Kinderen leren van jongs af aan dat je ‘dank u wel’ moet zeggen wanneer je van iemand iets ontvangt. Van de eenvoudigste dingen zoals het doorgeven van een schaar, tot het krijgen van een compliment of omdat iemand gewoon ‘gezondheid’ tegen je zegt. Regelmatig uiten we onze dankbaarheid, maar lijken het niet te menen. Wanneer we het namelijk hebben over onze zegeningen zijn er maar weinig mensen die het makkelijk vinden om tien dingen te noemen om dankbaar voor te zijn.

186a37cb1948194712412e6207c2ce8f

De neerwaartse spiraal leek niet te stoppen tot iemand mij het advies gaf om mijn dagboek eens op een andere manier te gaan gebruiken. In plaats van elke dag weer mijn bekommernissen, negatieve gedachten en beklag neer te schrijven, waarom zou ik nu eens niet beginnen met elke dag vijf dingen te noteren waar ik dankbaar voor was.

De eerste dagen kwam ik aan drie dingen en toen stopte mijn dankbaarheidslijst voor die dag. De zon scheen vandaag, ik kreeg een compliment, ik had een goed cijfer gekregen. De kans dat de zon schijnt, is natuurlijk groter dan dat je een goed cijfer krijgt. Bijzondere gebeurtenissen zijn zeldzaam. Als ik me daar enkel op zou focussen zou ik het mezelf onmogelijk maken om elke dag een dankbaarheidslijstje te gaan schrijven.

Het lekkere eten dat mijn moeder maakte, mijn bed en het huis waar ik woonde, kregen uiteindelijk ook een plaats op het lijstje. Later kon ik mijn lijsten vullen met tien dingen waar ik dankbaar voor was. Het werd een sport om ’s avonds die lijstjes te vullen. Herhaling begon te vervelen, dus ging ik op zoek naar nieuwe dingen. De regen werd genoemd en zelfs de negatieve opmerking van een klasgenoot want – zo schreef ik – vandaag had het geen invloed op mijn humeur gehad.

De transformatie die plaats vond in mijn hoofd was wonderbaarlijk. Ik wist dat ik die avond tien dingen zou gaan noteren om dankbaar voor te zijn, dus begon ik de wereld ook met die ogen te bekijken. Het bleef ook niet bij een oppervlakkig optelsommetje, de goede dingen in mijn leven raakten mij veel dieper, alleen omdat ik dankbaarheid werkelijk begon te voelen en te ervaren.

Ga dus, voor je gaat slapen, eens zitten en schrijf vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Krijg je makkelijk vijf dingen op papier? Probeer dan eens om tien dingen te noteren waar je dankbaar voor bent. Wat gebeurt er?

13 Replies to “Dankbaarheid”

 1. Dankbaarheid zit hem idd in de kleine dingen. Ik probeer die ook terug te laten komen in mijn joy in my mind, maar om het dagelijks te doen is wel een idee. Zal het binnenkort eens een week proberen, kijken wat het mij oplevert.

 2. Op dit moment ben ik trouwens ook al weer vier dagen bezig met dankbaarheidslijstjes maken. Per dag tien items. Vijf is ondertussen al een beetje makkelijk geworden. Sommige dagen raak ik ook makkelijk ook tien 🙂
  Saar onlangs geplaatst…DankbaarheidMy Profile

 3. Één van de redenen dat ik het nooit voor elkaar kreeg om een dagboek echt bij te houden was omdat ik ook veel focuste op negatieve dingen en daardoor vrijwel meteen al een afkeer kreeg van het schrijven in dat boekje.

  Ik houd nu sinds een paar maanden een journal bij waarin ik dingen schrijf die me bezig houden, die fijn zijn, en waar ik blij van word. Niet per sé elke dag, omdat ik niet elke dag de tijd neem om erin te schrijven. Sinds een week of 2 ben ik wel bezig met het Daboekje wat bij de nieuwste Happinez zat, “Count Your Blessings”, waarin ik elke dag de tijd neem om meerdere dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben en waar ik ook een 2 pagina’s volschrijf met alles wat fijn was die dag. Ik denk er heel erg over om nadat dat boekje vol is een soort bullet journal bij te gaan houden met dingen waar ik dankbaar voor ben elke dag, want ik merk heel erg dat ik overdags al bezig ben met het nadenken over waar ik dankbaar voor ben – net zoals jij beschrijft in je post: het brengt een hele andere manier van denken teweeg.
  Marieke onlangs geplaatst…Ik heb een spiegelreflexcameraMy Profile

  1. Ik zag dat het bij happinez zat en ik vond het een heel leuk en fijn idee. Het is eigenlijk zo goed als hetzelfde principe alleen met een mooie naam en een mooi boekje 😀

 4. Wat een fijn artikel! Ik denk dat als je zelf vervelende dingen hebt meegemaakt, je ook zoveel meer kan genieten wanneer het weer beter gaat. Voor mij is het nu bijvoorbeeld bijzonder dat ik naar de supermarkt kan of studeren, terwijl veel studenten het voor lief nemen en er veel over klagen.

  1. Dat zal zeker ook een effect hebben op de manier waarop je naar de wereld kijkt. Ik denk dat het de oefening makkelijker maakt, maar als die studenten verplicht zouden worden om er eens bij stil te staan ze ook minder zouden zeuren. Maar het gevoel is zeker herkenbaar 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.