vele puzzelstukjes in elkaar te vallen en toch bleef ik met een verweest gevoel achter. Kan je verdwijnen, echt verdwijnen? Besta je zolang er iemand is die je ziet? Wanneer hou je op te bestaan? De vragen afkomstig uit Becketts Happy Days zijn het motief voor deze roman.

Niña lapt een heleboel schrijversregels aan haar laars door de vele flashbacks na flashbacks, de zijpaden, het soms onsamenhangende geheel, de sprongen en vreemde kwesties. Maar dat is de ongelofelijk charme van deze roman. Het is filosofie en literatuur tegelijk. Niña is een schrijfster die ik zeker in de gaten ga blijven houden. Dit boek is voor mij een grote kanshebber voor de Gouden Boekenuil!

De consequenties van Niña Weijers is uitgebracht bij Atlas Contact en ligt in de boekhandel voor €19,99.

6 Replies to “De consequenties door Niña Weijers”

    1. Ja, dat gedeelte met die goeroe was er inderdaad een beetje raar bij gehaald, maar langs de andere kant vond ik het ook wel een interessante wending in het verhaal. De link was misschien wel een beetje ver te zoeken…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.