Als mensen mij zouden vragen waarom ik als bijna-dertiger nog steeds de moeite neem om een dagboek bij te houden, zal mijn antwoord voornamelijk slaan op persoonlijke groei. Een dagboek bijhouden is voor mij namelijk nog steeds de ideale manier om aan zelfontwikkeling te doen. Het is mijn tool en mijn hulpmiddel. Iedereen heeft er namelijk baat bij om een dagboek bij te houden. Dingen op schrift zetten, is een therapeutische bezigheid en helpt iedereen die bezig is met persoonlijke groei een stapje vooruit. Vandaag vertel ik jullie daar graag meer over.

De vorm van een dagboek

journaling

Een dagboek is een notitieboek waarin je aantekeningen maakt over je gedachten, wat je bezig houdt of wat je beleeft hebt. Het is een persoonlijk verslag van je eigen leefwereld. Hoe je zo’n dagboek vorm geeft, kan je volledig zelf bepalen. Ik kocht gewoon een dik, gelijnd notitieboek in de Hema. Daarin schrijf ik met gekleurde balpennen, kleef ik inspirerende quotes of maak ik collages, moodboards en tekeningen. Doordat er regelmatig een quote of blanco blad om op te werken in geplakt wordt, heeft het in de loop van de tijd zijn ‘vorm’ een beetje verloren.

Er zijn natuurlijk ook mensen die een dagboek gebruiken om elke dag hun belevenissen in te noteren, om een verhaal te schrijven over iets dat hen is overkomen, al hun inspiratiemomenten erin schrijven, als bulletjournal of die hun creatieve zelf erop los laten door aan art journaling te doen. Mixed media, handlettering, kleven of kleuren, niets is te gek om een dagboek vorm te geven.

Zelf vind ik niet dat je elke dag bezig hoort te zijn met je dagboek. Wel is het aan te raden om het regelmatig eens bij de hand te nemen, zeker als tool voor persoonlijke groei.

Waarom is het zo’n fijn tool?

journaling

Schrijven doet herbeleven, verhaal maken. Wanneer je iets beleefd hebt, is het neerpennen van die belevenis een manier om ze te verwerken en een plaats te geven in je ‘zijn’. Dat hoeft niet alleen te gaan over negatieve ervaring, maar kan ook gaan over dingen die je ervaart tijdens een oefening, een cursus, misschien meditatiemomenten of yogalessen. Sommige inzichten komen wanneer we onze ervaringen neerpennen. Hetgeen we beleefd hebben, kan op die manier een samenhangend verhaal worden. Het wordt meer dan enkel een beleving, het wordt een deel van onszelf.

Tijdens het schrijven gaan mensen namelijk makkelijker over tot het analyseren van situaties, gedachten en emoties. Wanneer je je gedachten of een gebeurtenis neerschrijft, stap je over op metadenken, het denken over het denken/handelen. Analyseren en metadenken is belangrijk om inzicht te krijgen in je handelingen, je emoties, maar ook om inzicht te krijgen over jezelf. Wie ben jij en waar sta je voor. Wanneer je dit op een eerlijke manier doet, kan het een hele hulp betekenen in je persoonlijke groeiproces.

Een dagboek kan ook gebruikt worden om verslag te maken van de groeiprocessen die je meemaakt. Processen kunnen soms overweldigend zijn. Verslag maken daarvan kan helpen om de dingen op een rijtje te zetten voor jezelf. Ook wanneer je een cursus volgt of met een zelfhulpboek aan de slag gaat, is het fijn om in een dagboek opdrachten en gedachten neer te pennen. Zo’n verslagen zijn trouwens gewoon heel leuk om terug te lezen!

Wat ik zelf graag doe met mijn dagboek is doelen formuleren en evalueren. Over het belang van doelen schreef ik al eerder een blogpost. Wanneer je die doelen effectief neerschrijft, heb je meteen een ‘commitment’. Iets om terug te grijpen wanneer je even niet meer weet waar je heengaat. Ik schrijf maandelijks een aantal doelen neer, maar heb ook lange termijndoelen die ik noteer in mijn dagboek. Het evalueren doe ik op het einde van de maand voor mijn maanddoelen, maar voor de lange termijndoelen doe ik dat tussendoor wanneer ik het idee heb dat ik een doel heb bereikt of misschien wanneer ik niet op goede weg ben en wil bekijken waar dat vandaan komt.

Als laatste, maar niet onbelangrijk: dankzij een dagboek kan je terugblikken op wat je bereikt hebt. Voor mij is het belangrijk om dat te doen omdat we in ons groeiproces vaak vergeten dat we al zoveel hebben bereikt. Even teruglezen kan je eraan helpen herinneren waar je vandaag komt en hoeveel je bent gegroeid. Eigenlijk is dat gewoon om dat goede gevoel dat groeien vaak geeft, te kunnen beleven. Het is meteen een goede reden om gewoon trots te kunnen zijn op jezelf!

Gebruik jij een dagboek voor je persoonlijke groei en hoe doe je dat?

8 Replies to “Journaling als hulpmiddel voor persoonlijke groei”

  1. Men is nooit te oud en te stuurloos om aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Veel mensen beginnen er pas op latere leeftijd aan, zeg maar, omdat ze dan de ruimte hebben.
   Bedankt voor het compliment!

 1. Merci Saar!
  Je blogbericht bood veel inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een ‘dagboek’. Ik was al een tijdje op zoek naar een manier om mijn persoonlijke groei bij te houden, en mijn gedachten te ordenen en dit werkt prima.
  Ik kocht net als jou een leeg notitieboek en vul het op met quotes, inzichten, gedachten, tekeningen, foto’s, post-its, herinneringen,…
  Ik ben er dus nog maar net mee gestart, maar voorlopig ben ik er heel tevreden over. Het brengt zelf wat rust in mijn hoofd. Bedankt!

  1. Oh, wat vind ik dit leuk om te lezen. Ontzettend fijn dat ik je mocht inspireren en dat je er nu al wat aan hebt gehad. Blijf lekker schrijven in dat boek van je! Alles wat voor jou belangrijk is, is belangrijk genoeg om erin te noteren.
   Bedankt om dit lieve berichtje achter te laten!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.